Kina

Kina – internetska prodaja pića

alkohol vino vinska kultura

Kina. Snaga mladih potrošača povećava bogatstvo destilerija, vinarija i pivara širom svijeta. Moć mladih potrošača u Kini u uzrastu između 25 i 30 godina bogati destilerije, vinarije i pivare širom svijeta.

Studija

Kina

Nova studija kineske istraživačke kompanije CBNData otkriva da su mladi kineski potrošači rođeni 1990-ih motor rasta internetske prodaje pića u zemlji, a mlade žene koje piju zapravo piju glavninu. Novi izvještaj mogao bi baciti svjetlo na vinarije i proizvođače koji su željni uspjeha na masovnom kineskom tržištu vina. Navodno oko 30% prodaje vina dolazi od internetske prodaje.

Najnoviji izvještaj pod naslovom (2020 mladi potrošači na mreži kupuju) ‘istakao je kupovnu moć mladih kineskih žena u kineskoj internetskoj prodaji pića, potencirajući “ona je moćna. Prema studiji, žene u dobi između 25 i 30 godina čine polovinu internetskih potrošača u Kini. Broj kupaca mlađih od 30 godina već je nadmašio muškarce u istoj starosnoj grupi.

Slično ostalim starosnim grupama, i mladi potrošači vole Baijiu*, vatreni kineski alkohol, koji vodi prodaju alkoholnih pića na mreži u svim starosnim grupama, a slijede ga vino, uvozna jaka alkoholna pića i pivo.

Nepoznata kina. *Baijiu ili shaojiu je kinesko alkoholno piće (izvor: https://sv.wikipedia.org/). Ime bukvalno znači “bijeli alkohol”, ali ga često prevode kao “vino” ili “bijelo vino”. Zapravo radi se o jakom alkoholnom piću sa jačinom između 40 i 60% vol. Riječ je o bijelim alkoholnim pićima napravljenim od žitarica. Obično sirak, kukuruz, pšenica, proso, ali i pirinač. Bilo pojedinačno ili u kombinaciji. Baijiu je takođe riječ za destilisani alkohol, tako da u osnovi može biti bilo šta.

Kina – stilovi vina

Međutim, izvještaj primjećuje rastući trend niskoalkoholnih i bezalkoholnih pića među kineskinjama, bilo da je pivo, vino ili kokteli. Zanimljivo je da izvještaj kaže da alkoholna pića poznata na Internetu a koja se odnose na pića koja su popularna putem društvenih medija i promocije KOL-a (ključnog lidera mišljenja) postaju sve više i više mainstream, trend koji je pojačan tokom pandemije kada se većina potrošača uključila u live- streaming kupovinu. Za ove potrošače u dobu između 25 i 30 godina vino je kategorija za koju će se najvjerojatnije obratiti društvenim mrežama i KOL-ovima za savjete o kupovini, ispred uvoznih žestokih pića, voćnih vina / koktela, piva i baijiu. Voćni, aromatični i polusuvi vinski stilovi popularni su među kineskim milenijskim pićima

Što se tiče vinskih stilova, ono što se čini voćnim, aromatičnim, polusuvim, poput italijanskog Moscato d'Asti, najtraženiji je stil među ovim mladim potrošačima. Što se tiče sorti, Cabernet Sauvignon i dalje je najpopularnija sorta grožđa među mladim ljubiteljima vina, a slijede ga Shiraz, Muscat, Riesling, Merlot i Pinot Noir. Izvještaj pokazuje da Muscat ili Moscato (na italijanskom jeziku) imaju najveću stopu rasta među svim tipovima vina.

Pogledati i: https://ovinu.info/kina-regioni-sorte-vina/

Izvor: https://vino-joy.com/. Naslov orginala: Study finds Chinese millennials fueling online drinks sales. (Studija otkriva da su kineski milenijalci podstakli internetsku prodaju pića). Izvor: https://vino-joy.com/. Objavljeno: 11.09.2020. Prevod: Dragutin Mijatović