Sicily – jedno od četiri ostrva čija vina postaju sve popularnija

klima region vinograd vinogradarstvo vinova loza vinska kultura zemljište

Sicily (Sicilija). Iako su američki sommelieri nedavno svu pažnju usmjerili na ovo italijansko ostrvo. Sicilija je zapravo proizvodila vino od prije 750 pne. Donedavno se na vina regije nije obziralo jer se veliki dio moderne istorije Sicilije temeljio na proizvodnji neflaširanih vina. Regija je i dalje treći najveći proizvođač vina u Italiji.

Sicily
Sicilija: http://weimax.com/

U posljednje vrijeme više kvalitetnih proizvođača sa prekomjernom količinom vina dolazi u prvi plan sicilijanskog vinarstva. Sada postoji nekoliko ključnih regija koje vode u proizvodnji vina i pružaju raznolika vina ovog ostrva.

Sicilija, regioni, sorte i vina

Etna, smještena na istoku Sicilije, najpoznatija je vinska regija na otoku i na nju uveliko utiče aktivni vulkan Mount Etna na čijim su padinama zasađeni vinogradi. Vulkansko tlo ne samo da utiče na mineralnost vina, već i padine pružaju prednost i nadmorske visine i izlaganja suncu, stvarajući jedinstvenu kombinaciju zrelosti i intenziteta pomiješane sa elegancijom i kiselošću.

Bijela vina, etiketirana kao Etna Bianco, proizvode se od grožđa sorte Carricante, a crvena vina, etiketirana kao Etna Rosso, proizvode se od grožđa sorte Nerello Mascalese, često miješanom sa svojim sočnijim kolegom Nerello Cappuccio.

Sorta Carricante
Sorta Nerello Mascalese: https://glossary.wein.plus/

Na južnoj obali Sicilije dom je regije Vittoria, koja je najpoznatija po vinu Cerasuolo di Vittoria, crvenoj mješavini duboko rodne sorte Nero d’Avola i jarkom, cvjetnom sortom Frappato. Ove dvije sorte grožđa daju bas smješu, odnosno tenor. Vina koja su nastala obično su srednje tjelesna i lako se piju, pod manjim uticajem vulkanskog tla, ali i dalje izrazito zemljana.

Vino sorte Nero d’Avola

Raznolikost ovog ostrva zaokružuje regija Marsala na zapadu Sicilije gdje se proizvodi istoimeno jako vino. Jednom kada se o njoj mislilo samo kao o jeftinom vinu za kuvanje. Danas Marsala, posebno kada se pravi od grožđa sorte Grillo, može biti bogata, slojevita i orašastog u bilo suvom ili slatkom stilu.

Sorta Grillo: https://glossary.wein.plus/

Pogledati i: https://ovinu.info/santorini-jedno-od-cetiri-ostrva-cija-vina-postaju-sve-popularnija/ i https://ovinu.info/sta-je-marsala-vino/

Izvor: https://vinepair.com/. Naslov orginala: Four Islands Whose Wines Are Making Waves. Objavljeno: 30.08.2017. by Courtney Schiessl. Prevod: Dragutin Mijatović