Rose vina – vodič za razumijevanje vina

hrana i vino sorta vinarstvo vino vinska kultura

Rose vina. Ko nije osjetio privlačnost prekrasne ružičaste nijanse ohlađene čaše vina i osjećaj da je pijete na ljetnom zalasku sunca. Iako su rosé vina uobičajeno povezana sa toplim vremenom i laganim ručkom, njihova svestranost i visok nivo pitkosti pozivaju nas da ih bezbroj puta otvorite. Zapravo to nisu vina koja treba da ostare. Rosé vino je proizvedeno posebno sa svježim voćnim okusom i moraju se piti što je prije moguće. Evo, sve što trebate znati da biste uživali u njima.

Rose vina

Ružičasta vina nisu trend. U stvari, prvi vinogradi zasađeni u čuvenom području Provanse – najstarijem vinskom regionu u Francuskoj odakle dolazi većinom francuski rosé – Grci su vino proizvodili prije više od 2.600 godina. Vjeruje se da je prva prava boja crvenih vina bila… ružičasta.

Zašto ružičasta?

Jednostavnim riječima mogli bismo reći da su ružičasta vina neka vrsta bijelih vina proizvedena od crnog (crvenog) grožđa. Podsjetimo: pigmenti koji daju boju vinima nalaze se u pokožici grožđa. Svježe iscijeđeni sok od grožđa je proziran, ali kad se kratko vrijeme ostavi sa svojom pokožicom, prelazi u suptilnu ružičastu boju.

Što duže sok provede u kontaktu sa svojom pokožicom, tamnija će biti nijansa ružičaste boje. I što manje vremena provede, to je boja svijetlija. Tako će vinar odlučiti željenu boju, koja se može kretati od blijede pokožice breskve ili luka do svjetlije palete slične boji trešnje ili maline.

Sorte i arome grožđa. Iako se rosé vino može proizvesti samo od jedne sorte grožđa (kao Syrah u vinu Casillero del Diablo Rosé), mješavine su često vrlo poželjne. Cinsalut, Grenache, Cabernet Sauvignon, Syrah, Mouvèdre, Carignan i Pinot Noir samo su neke od sorti koje se mogu koristiti. Zavisno od sorte grožđa koja se koristi za rosé, varira i okus vina. Uopšteno govoreći, rosé vina poznata su po svojoj sličnosti sa nekim svijetlim crvenim vinima manjeg tijela, ali sa svježinom na nepcu. Dok se nalaze u nosu, arome idu od jagoda, trešanja i malina do limuna, dinje, celera i nekih cvjetnih nagovještaja. Sve će zavisiti od načina na koji je rosé proizveden.

Rose vina.

Kada sok od grožđa dođe u kontaktu sa pokožicom, govorimo o metodu Maceracije. Ovo je najčešći tip rose vina i način na koji proizvode vina u regionu Provance. Jednom kada vino postigne savršenu boju – uglavnom ne duže od 20 sati kontakta sa pokožicom – pokožica se odbacuje, tako da čitava količina soka završava fermentaciju na isti način kao što se to čini i u proizvodnji bijelih vina. Profil ovog tipa rose je suv sa živahnom kiselošću, svijetlim voćnim okusima i bojom breske. Kao što se događa sa okusnom Concha y Toro Rosé i Marqués de Casa Concha Rosé. Elegantna i svestrana oba vina sljubljuju se uz značajno prisustvo sorte Cinsault iz regiona Itata Valley, što im daje jedinstven karakter sa puno svježeg voća i mekom teksturom.

Druga metoda proizvodnje rose vina naziva se Saignèe, od francuskog “do krvarenja” i obično je nusprodukt crvenih vina punog tijela. Nakon što se grožđe obere za proizvodnju crvenih vina, a potom zdrobljeni dio soka ocijedi i stavi u novu posudu da se fermentacija završi kao rose vino. Prema ovoj metodi, boja i okus ovih vina su intenzivniji sa velikom koncentracijom voća i dubljom strukturom na nepcu.

Postoji manje uobičajena tehnika koja kombinuje crveno i bijelo vino kako bi se proizvelo ružičasto vino. To se posebno događa kada se doda malo crvenog vina kako bi se bijelo vino obojalo ružičastom nijansom. Ova se tehnika puno koristi u području Champagne gdje miješaju sortu Pinot Noir sa sortom Chardonnay kako bi se proizveo pjenušavi rose. Iako se metoda miješanja koristi i u drugim oblastima ali sa manje pravila kako to rade u Novom svijetu.

Prava temperatura – sparivanje vina

Idealna temperatura za serviranje rose vina je između 10 i 150C. Da biste to postigli, samo stavite bocu u frižider na nekoliko sati ili je ostavite u zamrzivaču na 30 minuta prije nego što je poslužite. Za one koji vole dodati malo kockica leda u vino, nije preporučljivo jer će se led rastopiti, mijenjajući okus i aromu vina.

Sparivanje vina rose sa hranom. Svestrani stilovi rose vina dobro su pokriveni kada se radi o uparivanju sa hranom jer se nevjerojatno dobro slažu sa gotovo svim jelima! Budući da su svježa i lagana, odlično se snalaze sa azijskim jelima kao suši ili vijetnamska proljetna peciva sa umakom od kikirikija. Zahvaljujući svom voću, oni se savršeno spajaju sa začinjenim jelima kao tajlandski zeleni curry, ali i njihova hladna svježina čini savršenu kombinaciju sa komadom bijelog mesa na roštilju. Naravno da tradicionalni aperitiv sa sirom i mesom nikada ne bi pogriješio sa rosem. Jeste li razmišljali kako ćete upariti svoju sljedeću čašu vina rose? Pogledati i: https://ovinu.info/vino-i-sampanjac-stari-jedan-vijek/

Izvor: https://conchaytoro.com/en/, Naslov orginala: A guide to understand rosé wines. Objavljeno: 11.06.2020. by Franciska Jara. Prevod: Dragutin Mijatović