Koliko traje otvorena boca vina?

aroma vina degustacija mane vina vino vinska kultura

Koliko traje otvorena boca vina. Pitanje? I … postaje li vino loše? Odgovor: Većina vina traje otprilike 3-5 dana prije nego što se počnu kvariti. Naravno, to uveliko zavisi od tipa vina!

Koliko traje otvorena boca vina
Koje se vino duže čuva u otvorenoj boci?

O ovome saznajte više u nastavku. Ne brinite se, ipak, “pokvareno” vino u osnovi je samo sirće, tako da vam neće naškoditi. Evo koliko dugo različiti stilovi vina traju u otvorenoj boci.

Koliko traje otvorena boca vina? (How Long Does an Open Bottle of Wine Last?)

Pjenušavo vino (Sparkling Wine). 1–3 dana u frižideru sa čepom za pjenušava vina. Pjenušava vina brzo gube ugljendioksid poslije otvaranja. Tradicionalna metoda proizvodnje pjenušavog vina, kao što su Cava ili Šampanjac, trajat će malo duže od pjenušavog vina proizvedenog metodom tanka poput vina Prosecco. Vina tradicionalne metode imaju više pritiska (više mjehurića) u sebi, jer su u bocama, zbog čega imaju tendenciju dužeg trajanja.

Svijetlo bijelo, slatko bijelo i rosé vino (Light White, Sweet White and Rosé Wine). 5-7 dana u frižideru sa plutanim čepom. Većina laganih bijelih i ružičastih vina bit će pitka do sedmicu dana ako se čuvaju u frižideru. Primijetit ćete da će se okus suptilno promijeniti nakon prvog dana, jer vino oksidira. Ukupni voćni karakter vina često će se smanjiti i postati manje živahan.

Vakum čep

Bijelo vino punog tijela (Full-Bodied White Wine). 3–5 dana u frižideru sa plutom. Bijela vina punog tijela, poput vina Chardonnay i Viognier iz hrastovog bureta, imaju tendenciju da brže oksidiraju jer su imala više kiseonika tokom procesa starenja prije punjenja u boce. Obavezno ih držite začepljene i u frižideru. Ako pijete puno vina ovog tipa, zaista je pametna ideja ulagati u vakumske čepove, pogledati i video: (in vacuum caps).

Koliko traje otvarena boca vina?

Crveno vino (Red Wine). 3–5 dana na hladnom tamnom mjestu sa plutanim čepom. Što više crveno vina ima tanina i kiselosti, to duže traje nakon otvaranja. Dakle, svijetlocrvena boja, vino sa vrlo malo tanina, kao što je Pinot Noir (Burgundac crni), kraće traje poslije otvaranja, nego vino Petite Sirah bogatije crvene boja. Neka vina će se čak poboljšati nakon prvog otvorenog dana. Otvorena crvena vina nakon otvaranja čuvajte u frižideru ili tamnom hladnom prostoru. Ako nemate chiller (rashlađivač, ne hladnjak), vaš frižider je bolji nego da vino odstoji u sobi na 21°C.

Jako vino (Fortified Wine). 28 dana na hladnom mračnom mjestu sa plutom. Jaka vina (vina sa obično 16-20% alkohola) poput vina Porto, Sherry i Marsala imaju vrlo duge rokove trajanja zbog dodavanja alkohola. Iako ova vina izgledaju veličanstveno izložena na visokim policama, brže će izgubiti živopisne okuse izlaganjem svjetlosti i toploti. Jedina vina koja će dugo (izuzetno dugo, nedeljama) zadržati svoje osobine kada se otvore su Madeira i Marsala – već su oksidirana i kuvana! Samo da znate, što je desertno vino slađe, to će duže trajati. Ovdje vrijede ista pravila temeljena na temperaturi: najbolje ih je čuvati u frižideru.

Posebna pakovanja za vino (Special Containers)

Posebna pakovanja

• Bag-in-a-box (Kesa u kartonskoj kutiji). 2–3 sedmice čuvano u frižideru (crno i bijelo vino). Bag-in-a-Box je prekrasna stvar za svakodnevne pijance jer je vino u kesi unutar kartonske kutije u anaerobnom okruženju. Nekoliko proizvođača čak ima i vina pakovana u bag-in-a-box bez ikakvih nedostataka. Ipak, nećete željeti držati ta vina duže od mjesec dana, jer vina sa boksom imaju rok trajanja, zbog propisa o hrani koja se čuva u plastici.

Bag-in-a-Box: kartonska kutija i unurašnja kesa sa vinom

• Vino u kartonu (Wine-in-a-Carton). Slijedite ista pravila kao i za vina u bocama.

Vino u kartonskom pakovanju

Zašto se vino kvari (Why Wine Goes Bad)

Kratak odgovor: Vina koja se čuvaju nakon otvaranja mogu se pokvariti na dva glavna načina. Prvo je kada bakterije sirćetne kiseline troše alkohol u vinu i metaboliziraju ga u sirćetnu kiselinu i acetaldehid. Zbog toga vino ima oštar miris poput sirćeta. Drugo, uz to, alkohol može oksidirati, uzrokujući orašast, modričast voćni okus koji oduzima vinu svježe voćne arome. To su obe hemijske reakcije, pa će se, što je temperatura vina niža, to sporije događati.

Pogledati i: https://ovinu.info/moze-li-vino-biti-pokvareno-lose/ i https://ovinu.info/kako-prepoznati-lose-vino/ i https://ovinu.info/koliko-vino-dugo-traje-i-kada-postaje-pokvareno/ i https://ovinu.info/kurs-postovanja-vina-u-sest-dijelova/

Izvor: https://winefolly.com/. Naslov orginala: How Long Does an Open Bottle of Wine Last? Objavljeno: 04.05.2015. Dopunjeno: 01.04.2020. by Madeline Puckette. Prevod: Dragutin Mijatović