Potpuna analiza vina

Potpuna analiza vina na jedan dodir dugmeta

nauka vino

Potpuna analiza vina. Instrument OenoFoss 2 omogućava praćenje 32 hemijska parametra u vinu. Praćenje bez ikakve prethodne korisničke obuke, navode u danskoj kompaniji Foss Analytical.

Danska kompanija Foss Analytical upravo je lansirala uređaj po imenu OenoFoss 2, koji omogućava sveobuhvatnu analizu vina pomoću samo jednog dodira na dugme. Po prvi put, uređaj ovog tipa analizira i pjenušavo vino, navode na sajtu The Drinks Business.

Potpuna analiza vina
Foto: Foss Analytic

lOriginalni uređaj pušten je u prodaju još 2008. godine, a nova verzija omogućava brže i jednostavnije analize, govori Seren Tis Hajde iz kompanije Foss Analytical. Stari uređaj je fantastičan instrument, ali koristi metod koji je umnogome zavistan od vještine korisnika. Sa ovim novim uređajem, vinari mogu da se fokusiraju na proizvodnju vina. Aparat će im obezbijediti podatke – kaže Hajde i navodi da za rukovanje ovim aparatom nije potreban obučeni operater.

Potpuna analiza vina

OenoFoss 2 je, kažu proizvođači, sposoban i da analizira pjenušava vina bez prethodne pripreme u vidu oslobađanja od ugljendioksida koji je ranije ometao analizu. Još jedna zanimljiva funkcija uređaja direktno vezana za proizvodnju penušavih vina je i mjerenje sadržaja saharoze, što je veoma bitno za tradicionalan šampanjski metod.

Postupak analize je izuzetno jednostavan za korisnika: uzorak vina ili mošta stavi se ispod pipete uređaja, pritisne dugme i OenoFoss 2 pokazuje do 34 rezultata pojedinačnih analiza, od sadržaja etanola, glukoze, fruktoze, isparljivih kiselina i drugih važnih parametara. Uređaj je kalibrisan pomoću više stotina hiljada uzoraka vina i mošta iz cijelog svijeta, a koji se prikupljaju već 23 godine, navodi kompanija iz Danske.
Doći u blizinu kvalitetnih rezultata nije naročito složeno. Ali, doći u neposrednu blizinu potpuno tačnog rezultata je mnogo teže. To zahtijeva dubinski pogled u ove podatke – govori Hajde. O mašini koja vinarima omogućava da u okviru svog imanja posjeduju instrument koji mogu da koriste po volji. Da ga koriste, bez prethodne obuke, i da precizno “kalibrišu” željene parametre u vinu. To im, kako svjedoče raniji korisnici kao što su vlasnici španske vinarije Bodegas Trenza, omogućava veću ujednačenost kvaliteta vina od berbe do berbe.

Preuzeto sa: http://www.vinoifino.rs/. Objavljeno: 03.11.2022. Pripremio za sajt: Dragutin Mijatović

POGLEDATI I

Dobro je znati-ako niste znali? 19. Kako se zvala posuda u kojoj su transportovana vina u antičko doba; Enoforos, Kalebass, Amfora?  Amfora je izdužena glinena posuda čuvanje vina. Najčešće služila za čuvanje i transport vina prije nego što su rimljani došli do otkrića drvenog bureta.