Vino – globalni trendovi 2020

vino vinska kultura

Vino – globalni trendovi. Pazite na januar, vazdušni talasi i wifi gustina su sa trendovima i predviđanjima za narednu godinu. Pomno čitanje mnogih ponuda, kao i malo pažljivog Googla, pokazuju da mnogi od tih “novih” trendova nisu ništa slično. Istina je da se većina, ako ne i svi, trendovi dešavaju u dužem vremenskom periodu od 12 mjeseci. Razmislite o organskom pokretu, veganstvu, umjerenosti alkohola, smanjenju tragova ugljenka ili većoj toleranciji na ljudske razlike. Svaki poslednjih 5 godina je trend, a u mnogim slučajevima i mnogo duže. Rečeno je da se takvi dugotrajni trendovi sa vremenom razvijaju, šireći nove aspekte (#metoo, Extinction Rebellion, ‘Greta’ itd.). Oni napreduju dalje u glavni tok ili se vraćaju u manje vidljivu nišu, zavisno o duhu vremena.

Wine Intelligence pristup izvještavanju o trendovima posljednjih godina temelje se na dugoročnim trendovima i postavlja pitanje. Šta nam govore najnoviji podaci i uvidi? I kako ove informacije mijenjaju igru proizvodnje i prodaje vina u sljedećih 12 mjeseci? Ove godine izvještaj Global Trends 2020 dublje ulazi u pitanje ko, šta i kako trendovi potrošača vina koji su identifikivani iz praćenja podataka prikupljenih putem Vinitrac®, naše platforme za istraživanje potrošača vina, koja prikuplja informacije o korištenju i stavu o vinu kao piću na glavnim tržištima potrošnje u protekloj deceniji. Naša mantra za ovu godinu je ono što nazivamo “četiri R-a”. Relationship, Retail, Repertoire i Responsibility (Odnos, Maloprodaja, Lager i Odgovornost)

ODNOS:

Jedan od ključnih trendova za 2020. godinu je značajan napredak u načinu na koji se potrošači vina kod većeg broja potrošača odnose prema vinu. Unatoč padu nivoa znanja o vinu, udio potrošača vina koji su visoko uključeni u kategoriju raste na brojnim glavnim tržištima potrošnje. Dakle, zašto se znanje o vinu smanjuje, kada se uključivanje o poznavanju vina povećava? Naši dokazi ukazuju na sve veće pouzdanje u pametne telefone kako bismo umanjili našu kognitivnu potražnju – jednostavnije, smanjujući djelo našeg mozga da moramo raditi u smislu stvari poput sjećanja na činjenice ili čak marke. Istovremeno, potrošači postaju sve više uključeni u vino, što znači da vino igra sve važniju ulogu u njihovom životu.

MALOPRODAJA:

Na mjestu kupovine razvijaju se i potrebe potrošača. Starija populacija ljubitelja vina zahtijeva više pogodnosti i autonomije, a nudi i manje mogućnosti za trgovanje. U međuvremenu, mlađi ljubitelji vina koji sudjeluju u poznavanju kategorija vina individualno su više korisni za vino, posebno u lokalnim okolnostima, i otvoreni su za uspon hijerarhije vrijednosti ako to sebi mogu priuštiti. Prelazak na promjene se nastavlja, prikazan padom učestalosti konzumiranja vina, dok tipična potrošnja po boci raste.

REZERVE (Lager):

Potrošači sve više pozdravljaju raznolikost pića, jer je sve veći udio onih koji prelaze od vina na druga alkoholna pića poput piva ili tvrdu soda vodu. U vinskom svijetu potrošači piju izborom vina od više različitih sorti, istovremeno smanjujući broj zemalja porijekla. Ovim promjenama, opet, upravljaju uglavnom milenijalci. Iako se čini da su ove smjene burne, jedna dosljednost je očita da rosé više nije samo piće za mlađe žene. Naši podaci otkrivaju da potrošnja rosé-a i dalje raste, vođena širokom privlačnošću svih grupa potrošača i podržana povećanjem promjene unutar ove potkategorije.

ODGOVORNOST:

Svaka rasprava o svjetskim vinskim trendovima sigurno nije potpuna bez donošenja rastuće liste odgovornosti sa kojima se sada pomažemo – fizičke, društvene i etičke. Širom svijeta posmatramo potrošače koji su više svjesni zdravlja i životnog stila, sa više izbora nego ikad prije, u pogledu alkoholnih i bezalkoholnih pića. Neto rezultat ovog trenda je porast globalne populacije potrošača koji aktivno odlučuju na ublažavanje unosa alkohola. Etički konzumerizam posljednjih je godina stekao privlačnost, pri čemu potrošači sve više obraćaju pažnju na uticaj svog ponašanja na okolinu i njihovo zdravlje. Ljubitelji vina počinju tražiti alternative, kako bi proširili svoj etički uticaj. Pozitivno za kategorije vina potrošači postaju sve svjesniji alternativnih vina, a mlađi ljudi su ključna demografska kategorija koja ovoj kategoriji pruža najviše mogućnosti, zbog stavova i spremnosti da ulože vrijeme i novac u svoje zdravlje.

Pogledati i: https://ovinu.info/5-osnovnih-karakteristika-vina/

Naslov orginala: Global Trends in Wine 2020. Izvor: https://www.wineintelligence.com/; Prevod: Dragutin Mijatović. Ključne riječi: vino, potrošači, trend