Corsica – jedno od četiri ostrva čija vina postaju sve popularnija

klima region vinograd vinogradarstvo vinska kultura

Corsica (Korzika) je otok koji još uvijek traži vinski identitet, ali pred njim je obećavajuća i uzbudljiva budućnost.

Corsica
Vinograd na ostru Korzika (Corsica): https://www.foodandwine.com/

Smještena uz obale Francuske i Italije, tik iznad Sardinije, Korzika je tehnički pod francuskom vlašću, ali nemojte to reći lokalnom stanovništvu; oni su Korzikanci prije svega.

Korzika, regioni, sorte i vina

Vino se proizvodi oko cijele obale ostrva, ali trenutno najperspektivnije regije nalaze se uz zapadni rub Korzike.

Corsica
Korzika i njeni regioni: https://www.worldwinesasia.com/

Međutim, ove regije imaju nevjerovatnu raznolikost; tla se jako razlikuju od sjevera do juga, a eksperimentiše se sa širokim izborom međunarodnih i drevnih sorti grožđa. Klima je uglavnom mediteranska i pod uticajem planina, sa čestim kišama uravnoteženim jakim vjetrom.

Ako bi Korzika u ovom trenutku morala odabrati nekoliko ključnih sorti grožđa, to bi vjerojatno bile sorta Vermentino (lokalno poznata kao Rolle) za bijela vina i Sangiovese (lokalno poznatog kao Nielluccio) i Sciaccarello.

Corsica
Sorta Vermentino

Vermentino se može kretati u stilu od jakog do bogatog, ali je obično puno kamenjastiji nego na kopnu Italije. Sorte Sangiovese i Sciaccarello često se miješaju, pri čemu Sangiovese pruža veći intenzitet, a Sciaccarello daje više svježine. Crvena vina su često biljna i rustikalna, a mogu biti i posve divna (funky).

Sorta Sangiovese i vino
Sorta Sciaccarello

Generalno, Korzika je ostrvo na koje treba obratiti pažnju; predstoji još eksperimentisanja, ali predstoje i mnoge uzbudljive mogućnosti.

Teško je odoljeti, zar ne?

Pogledati i: https://ovinu.info/sicily-jedno-od-cetiri-ostrva-cija-vina-postaju-sve-popularnija/ i https://ovinu.info/santorini-jedno-od-cetiri-ostrva-cija-vina-postaju-sve-popularnija/ i https://ovinu.info/tasmanija-region/

Izvor: https://vinepair.com/. Naslov orginala: Four Islands Whose Wines Are Making Waves. Objavljeno: 30.08.2017. by Courtney Schiessl. Prevod: Dragutin Mijatović