Istorija vina-praistorija-1

istorija nauka region vino vinova loza
Istorija vina-praistorija

Istorija vina-praistorija. Od Bliskog istoka, gajena loza širila se na istok. Do Indije je stigla oko 500. pne, ali nije poznato da li se grožđe tamo konzumiralo za jelo ili kao fermentisano piće. S druge strane, kineski okus za vino poznat je već u 2. vijeku prije nove ere, za vrijeme dinastije Han. Međutim, prije svega širenjem prema zapadu, posebno zahvaljujući pomorskoj trgovini na Mediteranu, vinova loza i vino će biti trajno upisani i u svemir i u civilizaciju.

Širenje vinogradarstva. Uzgoj vinove loze širi se do grčke kolonije Marseille, osnovane oko 600 pne. Od sredine 6. vijeka pne, proizvodnja vinskih amfora osigurala je važan razvoj vinogradarstva, čiji su tragovi otkriveni u predgrađu grada.

Istorija vina-praistorija. Južni Gali gaje vinovu lozu još od željeznog doba. Jedno od najstarijih nalazišta gdje su pronađeni ostaci sjemenki grožđa uzgajane vinove loze, je luka Lattara (Lattes, Hérault). To omogućava praćenje ove kulture od kraja 6. vijeka pne. Od tada se vinogradarstvo povremeno širi duž obala današnjih francuskih područja Provanse i Languedoc.
Istvovremeno, vinska kultura, sa svojom mitologijom, ritualima i načinima konzumiranja, bogata prikazima i umjetničkom produkcijom, širila se od Grčke do Italije zatim do Galije (Francuska). Bila je potpomognuta uvozom komada namještaja namijenjenog organizovanju banketa i konzumiranju ovog napitka. O tome svjedoči krater pronađen u Burgundiji (Vix, godina 525 pne).

Međutim, u unutarnjoj Galiji vino je ostalo neuobičajeno sve do 3. vijeka prije nove ere. Iako ga neki narodi na jugu, poput Salyens-a, proizvode i konzumiraju, većina Gala u unutrašnjosti pije ga samo tokom svečanosti (Arvernes, Eduens). Neki čak zabranjuju da se kupuje od talijanskih trgovaca, jer su smatrali da vino raznježuje.

Pogledati i članke pod naslovom istorija vina, počevši od: https://ovinu.info/istorija-vina-uvod/

Izvorhttps://www.inrap.fr/Naslov orginalaArchéologie du Vin: Histoire du vin – Protohistoire – L'expansion de la viticultureSlika: https://fr.wikipedia.org/. Prevod: Dragutin Mijatović