Top 10 – softver za upravljanje vinogradom

grožđe nauka tehnologija vino vinograd vinova loza

Softver za upravljanje vinogradom. Upravljanje vinogradom bez pomoći elektronskog uređaja ili računarskog softvera neće biti samo teško, već ide korak nazad u stari svijet. Prošli su dani arhaičnih alata i tehnika koji se koriste za upravljanje vinogradom ili grožđem u vinogradu. Sa stalnom tehnološkom evolucijom upravljanje vinogradom je postalo lakše nego ikad. Sada je pravo pitanje – koji softvere za upravljanje vinogradom biste obavezno trebali potražiti?

Softver za upravljanje vinogradom
Poboljšajte upravljanje vinogradom koristeći jedan od 10 najboljih softvera za rukovođenje

Ne brinite se previše, da bismo odgovorili na vaše pitanje pronašli smo 10 najboljih softvera za upravljanje vinogradom koji su dostupni na tržištu i koji će stvoriti čuda u vašem vinogradu.

VineInfo, Vintrace i ISAGRI

1) VineInfo. VineInfo je internetska usluga u stvarnom vremenu koja korisnicima omogućava efikasno upravljanje i praćenje svih potrebnih informacija o vinu, u rasponu od rezidbe do proizvodnje grožđa. Alat omogućava korisnicima da korisno upravljaju svojim vinogradom i pomaže im u boljem odlučivanju. VineInfo se može koristiti bez instaliranja bilo koje namjenske aplikacije na računaru ili bez kupovine namjenskog hardvera. VineInfo se lako može koristiti samo aktivnom internetskom vezom. Ova usluga je već stvorila snažnu korisničku bazu unutar vinograda prisutnih u dolini Nape i Sonoma (Kalifornija).

2) Vintrace. Na broju 2 na našoj listi 10 najboljih softvera za upravljanje vinogradom, imamo Vintrace. Vintrace je poslovni softver za vinare i vinarije. Softver se može lako prilagoditi za vašu vinariju sa samo nekoliko jednostavnih pritisaka na tipke. Od raspodjele posla i praćenja novih dodataka do korištenja i analize buradi, ovaj će softver olakšati život svakog vinara. Vintrace omogućava korisnicima da planiraju i rasporede prijem grožđa i upravljaju operacijama muljanja grožđa, a pritom održavaju vinariju da radi optimalnom brzinom tokom sezone berbe.

3) ISAGRI. Alat za praćenje vinograda koji bilježi lokaciju vinograda i pronalazi je na karti regije i prikazuje slike vinograda na mreži. Ovaj je alat savršen za lokalizaciju vašeg vinograda, jer osoba koja traži vaš vinograd može lako da ga pronađe. Korisnici ISAGRI-a mogu prikazati svaki pojedinačni čokot i koristiti softver funkciju za mapiranje za obavljanje operacija poput sadnje ili prskanja. Korisnici takođe mogu prikazati mapu bačvi, tankova i buradi.

Napredni sistemi, eVinograd i mjerenje zrelosti

4) Napredni sistemi upravljanja. Napredni sistemi upravljanja (AMS-Advanced Management Systems) vodeći je davaoc informacionih sistema za vinsku industriju. AMS vinski modul prati proizvodne aktivnosti sve od sklapanja ugovora proizvođača i do završne faze flaširanja. Širok spektar softvera brine se za sve, od sadnje vinograda do slanja kupčevog čeka u banku i izvještavanja investitora. Osim gore spomenutih glavnih funkcija, softver se brine i za sve druge nominalne aktivnosti koje se obavljaju u vinariji / vinogradu. Softver je super fleksibilan i može se modifikovati da zadovolji potrebe svakog kupaca.

5) eVinograd. Sistem upravljanja vinogradom koji omogućava vlasnicima vinograda mogućnost upravljanja vinogradom bez trošenja previše novca, dobijanja boljeg prinosa grožđa i očuvanja sredine. Softver pomaže svojim korisnicima da prate aktivnosti koje se održavaju u njihovom vinogradu, mjere ekološke parametre i analiziraju podatke koji će im pomoći da bolje prate uzgoj loze i da dobiju kvalitetnije grožđe.

6) Mjerenje zrelosti grožđa. Krećući se prema kraju popisa 10 najboljih softvera za upravljanje vinogradom, imamo proizvod Grape Ripeness Logger, računarski softver koji nude proizvođači opreme za proizvodnju vina Mio Vigneto Products. Ovo je prva ponuda kompanije za softversku opremu koja je posebno dizajnirana za upravljanje vinogradom. Softer omogućuje vlasnicima vinograda, rukovodiocima i vinarima da snimaju precizne i organizovane zapise za svaki vinograd, sortu i blok. Softver se može koristiti i na desktop računaru i na tabletima. Kompatibilnost softvera sa tabletima može omogućiti korisniku da krene u polje i zabilježi podatke u stvarnom vremenu, uzimajući u obzir elemente poput TA (total acidy) i pH.

VitSmarter, Process2Wine, Vinelytics i Vintel

7) VitSmarter. Vjerovatno prvi takav model, VitSmarter je softver za upravljanje vinogradom koji vlasnicima i rukovodiocima vinograda omogućava da oponašaju aspekte vinograda u stvarnom svijetu poput blokova i radnih naloga u virtualnom svijetu. Softver je jednostavan za upotrebu i postavljanje, a ima širok spektar prednosti poput stvaranja uniformnosti, smanjenja troškova, uzgoja visokokvalitetnog grožđa i pojednostavljenosti operacija.

8) Process2Wine. Na broju 8 na našoj listi 10 najboljih softvera za upravljanje vinogradom je Process2Wine. Od kontrole korova i rezidbe do berbe i flaširanja, Process2Wine – oblak i softver temeljen na mobilnim uređajima – brine se za sve unutar vinarije, a sve samo jednim pritiskom na gumb-dugme. Process2Wine pomaže vinogradima i vinarima da planiraju, upravljaju i bilježe svakodnevne poslove. Sistem prati korisnika nad aktivnošću koju obavlja ili odgovorni radnik i / ili mašina.

9) Vinelytics. Softver za upravljanje vinogradom temeljen na oblaku prati vremenske podatke u stvarnom vremenu uz pomoć vještačke inteligencije. Softver vam omogućava da izgradite svoja svojstva vinograda, a zatim vam omogućuje praćenje statističkih podataka do bloka, reda ili čokota. Vlažnost zemljišta, vlažnost vazduha, vjetar itd su nekoliko drugih elemenata koje možete pratiti u stvarnom vremenu uz pomoć softverskog dnevnika podataka.

10) Vintel. Posljednje, ali ne najmanje bitan, na našoj listi 10 najboljih softvera za upravljanje vinogradom, imamo i Vintel. Ovaj alat olakšava upravljanje vodnim stresom svojim prilagođenim odlukama o navodnjavanju i označavanjem proizvodnih ciljeva do bloka ili čokota.

Pogledati i: https://ovinu.info/precizno-vinogradarstvo-kako/

Naslov orginala: Top 10 Vineyard Management Software. Izvor: https://futurewineexpo.com/; Objavljeno: 27.09.2019. by Future Wine Expo. Prevod: Dragutin Mijatović. Ključne riječi: vinograd, softer, budućnost, nauka