Istorija vina – 32. dio – Moderno i savremeno vino – Nauka

istorija nauka vino zdravlje

Istorija vina – 32. dio. Teško je završiti dobar obrok bez sira uz dobro vino… ako ne i grand cru! Francuzi rado konzumiraju puter, sir i jela u sosu, i imaju nižu stopu kardiovaskularne smrtnosti od svojih susjeda u drugim evropskim zemljama i jednu od najnižih na planeti. Upravo je razriješena enigma francuskog paradoksa i hipoteza o njegovoj povezanosti sa umjerenom konzumacijom crvenog vina, popularizovana 1980-ih i potcrtana epidemiološkim studijama.

Ovo je i poslednji članak u seriji o istoriji vina datom u 32 dijela. Poslednji članak je kratak, nema istorije, živimo u sadašnjosti. O istoriji ovog trenutka biće pisano za par decenija.

Misterija “francuskog paradoksa”

Istorija vina – 32. dio. Tim istraživača iz Inserm-a i Univerziteta u Angers-u dokazao je snažno antioksidativno djelovanje polifenola u vinu na tijelo. Ovi molekuli aktiviraju receptor prisutan u ćelijama koje oblažu unutrašnjost krvnih sudova, koje stoga proizvode azotni oksid (NO), koji ima vazodilatatorni efekat na zidove ovih sudova.

Istorija vina – 32. dio
Reprezentativni dijagram djelovanja polifenola u crvenom vinu na unutrašnji zid krvnih sudova. © Unité Inserm 771, M. Chalopin

Izvorhttps://www.inrap.fr/. Naslov orginala: Archeologie du vin: Histoire du vin : Moderne et contemporain – Sciences (Arheologija – Istorija vina – Moderno i savremeno vino – Nauka).  Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/istorija-vina-31-dio-moderno-i-savremeno-vinarstvo/