Čaša vina dnevno da se živi više godina

alkohol vino zdravlje

Čaša vina dnevno. Potrošači koji popiju čašu pića dnevno žive duže nego apstinenti (trezvenjaci), prema podacima University of Texas Medical Branch. Istraživači sa the University of Texas Medical Branch, the Capital Institute of Pediatrics in Beijing i Shandong University in Jinan, China koristeći nacionalna zdravstvena istraživanja od 1997. do 2009. godine i prikupljane podataka o potrošnji pića i zdravlju na više od 333.000 odraslih Amerikanaca otkrili su da su umjereni konzumenti alkohola imali niži stepen smrtnosti od kardiovaskularni bolesti nego oni koji su pretjerano pili i onih koji nikada nisu pili. Studija, objavljena avgusta 2017. u časopisu American College of Cardiology, nije prva koja je donijela slične zaključke. Međutim, cilj ove studije bio je provjeriti da li su ovi zaključci provjereni u onim slučajevima koji nisu bili razmatrani u prethodnim studijama i u kojima su kritičari podržali te rezultate, uprkos dokazima. Konačno su kritičari morali da prihvate rezultate naučnika.

Tokom tih osam godina umrlo je oko 34.000 sudionika, a istraživači su prikupili podatke o njima kako bi ispitali povezanost između različitih nivoa konzumiranja alkohola i rizika smrti od kardiovaskularnih bolesti, raka i drugih uzroka bolesti.

Navike potrošača

Istraživači su klasifikovali navike potrošnje alkohola u šest kategorija: 1.doživotni trezvenjaci, 2. povremeni potrošači pića tokom cijelog života, 3.bivši potrošači, 4.umjereni konzumenti sa po tri pića nedeljno, 5.umjereni potrošači pića između 3 i 14 pića nedeljno za muškarce i manje od sedam pića nedeljno za žene; i 6.prekomjerni potrošaći (više od 14 pića nedeljno za muškarce i ili više od sedam pića nedeljno za žene).

U pokušaju da se pozabave kritikama prethodnih studija koje sugerišu da su neki trezvenjaci skloni piću, pošto su prestali piti iz zdravstvenih razloga, istraživači su razdvojili grupe na bivše potrošače i trezvenjake za cio život, a takođe su izuzeli podatke učesnika sa istorijama bolesti koje su dijagnostifikovali ljekari, kao i učesnici koji su umrli u prve dvije godine istraživanja. Studija je takođe uključila kao kontrolu i pušače i indekse tjelesne mase, kao i fizičku aktivnost. Međutim, nije pravila razliku između vrsta pića: piva, vina ili žestokih pića.

Rezultati pokazuju da su, u poređenju sa doživotnim trezvenjacima, oni koji su bili rijetki potrošači pica ili umjereni konzumenti imali niži rizik smrtnosti od svih uzroka, posebno kardiovaskularnih bolesti. Stalni pijanci imali su značajno veći rizik smrtnosti i od one povezane sa rakom i zbog drugih uzroka. “Rezultat je jednostavan”, kaže dr. Sreenivas Veeranki, docent na Univerzitetu u Teksasu i jedan od autora studije: “Ako ste potrošač, pijte oprezno. Postoji tanka granica između zaštitnih i rizičnih efekata. “. Tim je takođe pronašao vezu između umjerene potrošnje i smanjenog rizika od raka, ali istraživačima je potrebno više dokaza da potvrde ovaj zaključak. “Želimo napraviti naknadnu studiju u budućim istraživanjima”, rekla je Veeranki.

Pogledati i: https://ovinu.info/kako-razumijeti-vino/

Naslov orginala: A glass of wine a day to live more years (Čaša vina dnevno da se živi duže). Izvor: https://www.vinetur.com/; Objavljeno: 28.08.2017. Prevod: Dragutin Mijatović