Degustacioni profil 8 sorti

sorta vino vinska kultura

Degustacioni profil. Degustacija vina je vrlo važna komponenta pri ocjeni kvaliteta sorte. Vino jedne sorte u različitim klimatskim i zemljišnim uslovima iskazuje toliko različitosti. Ali istovremeno primarne karakteristike sorte ostaju tu, a to mogu da ocijene samo dobri poznavaoci-degustatori. 

Pinot Grigio preko Pinot Gris može podučavati o proizvodnji vina. Ako uzmete u obzir koliko se razlikuju u izražavanju osobina i cijeni jedne flaše vina Pinot Grigio i Pinot Gris videćete koliko su važni terroir i uloga vinara u uticaju na karakter vina. Da li ste ikada konobaru vratili pola boce sjajnog, svijetlog, limunastog vina Pinot Gris u vrućem ljetnom danu? Vjerovatno ne.
Rečeno je, Pinot Grigio je često pogrešno shvaćen. Kao i bijesni tinejdžer, Pinot Grigio je često pretjerano “svjež” i energičan, a to je zbog toga što je proizvodnja vina jedna od većih razlika između Pinot Grigio i Pinot Gris. Pinot Gris ima tendenciju da bude proizveden sa blago zaokruženim okusom, sa starenjem u buretu, prijatelj hrane prijatnog profila.

Zbog svoje rane i ogromne popularnosti u Sjedinjenim Državama, Pinot Grigio je počeo da se proizvodi masovno, iako delikatno voćni i energičan, dominira tržištem bijelih vina. Ali to ne znači da se ne proizvodi složen, sa strukturom, iako se Pinot Grigio obično ne proizvodi sa čuvanjem u hrastovom buretu. (“Zašto?, pa, što više vina, to je bolje “)

Uz degustacioni profil osam sorti dat u pdf filu. Ovdje je nešto više rečeno  samo o sorti Pinot Gris. Detalji ostalih sorti dati su na šemama.

Izvor-Šeme: https://www.pinterest.se/; Slike sorti: Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Syrah (https://glossary.wein-plus.eu/) i Chardonnay, Riesling, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir (D. Mijatović)