Digestiv

Digestiv – 8 najboljih

aperitiv i digestiv vinska kultura

Digestiv. Kada ste siti nakon dobrog jela, još jedno piće može izgledati kao posljednja stvar koju želite. Ali određena grupa alkoholnih pića poznatih kao digestivi (digestif) zapravo mogu smiriti vaš želudac. Evo nekoliko, između mnogih.

Digestiv

Šta je Digestiv?

Ova pića poslije večere su namijenjena za uživanje u malim količinama, obično jedna ili dvije čašice od po 30 ml. Digestivi mogu biti jaka vina poput vermuta (Vermouth) ili šerija (Sherry). Oni takođe mogu biti biljni likeri uključujući Chartreuse ili Cynar, gorki likeri poput Amaro. Odležalo piće poput viskija (whiskey); ili slatki likeri kao što su Limoncello ili Grand Marnier.

Isti tipovi pića mogu se preklapati kao aperitivi ili pića prije obroka. Ali Caporale kaže da su ove noćne čaše obično slađe i obično se konzumiraju direktno ili uz kafu ili espresso. U Evropi postoji duga tradicija ispijanja digestiva. Ali kurs digestivnih pića se često zanemaruje u nekim zemljama (SAD). Međutim, to je vrijedan način da produžite sjajan obrok uz odlično društvo.

„To je samo način da se ponovo povežemo sa činjenicom da pića prvenstveno treba da budu o zajedništvu ljudi, zajedničkim iskustvima, druženju, proslavljanju prilika i tome slično “, kaže Caporale. Evo osam digestiva koje možete pijuckati nakon dobrog jela.

Osam digestiva i pića poslije večere

1. Grappa

Tomas Bohm, navodi da je grappa sa espressom njegov omiljeni digestiv. Grapa je vjekovima staro italijansko jako piće koje se proizvodi od grožđa, od ostataka iz proizvodnje vina, uključujući pokožicu i peteljkovinu. Ima tendenciju da ima voćni, slatki okus i ne sadrži gluten. “To zatvara kapije divnog vremena koje ste proveli sa svojim prijateljima i porodicom.”

https://www.pinterest.se

2.Amaro

Amaro je tip italijanskog gorkog likera koji se tradicionalno konzumira kao digestiv. Amaro Montenegro i Fernet-Branca su neka od omiljenih amaro brendova. „Amaro Montenegro ima slatkoću gotovo žvakaće gume“, dok je Fernet- Branca zeljastija i gorka.

https://www.pinterest.se

3. Sambuca

Digestiv

Caporale veže svoje italijansko-američko nasljeđe za svoju ljubav prema ispijanju sambuke, italijanskog likera sa okusom anisa, nakon obroka, bilo čistog ili uz espresso. „To je nešto što budi mnogo uspomena“, dodajući da su digestivi često bogati kulturom, istorijom i nostalgijom.

4. Pacharan

Digestiv

Pacharan je španski liker iz regije Baskije koji se spravlja se od plodova voća, ili trnjina, drveta trna. Fermentisane trnjine ulijevaju se u rakiju sa anisom, korijanderom i drugim začinima. Rakija se zatim zaslađuje, kaže Eamon Rockey, “Pacharan liker je blistav, trpak i pomalo nalik trešnjama, sa primjesama začina i nježne slatkoće”. On vjeruje da se najbolje servira preko leda i da se dobro slaže sa tradicionalnim američkim desertima poput bobica i pite.

5. Drambuie

Caporale takođe preporučuje Drambuie, liker na bazi škotskog viskija, kao digestiv. Sadrži začine, začinsko bilje i med. Drambuiejeva slatkoća ide uz kavu, čokoladu i vrhnje. „To je neka vrsta začina za pečenje, cimet i muškatni oraščić, one stvari koje povezujemo sa desertima.

https://www.pinterest.se

6.Baijiu

Digestiv

Iako možda nije tako tradicionalan kao drugi, kineski destilovani žestoki baijiu odgovara digestivu. Proizveden je od sirka ili pirinča. Baijiu sadrži drevno kinesko ljekovito bilje i vjeruje se da ima ljekovita svojstva. Lagane aroma Baijiu “čini fantastičan digestiv”, jer ima cvjetne arome. Još jedna opcija za digestiv je huangjiu, kinesko žuto vino koje podsjeća na šeri (Sherry).

7. Becherovka

Becherovka je češki biljni liker. Recept datira iz ranih 1800-ih i proizveden je od oko 20 biljaka i začina, kao i narandžinog ulja i šećera. Gorko je sladak sa notama karanfilića i anisa.

Bohm, koji je iz Češke, odrastao je pijući liker Becherovka, kaže da je, kao i mnogi likeri, izvorno stvoren u medicinske svrhe. „To čini nešto zaista magično za vaš probavni system. Becherovka se uparuje sa jakom kavom ili čajem.

https://www.pinterest.se

8. Balsamic Vinegar

Za bezalkoholnu opciju poslije večere, pijuckajte tradicionalno balzamiko sirće koje je proizvedeno u Reggio Emilia ili Modena (Italija). Proizvodi se od soka od grožđa koji je koncentrisan na laganoj vatri i polako fermentisan u drvenim bačvama. Massari preporučuje  Giusti 100, Banda Rossa i 3 Medaglie. Oštri i slatki okusi balzamiko sirćeta dobro se slažu sa crnom čokoladom. Aktivna materija u balzamiko sirćetu je sirćetna kiselina, koja sadrži probiotičke bakterije. “Ovi probiotici mogu omogućiti zdravu probavu i poboljšati zdravlje crijeva”.

https://www.pinterest.se

Izvor: https://www.winemag.com/ . Naslov orginala: The 8 Best Digestifs to Sip After a Big Meal (8 najboljih digestiva za gutljaj nakon velikog obroka). Objavljeno: 21.10.2021. by Erica Sweeney. Slike: Getty,Alami i www.piterest.se. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI I

Dobro je znati-ako niste znali? Šta je Oechsle (Eksl)? Jedna od nekoliko mjernih jedinica koje se koriste za kvantifikovanje zrelosti grožđa prema sadržaju šećera (težina šire). Kod širomjera po OECHSLE-u očitava se vrijednost u Oechsleovim stepenima (°Oe) na skali 0 – 130°Oe. Ukratko, upoređuje gustinu šire od grožđa sa gustinom vode. Količinu šećera u širi izračunava se prema Oechsleovoj formuli na sledeći način: % šećera = (°Oe x 0,266) – 3. Ostale jedinice uključuju: Brix, Baumé i Balling.