Istorijsko kalifornijsko grožđe dobija novi život

grožđe region sorta vinarstvo vinogradarstvo

Istorijsko kalifornijsko grožđe. Za mnoge ljubitelje vina, Kalifornija je najpoznatija po vinima Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Zinfandel i Pinot Noir. Ipak, pogledajte malo dublje u prošlost te države i naći ćete neke manje poznate sorte grožđa koje su značajno doprinijele vinskoj istoriji Kalifornije. To uključuje sorte Mission (poznat i kao País), Colombard i posebno neuhvatljivi Cabernet Pfeffer, koje su studenti kalifornijske istorije vina često previdjeli.

Istorijsko kalifornijsko grožđe
Lijevo: Cabernet Pfeffer na dan berbe i prerade / desno: stara loza Cabernet Pfeffer / fotografije Ryan Stirm

Međutim, neki moderni vinari i vlasnici vinograda su u misiji da sve to promijene. Naoružani istorijskim zasadima i strastima, ovi producenti rade sa sortom Cabernet Pfeffer kako bi prošlost Kalifornije prenijeli u budućnost.

Odakle je došla sorta Cabernet Pfeffer?Istorijsko kalifornijsko grožđe

Istorijsko kalifornijsko grožđe
Svježi neprerađeni Cabernet Pfeffer u stirm vinima / foto: preduzeća Ryan stirm vina

Uprkos sličnim nazivima, Cabernet Pfeffer nema okus kao Cabernet Sauvignon. Začinjen i paprenog okusa sa laganim taninom, grožđe više liči na Syrah ili Nebbiolo. “Doduše, daleko sam od stručnjaka za ovu neobičnu i rijetku sortu,” kaže Tracey Brandt, vinar u Donkey & Goat. “Malo što sam saznala bilo je prilično primamljivo. Generalno nastojim da proizvodim vina sa balansom osobina, a Cabernet Pfeffer ne razočarava u tom pogledu.”

Njegova genealogija još nije potvrđena. Neki entuzijasti DNK grožđa vjeruju da bi Cabernet Pfeffer mogao biti američki naziv za sorte grožđa Mancin ili Mourtaou, koje potiču iz regije Bordeaux. Drugi su tvrdili da njegova loza potiče od sorti Gros Verdot ili Moristel, španske sorte grožđa.

Istorijsko kalifornijsko grožđe
Donkey and Goat Cabernet Pfeffer / Foto. Preduzeća Donkey and Goat

Još nije utvrđeno da li je grožđe ove sorte doneseno u Sjedinjene Države ili uzgojeno u Kaliforniji. “Pfeffer” na njemačkom znači “biber”. Ali to je i prezime William Pfeffer-a, koji je donio tajanstveno grožđe u Kaliforniju 1870-ih. Pfeffer je posjedovao rasadnik biljaka u gradu Saratoga u planinama Santa Cruz. Nedaleko gdje se danas nalaze vinogradi Mount Eden i vinarija Peter Martin Ray. Pfeffer se bavio reznicama grožđa – nedostižnim poslovnim poduhvatom u to vrijeme. Tako je rastuća imigrantska populacija Kalifornije našla svoje uporište u novoj vinskoj zemlji.

Istorijsko kalifornijsko grožđemala površina – prelazi dug put

Istorijsko kalifornijsko grožđe
 Siletto berba i presanje grožđa sorte Pfeffer / Foto: Siletto

Kalifornija ima najveću populaciju zasada sorte Cabernet Pfeffer na svijetu – ogromnih 4 ha. Grožđe je bilo kratko popularno u kasnim 1800-im. Vinari poput Ryan Stirm-a iz Stirm Wine Co., Chris Brockway-a iz Broc Cellars-a i James Harder-a iz Tank Garage Winery borili su se za grožđe kao dio istorije Kalifornije.

Chris Brockway iz Broc Cellersa i Sogi Cabernet Pfeffer / Foto: Annie Martin i Starr Gazers

Danas Stirm, lokalno poznat kao “Dr. Pfeffer“, proizvodi najveću količinu vina Cabernet Pfeffer na svijetu sa nešto više od 600 kutija (1 kutija 12 boca) godišnje. Nada se da će grožđe vratiti na svoje nekadašnje površine, koje su bile na oko 10 hektara u svom vrhuncu 1850-ih.

„Bilo je mnogo starih zasada u Cienega Valley, koje datiraju sve do 1850-ih, 1849, čak i kada je Kalifornija postala država (1850)“, kaže Stirm. “Mnogo toga je vremenom istrgnuto.”

Današnji trag sorte Cabernet Pfeffer mali je u Kaliforniji i izvan nje, kaže Stirm, ali cilj povećanja površine nije nemoguć.

Istorijsko kalifornijsko grožđe
Zeleno grožđe sorte Cabernet Pfeffer u Siletto Vineyard / Foto: Ryan Stirm

“Cabernet Pfeffer je nekada bila novitet, ali sada postoji mnogo više interesovanja za grožđe jer raste uzbuđenje oko prirodnih vina i sorti kao što su Trousseau i Gamay“. „Ostalo je 2 ha na staroj lokaciji na kojoj sam počeo da radim ove godine“, kaže Strim. “Ima nešto ispod 0,4 ha u drugom starom vinogradu. Pat Wirz ima 0,4 ha vinograda, a onda u nove zasade. Ima još 1,6 ha rekao bih, i to je sve što znam u cijelom svijetu.”

Nova era za Cabernet Pfeffer

Istorijsko kalifornijsko grožđe
Tracy Rogers Brandt i John Siletto iz Donkey & Goat / Foto: Donkey & Goat

Unatoč nedostatku široko rasprostranjenog imena ili trenutnih površina, neki kalifornijski vinari predviđaju svijetlu budućnost za Cabernet Pfeffer. Kako se ukusi potrošača mijenjaju i vinari istražuju različite sorte kako bi im pomogli da se izdignu iz zaborava. Istorijsko grožđe poput sorte Cabernet Pfeffer moglo bi se vratiti.

„Mislim da je to sigurno niša stvar, ali postoji ogromna potražnja za grožđem“, kaže Siletto. “Vjerovatno će doći do povećanja površine, posebno u okrugu San Benito. Ne znam da li će to desiti u drugim regijama, ali znam da ima dosta ljudi u Sonomi zainteresovanih za to.” Siletto takođe vidi kako zvijezda grožđa izlazi.

Izvor: https://www.winemag.com/. Naslov orginala: An Overlooked, Historic California Grape Gets a New Life. Objavljeno: 07.02.2022. by Margot Mazur. Prevod i obrada: Dragutin Mijatović

POGLEDATI i:

Dobro je znati-ako niste znali? Kuvanje vina: zlatno pravilo. Nikada ne kuvajte hranu sa vinom koje ne biste pili (savjet pokojne Julia Child). Vino previše lošeg kvaliteta za piće može zapravo štetiti odličnim okusima hrane. Zato izbacite sva crvena ili bijela stona vina koja su se motala u stražnjem dijelu frižidera. Postoji, međutim, tip vina koja mogu prilično ostariti i još uvijek biti odlična u kuvanju. Jaka vina Madeira, Sherry i Port (tri vodeća tipa jakih vina) se ne kvare tako brzo. Mjesecima nakon otvaranja boca, svako od ovih vina i dalje će dodati ukusno bogatstvo supama, varivima, umacima i pečenjima.