Suša – kako se prilagoditi?

sorta stres vinova loza

Rođen u Kaliforniji, Grégory Gambetta stigao je u Bordeaux prije šest godina. Suša, kako se prilagoditi. Prema ovom istraživaču, vinogradari će moći nastaviti uzgajati iste sorte vinove loze ako budu inspirisani vinskim praksama vrlo toplih regija i država Novog svijeta.

Profesor na Bordeaux Sciences Agro i istraživač na ISVV-u, Grégory Gambetta je dugo godina radio na prilagođavanju vinograda klimatskim promjenama. “Ideja o promjeni sorte grožđa plaši vinare”, napomenuo je. “Ali budite sigurni, mnoge studije o adaptivnosti loze i njenoj sposobnosti prilagođavanja ukazuju na to da neće morati prolaziti kroz tu nepoznatu fazu.”

Loza se uglavnom dobro prilagođava suši

Pod uslovom da preispitaju svoje vinogradarske prakse. “Loza se uglavnom dobro prilagođava suši, ali morat će joj pomoći”, objašnjava Grégory Gambetta. Za to vinogradari moraju crpiti inspiraciju iz prakse provedene u vrlo suvim predjelima, poput Grčke, ili u vinogradima Novog svijeta.” Prema Grégory Gambetta, nedostatak vode je ograničavajući faktor toplog vremena. “Dovoljno je napomenuti da se dobra vina proizvode u Australiji u regijama u kojima temperature redovno dostižu 45°C. Loza je otporna na toplotu sve dok ima dovoljno vode. Nisu sve stvorene-gajene sorte grožđa jednake. Dakle, sorta Semillon ima malu kontrolu nad otvaranjem svojih stoma i gubi više vode transpiracijom od sorte Grenache.

Gustina sadnje, rezidba Gobelet, skidanje listova … Da bi smanjili gubitke vode ili ograničili transpiraciju, vinogradari imaju nekoliko puteva za istraživanje, čak i prije nego što razmotre potrebu navodnjavanja. Prvo je smanjiti gustinu sadnje, osigurati bolji pristup vodi za svaki čokot. Za sorte grožđa za koje to nije dovoljno, drugi pristup sastojao bi se u promjeni načina rezidbe (uzgojnog sistema). “Čini se da smanjivanje obima krošnje (razvijenosti čokota, naprimjer Gobelet) smanjuje pojavu transpiracije. Istraživači navode i uticaj podloge. “Vinogradari se mogu okrenuti prema podlogama 110R, 140Ru ili Ramsey jer su veoma bujne i traže vodu u dubini tla. “Jednostavnije rečeno, vinari mogu započeti i sa ograničavanjem uklanjanja listova, zavisno od orijentacije redova, pri čemu je površina grozda izložena suncu i do 10°C toplija nego grozda u sjeni” sa značajanim uticajem na prinos i profil grožđa “, podsjeća se Grégory Gambetta. Pogledati i: https://ovinu.info/vinograd-mnogo-vise-nego-samo-zemlja-i-cokoti/

Izvor: https://www.vitisphere.com/; “Vinogradari mogu pomoći da se njihove sorte grožđa prilagode suši”. Naslov orginala: «Les vignerons peuvent aider leurs cépages à s'adapter à la sécheresse». Slika: Grégory Gambetta. Objavljeno: 15.07.2020. by Marion Bazireau. Prevod: Dragutin Mijatović