Osnovno održavanje čokota

čokot rezidba vinograd vinogradarstvo vinova loza

Održavanje čokota. Dva područja rukovođenja (održavanja, upravljanja, oblikovanja) čokotom koja mogu najviše uticati na ishod kvaliteta grožđa tokom vegetacije. To su: a) pravilno upravljanje krošnjom i b) upravljanje zonom razvoja grozdova.

Održavanje čokota

Ovaj se članak fokusira na upravljanje, održavanje zelene površine čokota (procjena i djelovanje manipulisanja lastarima, lišćem i grozdovima. Sve u cilju poboljšanja stanja čokota i povećanja kvaliteta grožđa): šta je to, kako se to radi i kada to ima ekonomskog smisla.

Upravljanje zelenom površinom čokota i prinosom započinju prije podizanja vinograda. Koncept veličine i ravnoteže čokota vinove loze važan je za pravilno postizanje i održavanje zelene površine čokota u zoni grozdova. Vinogradar pokušava uravnotežiti vegetativne i reproduktivne procese vinove loze. Prvi koraci su izbor mjesta za podizanje vinograda, izbor sorte i podloge i određivanje odgovarajućeg rednog i međurednog rastojanja čokota.

Na lokalitetima sa dubokim, plodnim tlima sa velikim kapacitetom zadržavanja vode, vjerovatno će se razviti bujni čokoti sa puno lišća i grozdova, koji zadovoljavaju potrebe većine vinograda. U proizvodnji grožđa poželjni su manje do umjereno bujni čokoti, čokoti srednje razvijenosti, gdje se energija manje troši na proizvodnju lišća, a više na sazrijevanje grožđa. U bilo kojem scenariju proizvodnje, uravnoteženi čokot potreban je za proizvodnju optimalnog kvaliteta grožđa koji će dati lokalitet podržati i koji će definisati stil vina i ciljeve u pogledu optimalnih cijena.

Naslov orginala: Fundamentals of Canopy Management (Osnovno upravljanje čokotom). Izvor: https://grapes.extension.org/. Objavljeno: 20.06.2019. by Grapes, Mark Chien, Pennsylvania State University. Prevod: Dragutin Mijatović