Zašto je nadmorska visina važna?

aroma vina klima region terroir vinarstvo vino vinograd vinogradarstvo vinova loza

Nadmorska visina (NV) postala je ključna tačka razgovora o vinu tokom posljednjih nekoliko godina. Izraz ‘visoki vinogradi’ sve se više koristi na etiketama vina kao prodajno mjesto. Neki mogu ovo smatrati ciničnim marketinškim sporom vinara koji žele pobjeći iz gomile vinskih boca, ali tračevi nas ne zanimaju, želimo činjenice! Ako se nadmorska visina može upotrijebiti za razlikovanje i objašnjenje razlika između vina, kakav uticaj ima visina na vino i kakvu razliku čini?

Nadmorska visina

Šta je velika NV vina? Prvo što predstavlja veliku NV? Samo je jedno udruženje, Evropski centar za istraživanje, ekološku održivost i unapređenje planinskog vinogradarstva (CERVIM – Centre for Research, Environmental Sustainability and Advancement of Mountain Viticulture), krenulo u definisanje termina i stavilo njegovu upotrebu za vinograde koji su na najmanje 500 metara nadmorske visine. U Evropi bi 500 metara izgledalo prilično visoko, dok se u Argentini 500 metara smatra prilično nisko. Praktično su svi vinogradi u argentinskoj regiji Mendoza podignuti između 600 i 1.100 metara nadmorske visine – tako da već postoji siva zona na kojoj se može govoriti o visini.

Kakav učinak ima NV u vinogradu? Učinak nadmorske visine na vinovu lozu i vinograd varira od drugih faktora poput geografske širine i mjesta, kraja, okoline. Opšti je slučaj da prosječne dnevne temperature (razlika između noćnih i dnevnih temperatura) opadaju kako se visina povećava. Ovaj efekt je otvorio potencijalna vinogradarska područja koja su se prije smatrala previše vrućim za vinogradarstvo, na primjer u toplijim regijama Španije, Grčke ili Južne Afrike.
Izvor: https://www.matthewclark.co.uk/; Naslov orginala: What does altitude matter? Objavljeno: by Luke Siddall. Prevod: Dragutin Mijatović