Kako piti crveno vino

Kako piti crveno vino i zaista ga doživjeti

degustacija vino

Kako piti crveno vino. Crveno vino je vjerovatno najpopularniji izbor vina širom svijeta. Uz toliko varijacija, mješavina i profila okusa, čini se da nema kraja potencijalnim kreacijama i stilovima crvenog vina. Ljudi su vjekovima stvarali crvena vina i eksperimentisali sa njihovim tehnikama kako bi proizveli široku lepezu vina.

Kako piti crveno vino

6 savjeta za pijenje crvenog vina

Uz tako široku paletu dostupnih tipova crvenih vina, može biti malo zastrašujuće sjesti ispred flajta za crveno vino. U nastavku smo naveli osnovni vodič za degustaciju koji vam može pomoći u procesu ne samo ispijanja, već i istinskog doživljaja čaše crvenog vina koje čeka ispred vas.

Kako piti crveno vino

Slijedeći ove savjete za pijenje-degustaciju, vjerojatnije je da ćete otkriti najbolje crveno vino koje odgovara vašem nepcu.

1. Pogledajte etiketu

Čak i ako znate vrlo malo o crvenim vinima, možete naučiti dosta ako jednostavno pogledate bocu izbliza. Ako posjetite određeni vinograd i isprobate njegovu ponudu, znate odakle dolazi grožđe. Ali ako kupujete vino u prodavnici ili u restoranu i želite da napravite mudar izbor, poznavanje izvora vina to je dobro mjesto za početak. Šta tačno tražite? Ovo su neke osnove:

Hladnije klime:

Ova područja imaju tendenciju da proizvode vina laganijeg tijela. To će biti slučaj sa zemljama kao što su sjeverna Francuska, Njemačka, Čile, sjeverna Italija ili pacifički sjeverozapadni region Sjedinjenih Država.

Toplije klime:

Očekuje se da će vinarije iz toplih krajeva proizvoditi puna, zrelija vina intenzivnijeg okusa. Neka od ovih područja su Argentina, Kalifornija i južna Francuska. Naravno, ovo je vrlo široko objašnjenje i uvijek će postojati izuzeci od ovih pravila. Uopšteno, vinari vole stvarati nešto što potrošači-degustatori ne bi očekivali od njihovih regija. Mikroklima ili varijacija tla mogu imati vrlo drastičan uticaj na grožđe koje se uzgaja u tim područjima. Na kraju, sve ove male nijanse će promijeniti cjelokupni profil vina.

2. Izaberite čašu – Kako piti crveno vino

Prije nego što sipate vino sebi da probate, svakako odaberite odgovarajuću čašu za tip crvenog vina koje ćete piti. Sva crvena vina je najbolje piti iz čaša sa velikim, zaobljenim kupama. Međutim, svjetlija crvena najbolje stoje u kraćoj čaši koja vam približava nos vinu. Punija crvena obično idu u malo višu čašu koja pruža više prostora za kretanje intenzivnih aroma prije nego što dođu do nosa.

Kako piti crveno vino

3. Sipajte i zavrtite

Nakon što su vina ostavljena da dišu ili dekantiraju neko vrijeme, možete sipati malu količinu u čašu. Ovo ne treba raditi bez brige. Dok točite vino u čašu, obratite pažnju na vrstu tijela koje vino ima. Pokušajte da uočite sledeće:

  • Da li je vino vrlo viskozno ili malo gušće?
  • Prekriva li strane čaše kada sipate?
  • Kakav okus očekujete da će vino imati na osnovu onoga što ste primjetili tokom točenja?

Sada lagano zavrtite vino u čaši. Obratite pažnju na tijelo crvenog vina, gustinu i da li okolo plutaju komadići čvrstih materija. Vina koja su skoro neprozirna obično potiču iz regiona sa toplim vremenom i dozvoljeno je samo kratko vrijeme da odleže. Ako vrtložno vino ostavlja “noge” na ivicama čaše, to može ukazivati na nivo alkohola ili slatkoću vina.

4. Pomirišite

Sada je vrijeme da prepoznate note vašeg vina, tako što ćete zabiti nos u čašu i osjetiti veliki dašak aroma vina. Pokušajte približiti nos dovoljno blizu ruba čaše kako biste mogli osjetiti jasan miris. Postoje tri nivoa aroma koje ćete možda moći uočiti kada osjetite miris vina:

  • Prvo, dobićete glavni miris, koji će vjerovatno biti baziran na voću – na kraju krajeva, sva vina su samo pretjerani voćni sok. Pokušajte pronaći mirise izvan grožđa. Osjećate li neko voće kao što su kupine, jagode ili ribizle? Zatvorite oči i pokušajte prepoznati šta vaš nos uzima u sebe, a što se razlikuje od onoga što vam govori vaš prvi instinkt. Pokušajte da što detaljnije opišete miris: Da li je kiselkast? Intenzivan ? Slatkast?
  • Drugo, možda ćete pronaći naznake okusa stvorenih tokom procesa proizvodnje vina. Neke uobičajene arome koje možete osjetiti su ruža, vanilija, biber ili menta. Opet, vjerovatno će biti potrebna vježba prije nego što osjetite ove suptilne nivoe, ali to je vještina koju ćete na kraju razviti.
  • Konačno, završna nota arome vina može biti odraz posude odležavanja, kao što je odležavanje u hrastovom buretu. Ovdje možete osjetiti kratak miris kože, dima ili kafe. Možda je to nešto na šta ne možete odmah staviti prst, ali što biste mogli prepoznati nakon što ga probate.
Kako piti crveno vino

Aroma točak crveno vino, izvor: https://www.pinterest.se/

5. Probajte vino – Kako piti crveno vino

Konačno, možete uzeti mali gutljaj. Ali, čekajte! Nemojte odmah progutati prvi gutljaj crvenog vina. Pustite da vam se na trenutak kotrlja po jeziku. Probaćete da procjenite da li je vino slatko ili oporo, ima li puno taninina. Ili, možda ovo konkretno crveno vino ima neki drugi intenzivan okus koji niste očekivali. Da li vam zadržavanje vina u ustima pomaže da bolje razumijete bilo koju notu koju ste možda prethodno osjetili?

Progutajte i analizirajte aftertaste (zadržavanje okusa u ustima nakon probanja)

Nakon što progutate gutljaj, obratite pažnju na naknadni okus i koliko dugo ostaje na vašem nepcu. Ovo je vrlo karakteristična karakteristika crvenog vina.

Ili, ispljuni.

Zvuči ludo, zar ne? Ali, pitajte bilo kojeg somelijera i on će vam preporučiti da učinite upravo to. Niko se neće uvrijediti ako to učinite. Mnogi vodiči za degustaciju crvenog vina neće to spomenuti kao opciju. Razlog zašto biste trebali razmisliti o ispljuvanju vina je taj što vam omogućava da u potpunosti analizirate i uporedite različite tipove crvenog vina, i to bez da se prebrzo napijete. Zadržat ćete svoja osjetila netaknuta i moći ćete preciznije analizirati.

6. Uparivanje hrane

Sada kada znate koji tip crvenog vina najbolje odgovara vašem nepcu, usmjerite svoju energiju na stvaranje fantastičnog obroka koji će biti dodatak vašem vinu. Lagana crvena vina mogu se lijepo složiti sa hranom od peradi, ali teža i punija crvena vina više odgovaraju govedini ili suhomesnatim proizvodima. Možete se izvući ako uparite bogate morske plodove poput rakova sa svijetlim crvenim vinom, ali uopšteno se morski plodovi najbolje slažu sa bijelim vinima.

Imajte na umu da je druga teška hrana — kao što je tjestenina — dobro pogodna za uparivanje sa crvenim vinom. Međutim, pokušajte izbjeći šparoge, prokulice i mahune jer ćete teško pronaći vino koje se dobro slaže sa ovim povrćem. Ovladavanje uživanjem u crvenom vinu može zahtijevati malo vježbe, ali, srećom, ponavljanje je prije ugodno nego obaveza. S ovim vodičem za degustaciju u ruci, trebali biste se osjećati samopouzdano i malo spremnije istražiti svijet crvenog vina

Izvor: https://learn.winecoolerdirect.com/. Naslov orginala: How to Drink Red Wine (And Truly Experience It). (Kako piti crveno vino (i zaista ga doživjeti)). Objavljeno: 26.10.2017. by Jeff Flowers. Prevod: Dragutin Mijatović

Ključne riječi: crveno vino, vodič za degustaciju, savjeti, vino

PROČITATI Ihttps://ovinu.info/kako-piti-i-probati-bijelo-vino/             

Dobro je znati-ako niste znali? Šta je Achéria? Achéria je najstariji naziv i najprimitivniji klon sorte Cabernet Franc. Iako se široko pretpostavlja da potiče iz regiona Bordeaux, Cabernet Franc (Achéria) je porijeklom iz Baskije u sjevernoj Španiji (Basque Country of northern Spain). Odatle se proširio preko Pirineja do Gironde (područje oko grada Bordeaux), gdje je naišao na sortu Sauvignon Blanc (koja se, sa svoje strane, preselila na jug iz regiona Loire Valley). U dolini Gironde, Cabernet Franc i Sauvignon Blanc su imali lijep trenutak u prirodi i iznjedrili sortu Cabernet Sauvignon.