Moć vina

Moć vina

hrana i vino vino vinska kultura zdravlje

Moć vina. Moderan život često podrazumijeva užurban i stresan način života, ali osjećam da postoji nešto što nam nedostaje što je vrlo važno za našu ličnu potragu za srećom. Većina nas zaboravlja priznati jednostavne detalje koji elemente naše rutine čine prilično posebnim.

Moć vina

Nedavno, dok sam dijelila finu bocu vina sa prijateljem, osjetila iznenadnu notu nostalgije. Jedan gutljaj, pokrenuo je moje pamćenje i vratio me u rodnu zemlju i porodicu u južnoj Francuskoj. Kako je naša diskusija napredovala, identifikovala sam neke zanimljive aspekte o vinu o kojima ranije nisam u potpunosti razmišljala. Ispostavilo se da nešto jednostavno kao čaša vina ima veliku moć.

Vino je “Vrijeme zatvoreno u boci”

U svijetu kolekcionara vina nerijetko ćete naići na bocu vina proizvedenog prije 50 godina koja je još uvijek izvrsnog okusa. Ne postoji mnogo drugih proizvoda ili prehrambenih artikala koji mogu ovako dobro ostariti i zapravo se poboljšati sa vremenom. Naravno, ovo je specifično za izbor vrhunskih vina, ali moram priznati ljepotu i magiju rezultata.

Možemo napraviti paralelu sa vinima koja kupujemo „u stvarnom svijetu“. Proizvodnja vina je dugotrajan posao koji zahtijeva vještinu i strpljenje. Čitav proces počinje mnogo vremena prije nego što se grožđe i bere. Novozasađena loza treba nekoliko godina prije nego što bude spremna da daje grožđe dovoljno dobro da proizvedemo pristojno vino. Shodno tome, prosječna starost mnogih vinograda je 40 godina. Dakle, bez obzira koliko je boca vina stara, još uvijek možemo okusiti rezultat procesa koji je započeo prije nekoliko decenija. I razmislite o tome: svaka berba vas može vratiti u drugu godinu u prošlosti, u drugo vrijeme… Samo otkopčajte vremensku mašinu!

Moć vina. Vino donosi svijet vašim nepcima

Od proizvođača do naše čaše, vino prevali dug put. Zemlje koje se bave proizvodnjom vina raštrkane su po cijelom svijetu i nude nevjerovatan izbor onima koji piju vino. Dok mnogi elementi utiču na okus i stil vina, „terroir“ igra neospornu ulogu. “Terroir” (izvinite na mom francuskom!) je kombinacija uslova kao što su tlo, klima, teren, pa čak i tradicije koje su specifične za regiju vinarstva. U kombinaciji sa stručnošću vinara, svi ovi detalji omogućavaju proizvodnju vina sa prepoznatljivim osobinama. Kad otvorim bocu Brunella, otčepim kvintesenciju Toskane. Mogu uzeti čašu Tempranilla iz sunčane Španije ili Sauvignon Blanc sa Novog Zelanda i pustiti svoje nepce da putuju. Nema pasoša. Nema jet lag-a.

Moć vina

Vino podiže hranu na novi nivo

Moć vina. Postoje neki očigledni i savršeni parovi u životu. Kada je hrana u pitanju, ne morate biti stručnjak da biste shvatili da je čokolada sa mlijekom spoj napravljen na nebu. Vino slijedi istu logiku. Volim sir. Volim internacionalnu kuhinju. Volim vino. (OK, ja sam gurman!) Ali daj mi čašu vina Pouilly Fumé sa kozjim sirom ili čašu vina Rioja sa dinstanim jagnjećim kockama i biću najsrećnija žena na svijetu! Ova uparivanja rade sa najjednostavnijim sastojcima, ali i sa sofisticiranim jelima. Najbolje od svega, rade sa svim vrstama hrane. Kuvari pređu dug put da ugrade suptilne elemente u svoje kreacije kako bi se savršeno sljubili sa određenim vinima. Rezultat je izuzetan! Nikada više nećete gledati u svoj tanjir na isti način.

Moć vina

Vino može biti dio zdravog i sretnog načina života. To je moć vina

Od 1980-ih, mnoge studije su naglašavale zdravstvene prednosti umjerene konzumacije vina. Vino (posebno crveno) sadrži prirodna jedinjenja koja mogu pomoći u prevenciji nekoliko bolesti. Nastojim da budem zdrava osoba vježbajući i jedući „dobre stvari“, i sviđa mi se ideja da jedno od mojih omiljenih zadovoljstava u životu zapravo može doprinijeti mom zdravlju. Bila sam uznemirena (i pomalo sumnjičava) kada sam vidjela nedavne izvještaje koji dovode u pitanje cijeli koncept zdravog umjerenog pijenja vina. Dok traje naučna debata, potpuno sam uvjerena da vino ima dodatne blagotvorne učinke. Vino okuplja ljude i podstiče dijeljenje i učenje. Odvojiti vrijeme za gutljaj i uživanje u čaši finog vina definitivno je vrijedno truda. Pomaže nam da napravimo korak unazad, da se opustimo i shvatimo da nam ide prilično dobro kada je u pitanju naša potraga za srećom. Ne mogu reći da sam otkrila mnogo važnih istraživanja, ali sam sigurna da se o ovoj temi svi možemo složiti. Živjeli!

Izvor: https://lehighvalleystyle.com/. Originalni naslov: The Power of Wine. Objavljeno: 07.06.2016. by Celine Riquelme. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati:

Zanimljivosti o lozi i vinu: Pripremam hranu sa vinom, ponekad sipam malo vina u hranu (W. C. Fields)

Ako imate vremena: https://issuu.com/idpcreative/docs/lvsapr18_wineguide-web?e=1863291/59856056