Bijelo i crveno vino

Bijelo i crveno vino

čuvanje vina podrum vino vinska kultura

Bijelo i crveno vino. Pokretanje vlastite kolekcije vina može vam pružiti asortiman sjajnih boca. Kada vaša kolekcija počne rasti, morat ćete osigurati da svoja vina pravilno čuvate. To uključuje korištenje prostorije nalik podrumu ili hladnjaku za vino. Bez obzira koju metodu odaberete, postavlja se pitanje da li crvena i bijela vina treba čuvati zajedno ili odvojeno.

Bijelo i crveno vino

Kako bi saznali više o tome kako treba čuvati crvena i bijela vina, VinePair je razgovarao sa somelijerom, vinskim novinarom i čestom saradnicom Stephanie Cain.

Prednosti podruma ili frižidera za vino

Bez obzira koji tip vina čuvate, važno je znati tri osnovna elementa koji čine dobru lokaciju za skladištenje. Prostor treba biti hladan, taman sa malo ili nimalo svjetla i regulisana temperatura.

Uprkos praktičnosti vaše kuhinje, vinske boce ne bi trebalo dugo da se čuvaju u standardnim frižiderima ili na radnim pločama u blizini šporeta. „Podrumi i hladnjaci za vino su dizajnirani da čuvaju vina u optimalnom okruženju, uključujući odgovarajuću količinu vlage koja sprečava preranu oksidaciju“, kaže Cain. Ovi faktori su ključni za produženje kvaliteta vina i osiguranje optimalnog odležavanja.

Bijelo i crveno vino

„Crveno vino treba servirati na temperaturi od 15 do 18oC, a bijelo, roze i pjenušavo vino na temperaturi od 4 do 10oC“, kaže Cain. Lako je pretpostaviti da, budući da se crveno i bijelo poslužuju na različitim temperaturama, treba ih i čuvati na različitim temperaturama.

Ali kada je u pitanju čuvanje-skladištenje, te temperature su malo bliže jedna drugoj. Cain predlaže da se i crveno i bijelo vino držite na temperaturi podruma, koja je uobičajeno oko 12oC. To znači da je starenje različitih stilova jednog pored drugog relativno tipična praksa među kolekcionarima.

Neki hladnjaci za vino su dostupni sa dvostrukim temperaturnim zonama. Međutim, u podijeljene sekcije često može stati manje boca, što znači manje prostora za čuvanje od opcija sa jednom temperaturom. Ako odlučite da investirate u hladnjak za vino sa odvojenim odeljcima, Cain predlaže da ga koristite tokom događaja sa stalnim servisom kao što su večere, za razliku od dugotrajnog skladištenja.

Bijelo i crveno vino
Izvor: https://wine.lovetoknow.com/

Ali za većinu kuća i malih stanova, prostor za ćuvanje je ograničen. „Ako živite u Njujorku, efikasnost prostora je bitna“. “Budući da i crveno i bijelo vino dobro funkcionišu zajedno, rashlađivač (hladnjak) za vino sa jednom zonom najbolje funkcioniše.”

Izvor: https://vinepair.com/. Naslov orginala: Can White and Red Wines Be Kept in the Same Cellar or Wine Fridge? Ask a Somm (Mogu li se bijelo i crveno vino držati u istom podrumu ili frižideru?). Objavljeno: 07.10.2022. by Jessica Fields. Ilustracija: Alex Andersen. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI I:

Dobro je znati-ako niste znali? Vino stari četiri puta brže na sobnoj temperaturi. Zanimljivo zar ne? Dakle, ako se ozbiljno bavite svojim vinima i želite godinama čuvati posebne boce u podrumu, onda je vrijedno razmisliti o ulaganju u hladnjak za vino.