Vinova loza, vinar i vino

grožđe vinarije vinarstvo vino vinograd vinogradarstvo vinova loza vinska kultura

Vinar i vino. Odavno nisam pročitao tako lijepo napisan članak kao ovaj. Pisati sa toliko ljubavi o onome što voliš. Očaravajuće.

Vinar i vino

Vinar i vino

Zamislite kako se osjećaju vinari dok ujutro šetaju svojim vinogradom razmišljajući o svojim grozdovima što ih daje loza. Koje brige ih more, ili koje misli izazivaju osmjeh na njihovim licima. Koji neiscrpan rad stoji iza njih, u vinogradu, u podrumu. Koje teške ili lake odluke donose zahvaljujući svojoj hrabrosti i intuiciji. Svaka njihova donošena odluka u datom trenutku nosi ono što prepoznajemo i o čemu razmišljamo ispijajući vino.

Svaka njihova odluka, neovisno o stilu koji žele proizvesti utiče na ono što otkrivamo i osjetimo u svojoj vinskoj čaši. Na mirise, kvalitet, kiseline, strukturu vina i još puno toga. Koliko misli i energije treba da se proizvede vino sa karakterom i osobnošću. Od kuda crpe snagu, ko ih nadahnjuje? Što im pruža najviše zadovoljstva u vinogradu? Pomišljam, možda zemlja, sunce, porodica, prijatelji. Čiji duh nose i koje pustolovine doživljavaju? Toliko toga se mora dogoditi i događa se u pravom trenutku i u pravo vrijeme kako bi berba započela i kako bi se na kraju proizvelo vino.

Vinareva priča

Njihov rad u vinogradu i odnos prema vinu naučio me je da cijenim vino. Nema ništa ljepše nego osjetiti u vinarovoj priči snagu, ljubav, požrtvovnost, energiju, pasiju koju nosi u sebi kroz razgovor. Sve za gutljaj dobrog ili odličnog vina. I onda, na kraju još zajedno kušati i pričati o vinu. Koliko se samo priča krije iza tih kapljica. Svaki vinograd, svaki vinar ima svoju duboku priču i još ljepše njegovanu tradiciju koja se izražava i u njegovom vinu. Kušanje vina sa vinarima uvijek mi je najveći izazov, kako ga on doživljava i opisuje. Njihovo znanje i iskustvo je nezamjenjivo. Njihovo nepce je izoštreno i nepogrešivo, kritično i teži uvijek boljim. E, to je ta ljubav.

Uz vinovu lozu često se koristi pojam terroir. Terroir obuhvaća mikroklimatske činioce, tlo, klimu, položaj vinograda, ekspoziciju i na kraju čovjeka. Terroir je jedinstven za svakog vinara i za svaki vinograd. To je ono što vino čini jedinstvenim i drugačijim od drugog vina. Kada bi vam netko rekao da vinova loza ima organe, doduše, vegetativne, ili da plače što znači početak njene životne aktivnosti nakon zimskog mirovanja iznenadili biste se. Njeno mijenjanje boje listova zavisno od godišnjih doba očarava. Tokom svoje vegetacije izmjenjuje stotine različitih nijansi boja od zelene, žute, narančaste, ljubičaste, crvene, smeđe…

Svaka vrsta tla daje i drugačije vino

Rast bobica, dozrijevanje grožđa, nakupljanje šećera, kiselina i ostalih biohemijskih promjena izaziva poštovanje. Vinova loza uspijeva na različitim vrstama tala i nagiba. Tlo može biti pjeskovito, glineno, kameno, od ilovače… Svaka vrsta tla daje i drugačije vino. Ovisno o tlu oslikava se prinos i kvalitet vina, tekstura vina, kiseline, ekstrakti, alkoholi, i još mnogo toga. Ta divna biljka penjačica je jedna od najosjetljivijih na led, ima čudesan korijen koji dostiže i nekoliko metara udubinu u zemlju u potragu za hranom i vodom. To čudo od vinove loze preživljava u klimatski najvećim ekstremima, na primjer sibirska ili amurska loza koja u Sibiru podnosi temperaturu i na -400C.

I, sada kada imamo tako veličanstvenu biljku, uz nju može samo stajati još čudesnija osoba koja zna kako u saradnji sa prirodom, uz njenu milost i nemilost proizvesti dobro vino. Odnjegovati dobro vino i na kraju pronaći pravi put do pravog kupca. Pogoditi, prepoznati i umjeti zavesti mnoge ljubitelje vina, te održavati tradiciju i stvoriti vino sa potencijalom koje može još godinama, živo, osvajati tuđa nepca. To je ključ uspjeha. Hiljadu je razloga zašto su vinari u vinogradu savršen spoj. Oni znaju kada je pravi trenutak za ubrati grožđe i od njega napraviti božanski nektar.

Zadovoljstvo

Oni su ti koji ožive vino i zaustavljaju misli na trenutak, a opet s druge strane tjeraju nas da razmišljamo, pišemo i razgovaramo o njemu. Uvijek imaju poriv da rade još više i bolje. Njihova vina krase mnoge vinske karte. Sa ponosom ih predstavljaju svijetu. Mnoga društva uživaju i stvaraju svoje uspomene sa njihovim vinom. Sebi su nekada najbolji a nekada najgori kritičari. Dijele ga rado sa prijateljima, ponosni su na njega, na svoju vinovu lozu, na svoj terroir.

Malo je toga što u životu izaziva i pruža takvo zadovoljstvo kao što je osjećaj i spoj dobrodušnog vinara koji drži u čaši svoje vino koje pobuđujući snove i budeći uspomene uvijek iznova iznenadi sebe i zahvaljuje prirodi na čudesnom daru ispijajući ga.

Preuzeto sa: http://www.vecernji.hr/;   Naslov orginala: Kako nastaje “božanski nektar”? Vinova loza, vinar i vino. Objavljeno: 13.09.2013. by Jelena Šimić Valentić. Pripremio: Dragutin

Pogledati i: https://ovinu.info/vinska-simfonija-dirigovanje-simfonijom-vina/