Prirodno vino, wellness kultura i moć pozitivnog pijenja

degustacija vino zdravlje

Prirodno vino. Sve je dobro, a wellness je svuda – uključen, sada, i u svijet vina. Trećeg juna 2019. godine New York Times objavio je članak pod nazivom „Prirodno vino je moja briga.“ Nažalost, široko podijeljen, lijepo napisan članak sadrži određene netačnosti-nekorektnosti. Članak povezuje sva prirodna vina sa Pét-Nat*, i konfuziju njihove dosljednosti. No alarmantnije je, međutim, članak pojačava prodornu i kategorički netačnu predstavu. Predstavu koja se probija kroz krugove koji su povezani sa wellnessom i vinom otkad je prirodno vino započelo meteorski uspon u Sjedinjenim Državama prije nekoliko godina. Naime, prirodno vino je nekako medicinsko, moralno i duhovno superiorno u odnosu sa tradicionalno proizvedenim sokom.

„Imamo odgovornost da ne pretjeramo sa navodno zdravom prirodnom vinu“, kaže Tom Natan. Vlasnik First Vine, uvoznika i trgovaca sa sjedištem u državi Washington, D.C. “Birajte ono što najviše volite, ali nemojte to raditi jer je zdravije.”

Prirodno vino

Složeni termin “prirodno vino” nije službeno regulisan u Sjedinjenim Državama. U pravilu definiše se kao vino proizvedeno bez aditiva, koristeći minimalnu količinu sulfita i obično organski proizvedeno grožđe. Međutim, prirodno vino ne sadrži više „zdravstvene koristi“ od tradicionalnog vina i manje je vjerovatno da će izazvati mamurluk. Nijedno alkoholno piće nije zdravo. Iako neka od tih pića mogu biti manje lošija od drugih, nijedan alkohol nije sam po sebi dobar. Ni trostruko destilovana votka, ni veggie kokteli, ni niskokalorično pivo. Ni prirodno vino. Kazati da je drugačije neistinito je, naravno, i rizikuje dijelenje vinske zajednice, grupe koja je već opsjednuta pojmovima ekskluzivnosti. Postavljajući prirodno vino u ambijentalni svijet wellnessa? Riskiramo da ga učinimo manje dostupnim znatiželjnim ljubiteljima vina koji oklijevaju reći ili učiniti „pogrešnu“ stvar.

Kao što se novinarka alkoholnih pića i koktela Kara Newman dotakla u martu 2019. godine, postoji alarmantni porast wellness pića koja nam se prodaju. To se dijelom događa zbog marki koje pokušavaju osvojiti milenijalce (millennials) vrijedne zdravog življenja sa proizvodima koji su povezani sa popularnom riječi: W kao (wellness). To prirodno vino prihvaćeno i preuzeto wellness pokretom zabrinjavajuće je i opasno za potrošače. “Uživam u dosta vina koja spadaju u nejasnu kategoriju prirodnih vina”, kaže Lenn Thompson, pisac o vinu i urednik Cork Report-a. “Nisam nutricionista ili ljekar, ali označavanje bilo kojeg proizvoda u poređenju sa vinom kao” zdravog “ili zdravijeg od bilo kojeg drugog sličnog napitka samo je marketinška glupost. Takođe je vjerovatno ilegalno. “

Gwyneth Paltrow

Početkom ove godine, kada je Kourtney Kardashian predstavila svoju novu web lokaciju za e-trgovinu i stil života Poosh, preporučila je sljedbenicima nekoliko „organskih vina“ (od kojih se mnoga mogu nazvati prirodnim vinom), tvrdeći da su „bolja za vaše tijelo“. Mega wellness brend Gwyneth Paltrow, Goop, takođe se zalaže za prirodna vina i širi poruku da možete popiti više bez mamurluka. „Ako pitate ljude koji već piju prirodna vina, reći će vam da se ujutro osećaju puno bolje nego ranije!“

Ova vrsta propagande jednostavno nije tačna. Mnogo ljudi piju prirodno vino i takozvano “standardno” vino, a doživjelo je mamurluk nakon oba (opaska autora). U regionima poput Burgundije, doline Loire i Austrije također se nalazi dosta tradicionalnih proizvođača koji stoljećima proizvode organsko vino, certificirano od Demetera. Zato što nisu zamućena i nefiltrirana ili se ne flaširaju moderno, popularne etikete, ova marketinška vina američkim milenijalcima nisu predstavljena kao “prirodna”.

Ljubitelji prirodnih vina “novovalnog vina” dodaju povlašćenu vrijednost prirodnim vinima: da su ona bolja za vaše tijelo i samim tim moralnija, čistija. Prelazak prirodnog vina ka wellness tržištu – pozicionira ga više kao životni stil nego alkoholno piće – potencijalno je pogubno za vino. Šireći ideju da je bolje od svih ostalih vina, ljubitelji prirodnog vina ironično se upuštaju u isti elitistički mentalitet kao i pokret formiran u opoziciji protiv.

Ako želite popiti prirodno vino, trebali biste. Može biti ukusno! Samo nemojte to činiti pod krinkom ideološke ili fizičke superiornosti. Vino nije wellness napitak – nije standardno vino i nije prirodno vino. Niti to ne treba biti.

*Pétillant-naturel, nadimak pét-net, prirodno je pjenušavo vino sa jednom fermentacijom, često nefiltrirano. Često ukrašeno duhovitom etiketom i zatvaračem od krune koji se lako otvara, pét-nat se svrstava visoko na listi svakodnevnih vinskih preporuka sommeliera i vinskih majstora.

Naslov orginala: Natural Wine, Wellness Culture, and the Power of Positive Drinking. Izvor: https://vinepair.com/: Objavljeno: 09.06.2019. by Shelby Vittek. Ilustracija: Danielle Grinberg. Prevod: Dragutin Mijatović. Ključne riječi: vino, wellness