Američke autohtone sorte grožđa

ampelografija grožđe sorta vinova loza

Američke autohtone sorte grožđa. Amerika je bila prekrivena vinovom lozom i prije nego što su sorte poput Zinfandel i Cabernet Sauvignon donešene iz Evrope. Nekoliko od ovih domaćih vrsta igra važnu ulogu u svijetu vina, ali većina je odbačena i prijeti da njihove priče nestanu u istoriji. Prije nego što se to dogodi, upoznajmo se sa nekoliko domaćih (autohtonih) vinskih sorti grožđa u Americi.

Američke autohtone sorte grožđa
Gore (s lijeva na desno): Concord, Catawba, Elvira. Dolje (s lijeva na desno): Dracut Amber, Norton, Muscadine.

Zašto nikada niste čuli za domaće američko grožđe (indijansko grožđe). Gotovo sva vina koja danas pijemo proizvedena su od jedne vrste grožđa: Vitis vinifera. Vitis vinifera vuče korijene od grožđa sa drevnog Kavkaza-Caucasus (Gruzija-Georgia, Jermenija-Armenia, Azerbejdžan-Azerbaijan itd.). Grožđe Vinifera uključuje sve najpopularnije sorte na svijetu: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Chardonnay, itd. I detaljno su proučavane. Idiosinkrazije proizvodnje vina od Vitis vinifera stare su nekoliko hiljada godina.

Suprotno tome, naše razumijevanje izvornog američkog vinskog grožđa još uvijek nije potpuno razumljivo. Još uvijek je divlji zapad na mnogo načina! Izvorno vinsko grožđe vrlo se razlikuje u pogledu načina i mjesta uzgoja, aromatičnih spojeva koje imaju i koje posebne vinarske tehnike treba praktikovati kako bi se vino učinilo zdravim.

Nažalost, zbog male potražnje za ovim domaćim grožđem, postoji vrlo malo podsticaja za njegovo proučavanje. Od stotina autohtonih sorti koje su identifikovane u posljednjih 200 godina, vrlo malo ih se uzgaja. Upoznajmo šest američkih vrsta i njihovo grožđe? (postoji mnogo više, od kojih su neke možda već izumrle!) I po čemu su jedinstvene.


Vitis labrusca

Jedna od dosta proučavanih američkih vrsta vinove loze. Sorte izdvojene iz ove vrste imaju “najpopularniji okus grožđa” na svijetu? Concord je jedna od njih. Ako ste ikada uživali u soku od ljubičastog grožđa, jevrejskom ceremonijalnom vinu ili namazali žele od grožđa na tost, tada ste probali grožđe sorte Concord – grožđe vrste Vitis labrusca. Okus svježeg grožđa Concord oličenje je “okusa grožđa” koje već dugo povezujemo sa slatkišima ljubičaste boje.

Američke autohtone sorte grožđa
Concord

Uprkos svojoj važnosti kao aroma, Concord je dugo bio prezren u vinu. Vinski pisci su oduvijek opisivali Concord kako ima miris lisice “foxy” i iz nekog razloga ovaj opis koji je nemoguće zamisliti je u škripcu. Vina sorte Concord su možda najbolja kao slatko vino duboke crvene boje, visoke kiselosti i aroma poput jagode, voćnog punča, ljubičica i mošusa.


Vitis riparia

Spašava vinogradarstvo od neizbježne propasti. Jedna od vrsta koja sretno raste na srednjem zapadu Sjedinjenih Država i odgovorna je za spas cijelog vinogradarskog svijeta od propasti. Davnih 1860-ih evropski botaničari hrlili su u Sjedinjene Države da sakupljaju divlje vinove loze. Bili su potpuno fascinirani svim novim i jedinstvenim jestivim vrstama koje su SAD morale ponuditi svijetu.

Na žalost, zajedno sa grožđem pojavili su se i štetnici. Iz Amerike je tako prenijeta korijenova uš Filoksera (Phylloxera), koja će u narednim decenijama uništiti sve evropske vinograde. Svi vinogradi Vitis vinifera bili su bespomoćni prema pošasti sve dok par naučnika nije našao rješenje: kalemljenje sorti vrste Vitis vinifera na podlogu, vrste Vitis riparia. Od tada je za kalemljenje izdvojeno nekoliko američkih vrsta (Vitis aestivalis, Vitis riparia, Vitis rupestris, Vitis berlandieri). Jedna od selkcionisanih sorti je i Bacchus Bleck.

Bacchus Bleck

Vitis rotundifolia

Lijek za gojaznost? Čini se neobično prikladnim da grožđe sa najvećim potencijalom za borbu protiv gojaznosti raste samo na jugoistoku Sjedinjenih Država (regija sa najvećom gojaznošću u Americi). Muscadine grožđe (ili Scuppernong, kako ga često nazivaju) ima veoma krupne okrugle bobice koje imaju nevjerovatno puno antioksidansa, kao i posebnu kiselinu (elagična kiselina) za koju je nedavno dokazano da smanjuje stvaranje masne jetre (glavni uzrok gojaznosti). Južnjaci ”prave” vino od ovog neobičnog grožđa, ali većina je slatka – možda smanjujući potencijalne zdravstvene koristi.

Američke autohtone sorte grožđa
Scuppernong

Vitis aestivalis

Fini vinski potencijal za američko grožđe. Najpoznatija sorta izdvojena iz vrste Vitis aestivalis je grožđe crne boje sorta Norton koja je prvi put uzgajana u Richmond u državi Virginia. Roditeljsko grožđe sorte Norton je sada izumrlo. Sorta se pokazala kao postojani potencijal u proizvodnji crvenog vina. Loza sretno raste na Srednjem zapadu i jedna je od najvažnijih vinskih sorti grožđa u državi Missouri (MO je dom prve AVA u Americi!).

U profesionalnoj degustaciji vina sorte Norton vinari, kupci vina, edukatori, sommelieri, pisci, degustatori opisali su Norton kao vino sa visokom kiselošću, sa laganim taninom i velikim voćnim okusima crne trešnje, čokolade, vanilije i zemlje.

Norton

Vitis rupestris

Vrsta ima veliki udio u potomstvu mnogih popularnih francuskih hibrida. Vitis rupestris (zvana “pješčano grožđe”) prilično dobro raste u pijesku i ima visoku otpornost na bolesti. Zbog toga su mnogi francuski botaničari radili sa vrstom kako bi stvorili hibridne sorte ukrštajući je sa svojim lokalnim vinskim sortama grožđa.

Nove sorte bile su popularne u Francuskoj sve dok sistem appelacije nije zabranio upotrebu hibrida u njihovim vinima. Proizveli su hiljade različitih sorti, a nekoliko ih je postalo popularno za uzgoj u srednjem zapadu Amerike. Pročitajte više o nekim vrhunskim francuskim hibridima koji rastu u srednjoistočnim / istočnim dijelovima Sjedinjenih Država i Kanadi. Chancellor (Seibel 5163 x Seibel 880) je francuski hibridi kod kojeg je u ukrštanju učestvovala vrsta Vitis rupestris.

Chancellor

Vitis mustangensis

Autohtono grožđe dežave Teksas. Mustang grožđe raste na „prljavom“ jugu: država Alabama, Mississippi, Louisiana i Texas. Mustang grožđe nije lako jesti, bobice su pune sjemenki, gorke od tanina i vrlo oštre od kiselosti.

Međutim, ove osobine ukazuju da bi se moglo proizvesti odvažno vino, potencijalno vrijedno starenju. Čak se spominju i vina Mustang od prije građanskog rata (1861-1865)! Čini se da grožđe Mustang danas koriste samo domaći vinari uglavnom u Teksasu.

Mustang

Zaključak

Ovo je samo nekoliko jedinstvenih vrsta grožđa pronađenih u Sjevernoj Americi. Pored ovih, postoje desetine drugih vrsta koje se mogu naći širom svijeta. Možda će vas ovo nadahnuti da više razumijete autohtone vrste i istražite potencijal njihovih sorti u vinima. Da, istina je da nikada neće zamijeniti sorte poput Cabernet Sauvignon ili Chardonnay, ali to nije cilj – možemo ih voljeti onakvima kakve jesu.

Pogledati i: https://ovinu.info/razlike-izmedju-grozdja-divlja-i-pripitomljena-loza/ i https://ovinu.info/znacaj-izbora-sorte-vinove-loze-u-proizvodnji-grozdja-i-vina/ i https://ovinu.info/otporne-sorte-vinove-loze-piwi/

Izvor: https://winefolly.com/. Naslov orginala: Native Wine Grapes of America. Objavljeno: 05.01.2017. by Madeline Puckette. Prevod: Dragutin Mijatović