Hrana – izbor pravog vina

degustacija vino vinska kultura
Hrana -izbor pravog vina

Hrana. Uparivanje vina je postupak povezivanja, hrana i vina kako bi se za obe komponente naglasio okus. Vina su često puta uparena sa namirnicama komplementarnih (podudarnih) okusa i tekstura. Neki poznavaoci vina posjećuju više kurseva o hrani, gdje je svaki obrok uparen sa zasebnim vinom. Iako uparivanje hrane i vina zavisi o individualnom okusu, postoje univerzalne smjernice.

Hrana. Osnovna smjernica za sparivanje vina je podudaranje prema boji. To znači crveno vino sa crvenim mesom (govedina, janjetina i dr.), i bijelo vino sa bijelim mesom (riba, piletina itd.). Ovo opšte pravilo uparivanja je univerzalno, ali se može posmatrati kao prekomjerno pojednostavljenje složenog procesa. Uparivanje vina je suptilna umjetnost, a ovo opšte pravilo uparivanja je samo početna tačka.

Važno je istaći da se sa vinom uspješno može upariti mnogo različitih namirnica, bez obzira na boju. Razlog za to je što se hrana može pripremiti na različite načine. Namirnice pripremljene na različite načine pružaju drugačiji okus. Prilikom uparivanja vina sa hranom, želite se pozabaviti okusima koji se međusobno nadopunjuju. Još jedna osnovna smjernica koje se treba pridržavati u sparivanju vina je podudaranje sa umakom (sosom), a ne sa bjelančevinama. Na primjer, hrana pripremljena sa crvenim vinom može se uskladiti i sa drugim crvenim vinima blažeg okusa.

Naslov orginala: Wine Pairing – Choosing the Right Wine for Your Food (Uparivanje vina, hrana i izbor pravog vina). Izvor:http://drinksparadise.com/; Objavljeno: 18.02.2020. by Lee Cuellar. Prevod: Dragutin Mijatović