Hercegovina

Hercegovina-Vodič za ljubitelje vina

degustacija enoturizam hrana i vino region vinarije vinova loza

Hercegovina. Budući da je Mostar proglašen Evropskim gradom vina Dionisio 2024, sada je savršeno vrijeme za istraživanje Hercegovine. Ovaj skriveni kutak Balkana ima istoriju vinogradarstva koja seže dva milenijuma unazad i vrti se oko dvije neobične lokalne sorte grožđa.

Hercegovina
Stari most se proteže preko rijeke Neretva u Mostaru. Foto: Walter Zerla / Getty Images

Hercegovina

Hercegovina, manji, južni dio Bosne i Hercegovine, ima najmanje 2.000 godina vinogradarske istorije, ali je zaista procvjetala u posljednjih 20 godina. Više od 30 modernih vinarija prošaralo je ovu suncem okupanu traku koja se naslanja na Hrvatsku. Pored ovih savremenih vinograda, većina porodica u ovoj regiji od oko 350.000 stanovnika proizvodi svoje vino. Samo-probajte, ovdje su boce skromne, ali izdašne ‘vinom’ prodaju se na cesti pored meda i nara. Nije Bordeaux.

Hercegovina, Degustacija vina – doživljaj odlučne dobrodošlice. Ovdje se vino često sljubljuje sa pršutom (domaćim pršutom) – vrti se oko dvije autohtone sorte grožđa. Blatina crna je vragolasta koja izbija u čaši poput vulkana. Ipak, teško raste čak i ovdje. Njeni cvjetovi su autosterilni, što znači da se ne mogu sami oploditi te se čokoti moraju saditi u kombinaciji sa drugom sortom, hermafroditnog cvijeta. To još uvijek ne garantuje proizvodnju grožđa, pa otuda i nadimak sorte: ‘prazno bure ili praznobačva’. Austrougarski carevi, koji su vladali Hercegovinom od 1878. do Prvog svjetskog rata, preferirali su žutu, mineralima bogatu bijelu sortu Žilavka. Riječima jedne od najzgodnijih mladih hercegovačkih vinara, Milene Anđelić: ‘Naši gosti nisu preletjeli hiljadama milja da probaju Cabernet Sauvignon.’

Otvorena 2007. godine, a nadograđena i ponovno pokrenuta 2023. godine, Hercegovačka vinska ruta, koja počinje u lijepoj regionalnoj prijestonici Mostaru, otkriva ovu vinsku regiju u razvoju široj publici. Ove godine se očekuje da će se uz 300 hotela, restorana i doživljaja pogodnih za vino pridružiti i 30-ak vinarija na interaktivnoj mapi ruta, kao vožnja kanuom, biciklističke ture i posjeta istorijskim gradovima u brdovitom zaleđu. Najbolje od svega je to što ruta ujedinjuje ljubitelje vina svih vjera u regiji koju su nekada dijelile razlike. Posjetite sada i među prvima ćete pijuckati najnoviju generaciju novih vina.

Pogled na Svitavsko jezero na Ćiro biciklističkoj stazi

Izlazi iz Mostara

Andrija Ćorić je potpredsjednik Hercegovačke vinske rute. Njegov pradjed Šimun je 12 godina bio vojnik za Austro-Ugarsku carevinu. Bio je plaćen kamenom zemljom u selu Paoča kod Čitluka. Ovdje je nastao Andrijin vinograd, nazvan po Šimunovom sinu, 30-ak minuta vožnje rollercoasterom jugozapadno od Mostara. Godine 2019. istorijska vinarija je modernizovana i sada je vinogradarsko igralište sa vinskom bibliotekom, podrumima za šetnju, sobama za degustaciju, butik sobama i gurmanskim restoranom. ‘Bog nam je dao kamenje, sunce i dvije sorte grožđa koje više nigdje nećete naći’, kaže Ćorić.

U doba socijalizma, kada su porodice u bivšoj Jugoslaviji bile ograničene na spravljenje 100 litara vina godišnje za ličnu potrošnju, Andrija je za narodnog vođu Josipa Tita dobio posebnu dozvolu da proizvodi kremastu bijelu žilavku, sa suptilnošću orlovih noktiju na livadi divljeg cvijeća. Od devedesetih, porodica Ćorić nije propustila nijednu berbu. Degustacije vina i hrane (10-40 €) koje provode velikodušni domaćini Andrija, njegova sestra Katarina i govorljivi patrijarh Miro su vrhunske. Njihova Blatina Andrija Selection vrti se kao automobil Formule 1, a zatim završava kao sporo krstarenje kroz voćnjak trešanja.

Takođe jugozapadno od Mostara je biodinamički pionir Brkić. Ovaj bukolski vinograd proizvodi znamenitu organsku Žilavku. Kao i većina vinarija u Hercegovini, poziv ili WhatsApp nekoliko dana unaprijed omogućit će domaćinu Josipu i njegova tri mala sina da pripreme degustaciju vina sa domaćim kruhom, pršutom i dvije vrste sira (25 € po osobi) ili ugovore lokalnu vožnju ili aktivnosti. Posjetioci su dobrodošli da pomognu oko septembarske berbe. Ostale vinske aktivnosti i izleti u Hercegovini su uglavnom otvoreni od Uskrsa do oktobra.

Hercegovina
Vodopad Kravica. Foto: Federica Gentile / Getty Images

Hercegovina – Moj savršen dan

 • Jutro. Počnite na obnovljenom mostu iz otomanskog doba u Mostaru, simbolu istorijske regionalne prijestonice. Svakog avgusta ili septembra, most iz 16. vijeka postaje mjesto održavanja Red Bull Cliff Diving Svjetske serije. Ronioci skaču sa više od 20 metara u rijeku Neretvu koja teče ispod. Staro gradsko područje Mostara koje je uvršteno na UNESCO-ov popis svjetske baštine, koje se nalazi u blizini mosta, prepun je zanatskih radnji, tkalačkih preduzeća i kafića. Probajte bosansku kafu, pjenastu verziju pića koju su uveli Turci Osmanlije, koji su vladali Hercegovinom više od 400 godina. S pogledom na rijeku se ističe klasičan restoran Šadrvan, gdje halal balkanski meni vraća goste vjekovima unatrag. Završite obilazak gliserom duž Neretve, prolazeći ispod Osmanskog mosta.
 • Popodne. Najpotpunije vinogradarsko iskustvo u regiji je Carski vinograd, 20 minuta vožnje taksijem južno od Mostara. Izgleda kao šik imanje u Napi. Vina za kupovinu ili degustaciju u ultramodernom podrumu spadaju među najbolja hercegovačka vina. Vinogradi posuti maslinama čine predivnu šetnju. Carski vinograd se nalazi na periferiji avanturističkog sela Blagaj, dom rafting operatera i staze za penjanje via ferrata. To je ujedno i lokacija prekrasnog vrtložnog derviškog manastira, očaravajuće smještenog uz nabujalu rijeku.
 • Veče. Nastavite 30 minuta jugoistočno kroz niz vinogradarskih sela preko katoličkog hodočasničkog mjesta Međugorje. U blizini zadivljujućeg vodopada Kravica nalazi se vinarija Nuić. Ovdje se uzgajaju Žilavka i Blatina uz rijetke hrvatske sorte grožđa, kao i niz međunarodnih sorti. Jednosatni obilazak i degustacija koštaju 12,50 €. U blizini, Etno Selo Herceg je hotelski kompleks od 50 kamenih vila sa namještajem od slavonskog hrasta, zajedno sa velikim bazenom. Imanje služi finu hranu i vlastita vina uz vina vrhunskih vinarija, uključujući Nuić i Brkić.

Put za Trebnije

Hercegovačka vinska ruta ispresijecana je jedinstvenom biciklističkom stazom. Do 1976. godine, parni voz, kojim je prvi put upravljalo Austro-Ugarsko carstvo, vodio je od Mostara, preko sela i na kraju do Dubrovnika. Danas je Ćiro (kako se zvala željeznička linija) preuređena u pastoralnu biciklističku stazu prošaranu seoskim hotelima u kojima se poslužuju burek i pastrmke iz rijeke. Dionica od 142 km koja otprilike prati vinsku rutu se proteže od Mostara pa sve do Trebinja, drugog većeg vinarskog područja Hercegovine. Ako vozite, Mostar i Trebinje su dva sata razlike.

Hercegovina
Grad Trebinje se nalazi na obalama rijeke Trebišnjice. Foto: CCR_358 / Getty Images

Trebinje je većinsko srpsko područje Hercegovine. U blizini se  nalazi manastir Tvrdoš koji je pogodan za posetioce, gde je vjerski red od 15. vijeka pravio kremenu Žilavku. Glavni podrumar, iza nagrađivanih Decanter vina kao što je Velika Rezerva 2016 (DWWA Bronza 2018.), je monah. Isprobajte jukstapoziciju degustacije u srednjovjekovnom podrumu, a zatim se popnite gore i zagledate se u freskanu kupolu susjednog manastira, religioznu viziju od kobalta i zlata.

U Trebinju, na 10 minuta vožnje od manastira, jednu od najvećih i najupečatljivijih vinarskih radnji na ovim prostorima u jednoj generaciji stvorio je Radovan Vukoje. Vukoje je 2000. godine, sa 20 godina, ubrao svoje prvo grožđe u vinariji Vukoje 1982. dok je studirao enologiju u Beogradu. Njegova vina mogu se degustirati u sedmospratnom podrumu, fermentonici, restoranu i baru na krovu, koji gleda na Trebinje. Favorit je čisti Vranac 2018. Proizveden od krupnog, crnog grožđa sorte Vranac. Ovo vino ima veliki okus i dugo traje – zamislite balkanski amarone.

Carsko vino

Najnoviji Vukojev projekat donosi istoriju u čaši. Godine 2023. kupio je posljednju od 11 parcela zemlje koje su nekada činile lični vinograd cara Franje Josipa (koji je umro 1916.). On sada tamo prati goste na ljetne degustacije, 10-ak minuta vožnje od Trebinja kroz zasade smokava. Vukojevo Carsko Vino – „carsko vino“ – pretežno je žilavka i masno kao smoothie od breskve. ‘Sad ga opet piju u Beču’, smiješi se Vukoje.

Na povratku za Trebinje, svakako morate posjetiti Vinariju Anđelić. Pod vodstvom tima majke i kćeri Milice i Milene, vinarija je smještena u kamenoj pećini koju je porodica izdubila građevinskim dinamitom 2004. Milena, sada 24 godine, penjala se kamenitim zidovima podruma. Degustaciona sala (treba da se otvori 2024.), probajte prepoznatljivu Žilavku, mirisnu i pikantniju poput ratluka. Višejezična Milena takođe sprovodi degustacije na otvorenom uz lokalni sir i šunku (35-40 €, rezervacije su neophodne) u vlastitim porodičnim vinogradima tokom ljeta.

U blizini Mostara, Carski vinograd, tako nazvan jer je snabdijevao vinima bečke habsburške ‘csars’, a susjedni hotel Emporia je krajnja vinska adresa. Ima vrhunskog kuvara i veliko iskustvo za djelić cijene Francuske ili Italije. Carski vinogradi daju oko 125.000 boca vina godišnje, što je za domaće standarde veliko. Cjelokupnu hercegovačku proizvodnju vina mogla bi nadmašiti jedna velika italijanska vinarija. A kakva su to vina, koju pravi Josip Martinović, jedan od vrhunskih enologa regije, koji vodi i najveću hercegovačku internet prodavnicu vina Hedonism, koja ima 2.000 linija vina. Punokrvna Carska Blatina, koja košta 7 eura u vinogradu, kao da je hranjena šumskim jagodama od habzburške carice Sisi, koja se nalazi na etiketi. To je okus stvari koje dolaze.

Vaš hercegovački adresar/Smještaj

 • Hotel Emporia, u blizini glavne vinske adrese Mostara, Hercegovine ima bazen, funky sobe, gurmanski restoran i redove čempresa u toskanskom stilu.
 • Hotel Verso, Mostar. Moderna nova povoljna ponuda, 10 minuta hoda od Osmanskog mosta, sa 10 modernih soba i restoranom koji služi kao adresa za dame u Mostaru. Čaša vina košta 2,50 €; dvokrevetne sobe sa doručkom od 69 €.
 • Kriva Cuprija, Mostar. Hotel bašte sa pogledom na stari grad Mostar i Osmanski most. Na panoramskoj terasi služe se domaća vina. Dvokrevetne sobe sa doručkom od 97 €.
Hotel Emporia u Carskom vinogradu

Hercegovina – Hrana i piće

 • Vinarija Andrija, Čitluk. U novom restoranu najugodnije hercegovačke vinarije nema jelovnika. Pošaljite poruku ili pozovite unaprijed za tanjir gulaša – svinjskog gulaša i sporo kuvane janjetine. Uparite ga sa vatrogasnom vodom Travarica, napravljenom od 28 biljaka i destilacijom od strane vlasnika-domaćina Miro, a zatim prespavajte u gostinskoj sobi na spratu sa temom vina.
 • Restoran Šadrvan, Mostar @restoran.sadrvan. Vrhunski vintage šarmer sa pogledom na poznati mostarski most. Šadrvanska kuhinja je balkanski užitak od ćevapa mljevenih jagnjećih prstića sa sosom od ljute paprike, uparen sa najboljim baklavama sa ove strane Istanbula. Slijedite bosansku kafu.
 • Romanca, u blizini Mostara 10 minuta vožnje južno od Mostara, Romanca se nalazi u vlastitom ogromnom vinogradu. Nudi obilaske podruma i degustacije, a u susjednom restoranu možete uživati ​​u punjenoj jagnjetini i govedini u vinu.
Restoran Šadrvan

Stvari koje treba uraditi

 • Manastir Blagaj, u blizini Mostara, 25 minuta vožnje taksijem od Mostara, ovaj zapanjujuće slikovit manastir sagradili su sufijski islamski ‘derviši koji se vrte’ prije pet vjekova. Mistična lokacija – gdje rijeka Buna izvire iz jezovite pećine – doprinosi mirnoj privlačnosti.
 • Kajak na rijeci Neretvi, Jablanica. Na 40 minuta vožnje od Mostara, stručnjaci Visit Jablanice za avanturu na otvorenom vode kajak glamping izlete, pješačke ture i, za 20 €, redovno iznajmljivanje kanua na prozirnoj plavoj rijeci Neretvi.
 • Via Vino, Mostar. Ova vinoteka, degustaciona sala/kušaonica i regionalna turistička agencija na užurbanom mostarskom bulevaru Feljića nudi turneju Hercegovačkom vinskom rutom od 75 eura koja se zaustavlja u tri seoske vinarije, uključujući Brkić.
Hercegovina
Manastir Blagaj, koji su sagradili derviši prije 500 godina. Foto: Elena Duvernay / Getty Images

Kako do tamo

Foto: Maggie Nelson

Mostar je udaljen oko dva sata vožnje od tri aerodroma: Sarajevo, Dubrovnik i Split, dva posljednja u susjednoj Hrvatskoj. Iz Sarajeva, glavnog grada Bosne, telegenski voz (takođe dva sata) vozi uz rijeku Neretvu direktno do Mostara.

Tristan Rutherford: Herzegovina: A wine lover’s guide (Hercegovina-Vodič za ljubitelje vina). Izvor: https://www.decanter.com/. Objavljeno: 10.06.2004. Prevod i priprema za sajt: Dragutin Mijatović