Glina kao sredstvo za zaštitu loze od bolesti

region sorta vinogradarstvo vinova loza zastita loze

Glina. Da li bi odgovor na jedan od najgorih problema uzgoja vinove loze, odnosno proizvodnje grožđa mogao biti jednostavna primjena kaolina? Zar ne bi bilo sjajno da je odgovor na jedan od najtežih problema u vinogradarstvu SAD bio raspršivanje gline?

Upozorenje: Pierce's Disease (Pirsova bolest*) može biti komplikovanija nego što jeste. U Kaliforniji, međutim, Ridge Vineyards otkriva da bi zaprašivanje kaolinskom glinom moglo biti dovoljno da zaustavi plavo-zelenog skakavca i da ga odvrati od presađivanja 2,8 ha sorte Chardonnay koji je izgubljen napadom Pirsove bolesti. Insekti ne vole bijelu boju gline i, ako pokušaju da se hrane sokom tretiranih čokota vinove loze, prenoseći bakteriju Xylella fastidiosa, “insekti gutaju i glinu i tako se guše”, kaže sa zadovoljstvom, Eric Baugher, izvršni direktor i proizvođač vina. A to je tako tanak, transparentan sloj gline koji očigledno ne utiče na fotosintezu. Proizvođač, spreja pod imenom Surround, čak kaže da držanjem loze pod rashlađenim sprejom omogućava nastavak fotosinteze i u vrućim danima kada bi vinova loza inače prekinula rad. Zvuči kao pobjeda? Dobra stvar u tome što se nalazite u Kaliforniji, a ne u mnogim drugim državama, je da je glavni vektor bolesti plavo-zeleni skakavac, koji je slabiji letač od staklastog skakavca koji tako energično širi Pirsovu bolest na drugim područjima. Ipak, kaže Baugher, “niko nije pobjegao”.

Naslov orginala: Clay Offers Hope for Vine Disease;  Izvor: https://www.wine-searcher.com/;  Objavljeno: 12.04.2019. by Margaret Rand;  Prevod: Dragutin Mijatović;  Ključne riječi: vinova loza, bolesti, Pierce's disease, zaštita