Vrhunske inovacije u vinogradu

Vrhunske inovacije u vinogradu

tehnologija vinarije vinarstvo vinograd vinogradarstvo vinova loza zastita loze

Vrhunske inovacije u vinogradu. Neki uzgajivači grožđa i rukovodioci vinograda sve više i više se oslonjaju na visoko-tehnološka rješenja u vinogradarstvu. Sve to kako bi uštedjeli vodu, smanjili troškove rada, povećali produktivnost i povećali održivost.

Vrhunske inovacije u vinogradu

Mašinski rad (Machine Labor). Jednom korištene od strane proizvođača grožđa, mašine za berbu grožđa i rezidbu loze su sada dobra opcija i za manje vinogradare i vinare. Mašine su postale popularne zbog njihove brzine, ali su sve češće tražene jer su postale osjetljivije i prilagodljivije. Mašine su takođe postale sve više i više neophodne, s obzirom na to da je radna snaga u nedostatku zbog imigracione politike. Te konkurencije od drugih usjeva kao što je legalno uzgajan kanabis. Francuski proizvođač Pellenc je lider u industriji i sada prodaje dvostruko više, koristeći kombajn za berbu grožđa, nego što je to bilo prije deset godina. “Tehnologija koja štedi rad sve je važnija“, kaže Jeff Newton, osnivač Coastal Vineyard Care Associates u okrugu Santa Barbara. “Mada je to počelo već 1960-tih godina, tehnologija mašinske berbe grožđa se nevjerovatno poboljšala i otišla jako daleko.

Super skeneri (Super Scanners). 

Postoji sve veći broj uređaja za skeniranje koji prate sve. Prate od protoka azota i soka kroz lozu do akumulacije boje i zdravlja drveta loze. Softverska kompanija Fruition Sciences nudi sve, što je navelo vinara Aaron Pott, koji radi na raznim brendovima, uključujući Napa vinariju Seven Stones, da kaže: „Osjećam se kao da mogu kontrolisati jedan od temeljnih aspekata terroira sa bogolikom preciznošću. . ”

Napad dronova (Attack of the Drones). Vi pijete svoju prvu jutarnju kafu, dok dronovi kruže oko vinograda kako bi se uhvatili u koštac sa raznim problemima. Analiza čokota iz vazduha napravljena od skupe opreme, može da pregleda preko 400 ha na dan. To je dominantna usluga za kompaniju kao što je PrecisionHawk. Druga kompanija, Hawk Aerial, ima bespilotne letilice koje koriste multispektralne kamere za procjenu bujnosti čokota. Iste kamere prate i procjenu varijabilnost zrelosti vinove loze, stvarajući “karte bujnosti-vitalnosti” iz dobijenih snimaka. Oprema kompanije VineView analizira napad bolesti odozgo, dok Yamaha RMAX helikopter može raspršiti fungicid na mnogo efikasniji način. Čak i originalni Rhone Ranger, John Alban, osnivač Alban Vineyards (Vinograda) u kalifornijskoj Edna Valley (Rajskoj Dolini), koristi bespilotne letelice koje “imitiraju” jastrebove kako bi otjerali ptice.

Pametno navodnjavanje (Smart Irrigation). 

Daljinski senzori koje su razvile firme kao što su WaterBit i Tule Technologies prate korištenje vode u stvarnom vremenu i omogućuju uzgajivačima precizno navodnjavanje. Tehnologija se koristi u poznatim vinogradima poput Napa's To Kalon Vineyards  i Chamisal Vineyards u dolini Edna. Te na velikim površinama u kalifornijskom regionu Central Valley. Ovi uređaji značajno smanjuju potrošnju vode.

Svjetlosni šou lasera (Laser Light Show). Ptice mogu uništiti vinograd tokom sezone berbe grožđa, što uzrokuje gotovo 50 miliona dolara godišnje u gubicima samo u Kaliforniji, prema studiji iz 2013. koju je objavio Elsevier. Desetinama godina su se glasni topovi i mreže koristili za rješavanje problema, ali sada se oko 200 vinograda širom Sjeverne Amerike, Latinske Amerike i Australije okrenulo laserskim sistemima koje je razvila Holandska Bird Control Group. Bodega Catena Zapata Farm u Argentini izvještava kako je potpuno eliminisala gubitak grožđa koji je bio posljedica napada ptica, tako što je provela program za zastrašivanje gladnih ptica u 2017. Slično tome, napadi zeca smanjeni su za 99,8% na Griffin Lair Vineyard u rejonu Sonoma County.

Dobro je pogledati i: https://ovinu.info/precizno-vinogradarstvo-tehnologije-i-aplikacije/

Naslov orginala: Top Innovations in the Vineyard;  Izvor: https://www.winemag.com/;  Ilustracija: by Marco Turelli;  Objavljeno: 01.04.2019. by Matt Kettmann;  Prevod: Dragutin Mijatović;  Ključne riječi: mašine u vinogradu, nove tehnologije, dron, laser