Terroir da li je ono što mislimo da jeste?

vino vinogradarstvo

Naslov orginala: Does Terroir Matter?  Izvor: https://www.winemag.com/Objavljeno: 13.11.2018 By Roger Morris;  Prevod: Dragutin Mijatović;  Ključne riječi: terroir, vinograd, vino

Vinari žele da proizvode vino sa povezivanjem za mjesto proizvodnje grožđa, što je vezano za termin poznat kao terroir. Ali vinari gledaju i drugačije na ovu kontroverznu temu. Prije generaciju ili dvije, mnogi ljubitelji vina koji vole Burgundiju (Burgundy) smatrali su skoro zabavnim, domaći okus u nekim vinima kao manifestaciju svog poznatog terroir-a. I možda je to bilo, zavisno o vašoj definiciji. Ono što su probali bio je prirodni, ali kontraverzni kvasac po imenu Brettanomyces ili “Brett”. Vinari puristi smatraju Brett smrtonosnim nedostatkom, ali mnogi poznavaoci vina misle, umjerenije, to može biti divna komponenta okusa, posebno u crnim vinima. To neujednačeno mišljenje pokazuje koliko je teško definisati “termin”. Praktično, svaki vinogradar smatra terroir kao najvažniji dio vinogradarstva, ali njegove karakteristike jako variraju.

Gradnja definicije 

Donedavno je čvrsta definicija za “termina” izgledala nepotrebno. U najširem smislu, terroir predstavlja “osjećaj mjesta”. “Pojam terroir-a je bio sa nama više od 1.000 godina”, kaže Chris Howell, enolog / generalni menadžer Cain Vineyard u Napa Valley. Povremeno, Cain svjesno dozvoljava ”Brett”u da fermentira u njegovom vinu, ali to se uvijek ne dešava. “Dugo prije nego je neko, imao bilo kakvu ideju o etiketama, brendovima i marketingu, određena vina su identifikovana sa mjestom gdje su proizvedena.” Jednostavne definicije termina dozvoljavaju da zemljište i klima vinograda značajno doprinose okusu vina.

Mnogi se slažu sa katalogom elemenata termina koje je navela Ana Diogo Draper, proizvođač vina u vinariji Napa Valley's Artesa: “zemljište, klima, izloženost suncu, nagib, orijentacija redova.” “Mogućnost prepoznavanja glavnog karaktera vašeg terroir-a i isticanja toga u vinu je krajnji cilj dobrog vinogradara”, kaže Michele Dal Forno iz Dal Forno Romano u regionu Veneta u Italiji.  Ali koji su to važniji elementi terroir-a, i kako oni utiču na sastav i okus vina? Evo nekih od najvažnijih pitanja.

Preuzmite PDF Ovdje