Suština vina-2

Suština vina-2: Kruška

aroma vina vino vinska kultura

Suština vina-2. Šta je bolji dokaz njene slave? Da, najstariji jezici koje svi poznajemo imaju riječ za “krušku?” Ili da se njeni rastući obrasci šire poput aluvijalnih lepeza duž najstarijih trgovačkih puteva na svijetu? Očigledno smo bili očarani ovim nespretno lukovičastim voćem još od praistorije, kada je njena viseća, puna zrelost morala biti dobrodošao dar u divljini.

Suština vina-2
Image © 2012 Leigh Beisch

Vrijeme i eksperimentalni letovi naše vlastite mašte proizveli su hiljade varijanti, s nijansama od ljubičaste do bijele, i sa karakteristikama koji su podjednako raznolike. Ali od prozirne, baršunaste Bartlett-a, do hrskave i cvjetne azijske kruške, nit okusa ujedinjuje mnoge inkarnacije. Jedinstvena kombinacija blago drvenaste pokožice i slatkog sočnog mesa kruške čini složenu organoleptiku koja se često javlja u vinu.

Kruška. Suština vina-2

Kruške su prepoznatljivi okus mnogih bijelih proizvodenih vina u svijetu. Posebno vina od sorti Pinot Gris, Riesling, Friulano, Malvasia, Grüner Veltliner, Pinot Blanc, Furmint i Chenin Blanc. Iako su kruške, kao i jabuke, dugo bile u vlastitim eliksirima, nikada ne izgledaju tako uzvišene kao što odišu iz čaše bijelog vina.

Naslov orginala: The Essence of Wine: Pears. Izvor: https://www.vinography.com/. Tekst: The Essence of Wine. Objavljeno: 24.10.2012. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI: https://ovinu.info/sustina-vina-1-jabuke/        

 20. Odgovor iz prethodnog posta: Tačno. Viša temperatura vrenja u proizvodnji crvenih vina omogućava ekstrakciju boje, okusa i tanina, karakteristike koje su obilježja crvenih vina. 

Lijepi citati o lozi i vinu: “Sok od grožđa je tečna suština koncentrisanih sunčevih zraka.” Thomas Love Peacock