Zaštita vinove loze od mraza

region vinograd vinogradarstvo vinova loza zastita loze
Zaštita vinove loze od mraza

Zaštita vinove loze od mraza. Za dva dana, mraz je najavljen nad vinogradima područja Montlouis-sur-Loire u Indre-et-Loire. Vinogradari se protiv mraza brane helikopterima? U području Montlouis, vinari koriste helikopter kao zaštitu od smrzavanja. Svako proljeće, u vrijeme kada su okca spremna za kretanje, uzgajivači sa područja Montlouis-sur-Loire u Indre-et-Loire imaju hladna zahlađenja, kada se predviđaju ledene temperature, prijeteći da unište dio njihove godišnje proizvodnje. Potrebna je samo jedna noć da se napravi pustoš.

Metoda korišćenja helikoptera protiv mraza kombinuje tradiciju i modernu tehniku. Da bi se izbjegao značajan gubitak, neki operateri su finansirali sistem zaštite protiv izmrzavanja loze upotrebom helikoptera. Kako bi zaštita vinove loze od mraza, bila uspješna, sistem se stavlja u pokret kada prognose najave mraz. U ranim jutarnjim satima, pokreću se požari na zemlji i zapale svijeće. Istovremeno, pet helikoptera miješa i usmjerava topli vazduh prema zemlji.

Zaštita od smrzavanja. Prednost sistemom raspršivača je ta što djeluje i kod radijacijskog mraza i kod advencijskog mraza. Metode poput vjetrenjača i helikoptera djeluju samo kod prvih (radijacijski mraz) jer se oslanjaju na inverzijski sloj toplijeg vazduha iznad zemlje.

Pogledati i: https://ovinu.info/moze-li-cerada-nad-cokotima-stititi-od-mraza/

Metoda protiv zamrzavanja u Indre-et-Loire: vinari iz Montlouis apelacije koriste helikoptere. Naslov orginala: Méthode anti-gel en Indre-et-Loire – les viticulteurs de l'appellation de Montlouis utilisent les hélicoptères; Izvor: https://france3-regions.francetvinfo.fr/; Objavljeno: 14.04.2019. by Elsa Cadier;  Prevod: Dragutin Mijatović