Kako piti vino na ispravan način

vino vinska kultura
Kako piti vino

Kako piti vino? Šta čini dobru bocu vina? Za entuzijaste, ovo je pitanje koje zahtijeva upotrebu dekantera. Međutim, ako tek započinjete sa vinom, možda ćete osjetiti miris pluta, malo previše pretenciozno. Ubrzo ovo shvatate kao vještinu koja je neophodna kada cijenite psihologiju, biologiju i hemiju koja prelazi u proizvodnju vina. Čak i ako ne, to se isplati naučiti kako da pijete vino na profesionalni način jer na kraju ste to platili.

Kako piti vino na ispravan način.

Vino se uglavnom pravi od grožđa, ali to nije isto koje ćete naći u trgovini. Usput smo znatiželjni, da li više volite bijelo ili crno grožđe? Vinsko grožđe je sa mnogo manjim grozdovima i dolazi sa debljom pokožicom. Grožđe je slađe i sadrži sjemenke. Postoji više od 1.300 sorti vinskog grožđa koje su zasađene za komercijalnu proizvodnju vina. Iako postoje hiljade sorti grožđa, 75% svjetskih vinograda ima oko 100 sorti. Najpopularnija među sortama grožđa je sorta Cabernet Sauvignon.


Izvor pravog tipa vina. Postoji mnogo ljudi sa puno različitih pogleda na vino i njegovu potrošnju, a mnogi još uvijek ne znaju mnogo toga o vinu. Ako se nađete na drugom kraju, onda ne morate paničiti na socijalnim mrežama. Prvo, ne biste trebali naručiti prvo strano vino za koje čujete. Možda mislite da ste raspoloženi za Cabernet sauvignon iz Francuske, ali vam je nepce raspoloženo za nešto iz druge regije. U ovom trenutku šta vam je bolje, vina Novog svijeta ili vina Starog svijeta. Evropska vina uobičajeno se nazivaju Vina Starog Svijeta i imaju zemljaniji okus. Vina Novog Svijeta su vina iz drugih krajeva svijeta i često imaju voćniji okus.

Iskoristite sva vaša čula.

Glavni aspekt proučavanja profila vina je prepoznavanje mirisa. Ovo zahtijeva da poboljšate svoj osjećaj za miris tako da unesete više mirisa iz vaše okoline. Mirisi u vašoj čaši vina omogućuju vam da prepoznate različite hemikalije u vinu. Od vas se ne očekuje da hemikalije znate po imenu, ali će vam ova poređenja dobro doći prilikom traženja vina. Ima puno primjera toga, poput toga kako pirazini mirišu na papriku u vinu Cabernet Sovignon. Thioli daju vinu voćni miris i odaju miris poput mačje mokraće. Riesling i Muscat imaju voćni miris koji se pripisuje prisustvu terpena. Sve se to oslobodi kada zavritite čašom. Nagnuvši čašu, dajete sebi širu površinu na koju ćete zalijepiti vrh nosa dok mirišete hemikalije. Postanite svjesni mirisa u vašem okruženju i imat ćete većinu posla oko prepoznavanja vina. Jeste li zadovoljni kako korektno pijenje vina sada može biti ispravno? U redu je, svi počinju negde sa korektnošću?

Dopustite vinu da malo odmori u ustima.

Probajte vino i ostavite da malo odmara u ustima (iako ne predugo). Kao rezultat toga, možete prepoznati okus. Kada je riječ o vinu, iz njega se dobija okus, kao i miris. Okus nije samo u onome što okusite, već i u onome što čujete, vidite i osjetite. To će reći, ovo je dio o pijenju vina koji ga čini punim doživljajem. Jezik ima okus za složenije načine nego što vam je rekao vaspitač u vrtiću. U jednom gutljaju možete prepoznati niz stvari poput soli, šećera, kiselog okusa i mnogo drugih. Da biste dobili potpuni okus vina i natjerali jezik da se bavi svojim osjetilima i pupoljcima, usisajte malo vazduha uz vino koji vam stoji na jeziku. Osjetite žubor zvuka (grgljanja), obično vrlo nizak i jedva čujan. Slijedom toga, ovo će pogurati neka od najisparljivijih spojeva vina u receptore iza nosa.

Ovako pijete vino na ispravan način.

Ako vam se sviđa, možete nastaviti gutati i uzimati više. Ako vino nije ono što ste željeli i ne sviđa vam se okus, samo ga ispljunite. Postoji način da pljunete tako da to ne izgleda neprijatno dok to radite. Za ovo vam treba vremena da to savladate, ali sve što trebate znati je da morate pljunuti sa samopouzdanjem.

Stvari koje ne biste trebali raditi kada pijete vino

Ne uzimajte zdravo za gotovo deskriptore vina. Vjerovatno očekujete od profesionalaca da u svom opisu vina primijeni sve vrste teško izgovorljivih riječi. To ne bi moglo biti dalje od istine. Ne trudi se da preispitaš svoje opise u pokušaju da zvuči kao da znaš te stvari. Govoriti o vinu je mnogo jednostavnije i vina možete opisati na isti način kao i svi ljudi. Vina mogu biti jednostavna, prijateljska, laka prolazna, vrhunska, blaga ili bilo šta drugo čega se možete sjetiti kada procijenjujete osobu. Lakše je opisati vino, nego što to mislite.

Ne ispirajte svoju čašu. Za prelazak sa jednog vina na drugo čašu nije potrebno ispirati. Ovo će vam razrijediti samo vino, što je gore od miješanja nekoliko kapi različitog vina.

Koliko hladno?

Ne hladite bijelo vino predugo. Vino koje je previše hladno gubi aromatične elemente dok postaju osiromašeni niskim temperaturama. Vina lakšeg tijela mogu se rashladiti do 10°C. To važi i za pjenušava vina. Vina punog tijela ne trebaju toliko hladnoće. Kao što vidite nakon čitanja ovog članka, postoji mnogo toga što se pretvara u pravilne navike pijenja vina. Postoje vina za različita godišnja doba, za različita jela i za različita okolnosti.

Rečeno je da je vino sok od grožđa koji je krenuo loše. Postoje slučajevi kada će vas note i mirisi podsjećati na mjesta na kojima niste bili neko vrijeme, i u tome je ljepota. Sad kad znate kako piti vino na pravi način, koje ćete sljedeće vino probati?
Hvala na čitanju! Pogledajte neke dodatne članke na Wine on My Time i poboljšajte svoje znanje o vinu! Ponosimo se što smo našim čitateljima isporučili najkvalitetniji vinski materijal. Provjerite nas na  Instagram-u o dnevnom sadržaju o vinu! Pogledati i: https://ovinu.info/vino-i-vase-zdravlje/

Izvor: https://wineonmytime.com/; Naslov orginala: How to Drink Wine the Correct Way Like A Pro. Dopunjeno: 26.01.2020. by Wine On My Time. Prevod: Dragutin Mijatović