Dronovi nad strmim vinogradima Njemačke

nauka vinograd zastita loze

Dronovi nad strmim vinogradima. Dron leti iznad strmih padina vinograda u blizini Mundelsheim-a. Weingärtnergenossenschaft u Lauffenu završio je višegodišnje ispitivanje upotrebe pesticida iz vazduha. U trogodišnjem ispitivanju, Wengertersovi iz Lauffena su uz naučnu podršku dokazali prednosti dronova.

Dronovi nad strmim vinogradima

Kada će se dronovi konačno moći koristiti u vinogradu za prskanje loze pesticidima iz vazduha? Mnogi Wengerteri su nestrpljivi, uvjereni su Manuel Becker i Dietrich Rembold. Šef odjela za vinogradarstvo i zaštitu vinove loze Državnog istraživačkog instituta u Weinsbergu i predsjednik uprave Lauffener Wengerter bili su zauzeti eksperimentom koji bi mogao biti od velike važnosti, posebno za operatere strmih vinograda.

Njihov zaključak je jasan: dronovi su spremni za upotrebu. Sredstvo, samo fungicidi, dolazi na pravom mjestu. Ušteda u vremenu i radu u poređenju sa prskanjem ručno je ogromna. Dok je Wengerterima potrebno tri do četiri sata da prošetaju hektar vinograda sa sredstvom na leđima, dronovi mogu odraditi 60 do 80 hektara dnevno. Sve u svemu, Becker i Rembold vide upotrebu dronova kao doprinos „održavanju profitabilnosti strmih padina“. Ugroženi su u centralnom dijelu rijeke Nekar, upravo zato što postoji loš odnos između rashoda i prihoda. Neki Wengerter odustaju, što pokazuje ugar na strmim padinama. „80% zaštite grožđa ručno možemo zamijeniti pomoću dronova“, kažu Becker i Rembold.

Praktični testovi – Dronovi nad strmim vinogradima

Praktični testovi i naučna podrška višegodišnjem projektu, koji finansiraju Evropska unija i država Baden-Virtemberg, koštaju oko 450.000 evra. Dronovi su korišćeni na strmim padinama Laufena i Mundelshajma. Jednom programirana, letjelica opremljena GPS i radarskim senzorima leti samostalno duž strmih vinograda, pod kontrolom pilota koji mora steći svojevrsnu vozačku dozvolu. Dronovi, veličine oko dva sa dva metra i teški 26 kilograma, imaju do 15 litara pesticida. Nova generacija dronova znatno je veća i imaju težinu pri polijetanju veću od 65 kilograma.

Tako bi moglo početi, ali još uvijek nisu otklonjene sve birokratske prepreke, pa će Becker i Rembold, Wengertersi morati biti strpljivi. Dronovi za prskanje odobreni su od maja 2020. U avgustu 2021. odobrena su sredstva za zaštitu biljaka kojima se mogu dopuniti. Krajem juna 2021. istekla je licenca za eksperimente i od tada nijednom dronu nije dozvoljeno da poleti. U međuvremenu, odobreni dronovi više nisu dostupni na tržištu. Nova generacija, koja, kao i prethodna, dolazi iz Kine, prvo mora proći proces odobravanja. Za takvu opremu potrebna je neka vrsta vozačke dozvole. U međuvremenu se primjenjuje uredba EU o dronovima, što zahtijeva dalje birokratske korake.

 „Visimo u vazduhu šest meseci“, kaže Rembold. Generalni direktor je ipak uvjeren da će dronovi ponovo lebdjeti nad vinogradima Lauffen i Mundelsheim u sledećoj sezoni. Međutim, za to je potrebna prijava regionalnom vijeću koju može podnijeti svaka kompanija. Međutim, organu se mora predstaviti koncept operatera koji ima oko 50 stranica. Test partneri trenutno rade na šablonu za ovo. Rembold računa na formiranje zajednica za prskanje kako bi nabavio i radio uređaje koji koštaju oko 25.000 evra.

Izvor: https://www.bietigheimerzeitung.de/.  Naslov orginala: Drohnen in den Weinbau-Steillagen? Slika: WG Lauffen. Objavljeno: 21.11.2021. Michael Soltys. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/vrhunske-inovacije-u-vinogradu/