Pijenje dobrog vina

Pijenje dobrog vina ‘čini nas srećnijim’

degustacija muzika vino zabava

Pijenje dobrog vina. Ispijanje visokokvalitetnog vina zaista čini da se osjećate sretnije, pokazalo je naučno istraživanje nakon događaja u gradu Pisa u Italiji. Studija Nacionalnog istraživačkog savjeta Italije (The National Researcg Council of Italy objavljenoj u časopisu Journal of the Science of Food and Agriculture odgovara na pitanje da li će očekivanja o kvalitetu proizvoda, u ovom slučaju dobrog vina, uticati na “prijatnost” iskustva.

Ogled je sproveden na Internet festivalu 2022. u gradu Pisa (Italija), gdje su kao društveni eksperiment uz pouzdanu metodologiju. Putem nosivih senzora, mjerene su emocije koje u živom kontekstu izazivaju kod potrošača različiti tipovi vina. Probano je pet vina, od kojih su dva naučnici opisali kao “neispravna” i tri koja su bila uzorci visokog kvaliteta. Ispitivanje je obavljeno na uzorku od 50 potrošača u “uzbudljivom kontekstu” uz živu džez muziku u pozadini.

Zabilježeni su i eksplicitni rezultati putem upitnika i implicitni rezultati putem elektrokardiograma (EKG) snimljenih nosivim senzorima. Prema nalazima istraživanja, autorica studije dr Lucia Billeci, iz Nacionalnog istraživačkog vijeća Italije, rekla je pozitivno o vinu. Vino “nesumnjivo izaziva značajan emocionalni odgovor kod potrošača” i odgovor je “višestruk i pripisiv kvalitetu vina koje se pije”.

Prepoznati

U studiji je pisalo: „Zapravo, pod jednakim uslovima, dok pijući vino čak i neobučeni potrošači mogu savršeno prepoznati dobra vina u odnosu na proizvode nižeg kvaliteta. “Vina visokog kvaliteta mogu izazvati niz pozitivnih emocija, što se vidi analizom EKG signala, posebno kada su u kombinaciji sa muzikom u pozadini.”

U zaključku, naučnici su rekli da je okvir “sigurno igrao u korist kvalitetnih vina”. Te proizveo “pozitivne emocionalne karakteristike na nepce čak i kod nekih manje iskusnih potrošača”. Pored toga, navodi se da postoji „efekat vučenja“ ka pozitivnom raspoloženju, koje su generisali okolni uslovi, odnosno dobra muzika na lijepoj lokaciji.

Pijenje dobrog vina i Plave zone

Vijest prati vezu između Plavih zona i pijenja vina, naglašavajući njegovu ključnu ulogu u životima stogodišnjaka. Umjereno pijenje vina u društvu pokazalo se uspješnim u svjetskim Plavim zonama, gdje je prosječan životni vijek najveći. Dr Kien Vuu, autor knjige Thrive State, rekao je da to nije nužno zbog zdravstvenih prednosti vina, već zbog socijalizacije koja dolazi “ruku pod ruku sa konzumiranjem s vremena na vrijeme”.

Tvrdio je da bismo trebali reći ‘Da za Happy Hour’. Čaša vina je ključna za zdravlje kada se konzumira u društvenom okruženju, kao što je to bilo u takozvanim Plavim zonama. Regije Barbagia na Sardinia, Italija, Okinawa u Japanu, poluostrvo Nicoya u Kostariki i Icaria u Grčkoj.

Naslov orginala: Scientists prove drinking good wine ‘makes you happier’ (Naučnici dokazali da pijenje dobrog vina ‘čini nas srećnijim’). Izvor: https://www.thedrinksbusiness.com/. Tekst: James Evison. Objavljeno: 18.03.2024. Prevod i priprema za sajt: Dragutin Mijatović

PREPORUKA ZA PROČITATI:

Pouka iz života: Život je putovanje u kome ogromna većina nesvjesno luta, a samo malo njih imaju jasne puteve pred sobom (Božidar Knežević)