Idiotski vodič za degustaciju vina – 1. dio

degustacija vino zabava

Vodič za degustaciju. Organizacija degustacije vina je sjajna prilika koja pruža vama i vašim gostima priliku da zajedno istražite novi svijet vina. Sama degustacija vina može biti prava poslastica za vas lično. Ugostiti prijatelje je nešto sasvim drugo – i nešto što zaista preporučujem bilo kojem ljubitelju vina.

Degustacija vina pruža sjajnu priliku za istraživanje i isprobavanje novih vina. Ne samo iz udobnosti vlastitog doma (ili mjesta održavanja), već i zajedno sa društvom prijatelja koji uživaju u istraživanju svijeta vina koliko i vi.

Ovo je važno razmatranje kada je u pitanju glavna razlika između prisustvovanja manifestaciji degustacije vina i učestvovanja na njoj. Kada prisustvujete nekom događaju, vaša je glavna briga samo uživanje u vašem vinu. Suprotno tome, dok vodite događaj, gostu dugujete jednaku obavezu uživanja kao i sebi.

Razgovor sa svojim gostima

Imajući to u vidu, prvo što morate uzeti u obzir su vaši gosti. Svi su različiti i dok vi možda više volite crveno vino, bijelo vino, pjenušavo vino ili rose, najvažnije je razmotriti ono što vaši gosti više vole. Stoga, vaš prvi posao prije održavanja događaja nije kupiti vino, već odrediti koje vino želite kupiti. Razgovorom sa svojim gostima i gledanjem gdje leže njihove sklonosti je takođe bitno. Nakon toga treba utvrdite kakvo vino preferiraju vaši gosti (crveno, bijelo, mješavinu sorti, samo pjenušavo, itd.). Sledeći posao je ocijeniti koliko su vaši gosti zadovoljni platiti. Odlično. Sada imate grubu granicu cijena i opšti opseg tipova vina koja biste trebali kupovati. Sledeće je da odredite format i dobro ste krenuli na domaću zabavnu degustaciju vina.

Načini organizovanja degustacije

Postoji mnoštvo načina na koji možete organizovati svoj događaj probanja vina. Glavna stvar koju trebate odlučiti je hoće li vaš događaj biti degustacija na slijepo ili ona gdje vaši gosti znaju šta probaju, vide etiketu vina. U slijepoj degustaciji, svako se vino servira skriveno – bilo prekrivanjem etikete ili dekantirano u karaf, itd. Suprotno tome, otvoreno probanje podrazumijeva prikazivanje svakog vina svojim gostima prije konzumacije. Degustacija na slijepo može biti zabavna. Međutim važno je uzeti u obzir i obaveze domaćina događajae slijepe degustacije vina, Za razliku od sudjelovanja na degustaciji, domaćin dolazi sa vlastitim ograničenjima. Na primjer, za razliku od sudjelovanja na nekom događaju, nećete biti u mogućnosti da probate okus vina (bez neke stvarno komplikovane organizacijske logistike!) Jednom kada odredite kakav format želite da pokrenete za svoju degustaciju vina, sledeći je zaista zabavan zalogaj – kupovina vina.

Kupovina vina

Prije nego što započnete sa kupovinom i kupite Riesling, Malbec i Merlot za goste – prvo vam treba plan. Iz razgovora sa svojim gostima trebali biste već imati dobru predstavu o tipovima vina koja ćete morati kupovati. Nevjerovatno je važno utvrditi visinu učešća gostiju u cijeni vina. Ako ćete svako vino kupiti i služiti iz vlastitog džepa (onda ste bolji ili bogatiji prijatelj od mene …), tada će biti manje problema. Budući da ćete u gotovo svim okolnostima tražiti od gostiju da ulože svoj udio u vino, od najveće je važnosti osigurati da trošite ono što od vas očekuju. Takođe je važno napomenuti da samo zato što imate nedovoljan kapital apsolutno ne znači da ne možete organizovati sjajan događaj degustacije vina!

Jedna tema događaja za koju smo videli da je izuzetno uspešna iz naših iskustava je zapravo “noć po budžetu” vina samo u rasponu od 5-10 evra. Svi vole pronaći odličnu ponudu koju vole probati, tako da je to sjajan format događaja koji ljudi uvijek vole. Za aktuelnu kupovinu vašeg vina, još jedno ključno razmatranje je koliko je vaš događaj velik. Ako gledate na mali događaj (recimo 4-6 ljudi), to je apsolutno moguće, to možete postići jednostavnim trčanjem do najbliže prodavnice. S druge strane, ako ugošćujete grupu od 30 ljudi, vjerojatno želite tražiti pomoć. Uslugu dostave izostaviti ili smanjiti sve zajedno i samo izvršiti narudžbu putem interneta.

Budite realni

Budimo realni, osim ako ne izgledate kao Planina, malo je vjerovatno da ćete imati dovoljno zaliha za 30 ljudi.  Uvjerili smo se na nedavno održanom događaju!

Ako se odlučite za kupovinu online, evo nekoliko super važnih savjeta koje ćemo podijeliti sa vama u 2. dijelu. Organizovanje degustacije vina je (razumljivo) jedan od najnaprednijih aspekata događaja degustacije vina, tako da je to što želite morate biti sigurni da ste apsolutno u pravu. Ako je moguće, preporučujemo da zamolite goste da uplate novac unapred za dogovoreni dogođaj kako biste tačno znali koliko ćete moći potrošiti, a da ne ostanite kratkih rukava!

Pogledati i: https://ovinu.info/idiotski-vodic-za-organizovanje-degustacije-vina-2-dio/

Naslov orginala: An idiots guide to hosting a wine tasting – Part 1 (Idiotski vodič za degustaciju vina – 1. dio). Izvor: https://finewinemaster.com/. Prevod: Dragutin Mijatović