Italijanske sorte grožđa …

sorta vino vinska kultura
Italijanske sorte - rose vno

Italijanske sorte grožđa. Proizvodnja ružičastog vina nije ništa novo u Italiji – u nekim slučajevima datira iz srednjeg vijeka. No, kako globalni ljubitelji i dalje obiluju rozé stvarima, korisno je pomno sagledati razlike između italijanskih ružičastih vina ili rosatos-a. Od stotina sorti grožđa gajenih u Italiji, šačica njih koristi se u proizvodnji vina rose, što rezultira vrlo različitim vinima. Mnogo je istih sorti grožđa koje se koristi u poznatim izvoznim vinima kao što su Chianti, Amarone i Barolo. Ostali su malo ezoteričniji, ali vrijedi otkriti. Evo popisa nekih od glavnih sorti grožđa Italije koje se koriste za proizvodnju rose vina sa mediteranskim porijeklom.

Aglianico. Sorta grožđa debele pokožice iza tako strukturiranih, odvažnih crvenih vina kao što su Taurasi u Campaniji i Aglianico del Vulture u Basilicata takođe daje rose vino koje je spremno za piće. Ova odvažna rose vina obiluju svijetlim bobičastim tonovima i mogu pokazati cvjetne ili mineralne nijanse, zavisno od regije porijekla.

Bombino Nero. Najčešće se gaji u regiji Castel del Monte sjeverno od Puglia, grozdovi ovog grožđa tanke pokožice sazrijevaju neravnomjerno. To ima za rezultat sok koji ima veliku kiselost i malo šećera, što je dobrodošla osobina pikantnog rose svijetlog i laganog tijela. Ova vina nose voćni karakter i imaju bogatstvo lubenice i citrusnih tonova.

Izvor: https://www.winemag.com/; Italijanske sorte grožđa koje bi svaki obožavalac rosé vina trebao da zna. Naslov orginala: 15 Italian Grapes Every Rosé Fan Should Know.  Slike sorti: https://glossary.wein-plus.eu/; Objavljeno: 23.06.2020. by Alexander Peartree. Prevod: Dragutin Mijatović