Identifikovane divlje loze

Identifikovane divlje loze Uskršnjeg ostrva

divlja loza vinova loza

Identifikovane divlje loze koje su pronađene na Uskršnjem ostrvu (Rapa Nui) sada su identifikovane nakon genetskih studija, koje potvrđuju tezu da se na ostrvu proizvodilo vino u 19. vijeku. Uskršnje ostrvo, poznato kao Rapa Nui svojim autohtonim polinezijskim stanovnicima, udaljeno je vulkansko ostrvo koje se nalazi u jugoistočnom Tihom okeanu. Najpoznatije je po svojim masivnim kamenim statuama zvanim moai, koje su izgradili ljudi Rapa Nui prije nekoliko vjekova.

Istraživački rad objavljen prije izvjesnog vrmena, otkriva da je Uskršnje ostrvo domaćin za najmanje šest različitih sorti grožđa (iz 19. Vijeka) sa više vinograda širom ostrva.

Vinova loza, koja nije kultivisana više od jednog vijeka, uključuje sorte País i Moscatel de Alejandría — dvije od prvih sorti Vitis vinifera za koje se veruje da su posađene u Americi — kao i tri autohtone sorte Criolla* i jednu za sada nepoznatog porijekla. *Criolla je izraz koji se koristi u nazivu nekoliko sorti grožđa, posebno sorti koje se nalaze u Argentini, od kojih je najčešća Criolla Grande i druga koja je Criolla Chica.

Pet poznatih sorti otkrivaju da je loza najvjerovatnije stigla na Uskršnje ostrvo sa kopna Čilea, međutim nepoznata sorta ostaje misterija. „Na osnovu svog SSR haplotipskog obrasca (nepoznata sorta) vjerovatno je imala direktno evropsko porijeklo“, navodi se u istraživačkom članku, nekoliko autora/istraživača. Uzorci su uzeti sa nekoliko lokacija širom ostrva na kojima stare vinove loze još uvijek daju grožđe – ponajviše u i oko kratera Rano Kau.

Identifikovane divlje loze

Iako postoje istorijske reference da su vinogradi zasađeni na ostrvu kasnih 1800-ih, kada su misionari napustili ostrvo početkom 20. vijeka. Vjeruje se da su vinogradi napušteni. Još uvijek nije poznato da li je neko uspješno proizvodio vino iz ovih vinograda. Ne postoje pisani zapisi koji bi svjedočili o bilo čemu osim namjere korištenja ovih vinograda za proizvodnju vina. Zapovjednik Ignacio L. Gana je 1870. godine spekulisao da su uslovi na ostrvu dobri za uzgoj grožđa i proizvodnju vina. Uporedivi su sa Madeirom, dok su drugi misionari hvalili kvalitet grožđa i vinograde.

Priču o vinu i vinovoj lozi na Uskršnjem otoku prije šest godina ponovo su zapalili vinari Alvaro Arriagada i Fernando Almeda. Oni su sa lokalnim partnerima na otoku zasadili novu lozu i započeli reprodukciju stare, divlje loze u rasadniku. Njihove nove loze prošle su godine iz prve berbe dale su prvo pjenušavo vina Rapa Nui, iako u malim, eksperimentalnim količinama.

Ova eksperimentalna vina i otkrića patrimonijalnih/naslijeđnih sorti vinove loze iz Rapa Nui: genetska karakterizacija i odnos sa kontinentalnim sortama. Istraživački rad samo je najnovije poglavlje u onome što se otkriva i postaje fascinantna priča o vinu Uskršnjeg ostrva.

Amanada Barnes:  Wild grape vines of Easter Island (Identifikovane divlje loze Uskršnjeg ostrva). Izvor: https://www.thedrinksbusiness.com/. Objavljeno: 05.04.2024. Prevod i priprema za sajt: Dragutin Mijatović

PREPORUKA ZA PROČITATI