Razlike između vina Stari i Novi svijet

region vino

Stari i novi svijet. Dok uživate u vinu, da li ste se ikada zapitali šta znače pojmovi „Stari svijet“ i „Novi svijet“? Šta su vina Starog svijeta? Što su Nova svjetska vina? Kada stojite ispred izloga supermarketa i gledate u dvije naizgled identične boce, da li vam se čini da vam se kosa diže na glavi? Duboko udahnite, čuvamo Vam leđa. Čitajte dalje da bi više razumijeli kada se sljedeći put bude govorilo o Starom svijetu i novim svjetskim vinima.

Vina Starog i Novog svijeta. Glavne razlike između ovih termina su čisto geografske i zasnivaju se na tome koliko dugo zemlje Starog i Novog svijeta proizvode vino.  Zemlje Starog svijeta su zemlje koje tradicionalne proizvode vino u Evropi i na Bliskom istoku. Sve one imaju dugu istoriju u proizvodnji vina. Najpoznatije su Francuska, Italija, Njemačka, Španija i Portugal. Zemlje Novog svijeta su nova djeca u bloku i zemlje koje se pojavljuju kao proizvođači vina kao što su Sjedinjene Države, Australija, Južna Amerika, Južna Afrika i neke zemlje u Aziji. 

Naslov orginala: What Are The Differences Between Old World And New World Wines? Izvor:https://explore.flyingwinemaker.com.hk/; Objavljeno: 25.08.2017. by Jinnie Lock; Obrada slike: Dijana Pantić; Prevod: Dragutin Mijatović; Ključne riječi: Wine, Old World, New World