Francusko vino se vraća iz svemira

nauka vino vinova loza

Francusko vino se vraća iz svemira. Dvanaest boca vina iz regiona Bordeaux i 320 lukova (dijelova lastara) vinove loze sorti Merlot i Cabernet Sauvignon bili su među teretom koji se ove sedmice vraća na Zemlju u brodu SpaceX Dragon.

Francusko vino se vraća iz svemira
Slika svemirskog broda: NASA

Vino i dijelovi loze čuvani u svemirskom brodu napustili su Međunarodnu svemirsku stanicu 12. januara, a očekuje se da će dodirnuti vodenu površinu planete zemlje zapadno od Tampa, uz obalu Floride. Space Cargo Unlimited (SCU), kompanija koja stoji iza projekta, namjerava otvoriti neke boce u februaru tokom privatnog događaja. Drugi dio boca će nakon toga poslužiti za kasnija hemijska ispitivanja.

Vina i dijelovi loze proveli su između 10 i 14 mjeseci u svemiru. Tokom tog vremena bili izloženi mikrogravitaciji i većem zračenju nego na Zemlji. SCU i partnerske institucije CNES (Centre National d'Etudes Scientifiques, Toulouse), ISVV (Institut des Sciences de la Vigne et du Vin, Bordeaux) i ESA (European Space Agency) procijenit će biološke mutacije koje su se dogodile u dijelovima lastara izloženi ovim uslovima, upoređujući ih sa uzorcima koji su ostali na planeti Zemlji.

Projekti Canes i CommuBioS

Jedan od projekata, nazvan CANES, ima za cilj procijeniti kako se vinova loza nosi sa stresom i kako bi se mogla prilagoditi promjenama izazvanim klimatskim promjenama. Takođe će se koristiti za istraživanje novih “odbrambenih strategija” u odnosu na bolesti poput plijesni, rekli su iz CSU. Oba kompleta lastara čuvana su u mraku pri istom nivou vlažnosti (70% / 80%) i temperaturi (između 0,5 i 8°C).

Crveno vino koje je boravilo u svemiru dobijeno je od neobjavljenog proizvođača iz regiona Bordeaux. Vino je 12 mjeseci čuvano u svemiru u metalnim cilindrima kako bi zaštitile boce. Boce će se uporediti sa uzorcima ostavljenim na Zemlji koji su bili uskladišteni na istoj temperaturi (18°C). Tim će procijeniti da li su povećani nivoi zračenja i mikrogravitacije uticali na hemijske reakcije koje se odvijaju u boci vina starenjem.

Projekat nazvan CommuBioS, proučavat će kako mikrogravitacija utiče na taloženje i disperziju mjehurića i ispitat će jesu li uslovi doveli do razvoja sekundarnih metabolita, koloida i polifenola u vinu. Oba projekta dio su niza vinskih eksperimenata vezanih za svemir poznatih pod nazivom Mission WISE.

Pogledati i ovo, iako nije direktno vezano za svemir: https://ovinu.info/bordeaux-vina/

Izvor: https://www.thedrinksbusiness.com/. Naslov orginala: French Wine Returns From Space. Objavljeno: 13.01.2021. by Phoebe French. Prevod: Dragutin Mijatović