Côtes du Rhône

region sorta vinarstvo vino vinogradarstvo

Côtes du Rhône. Tokom posljednje dvije decenije, Region je doživio nekoliko promjena, sa naglaskom na visokokvalitetno grožđe, održivu poljoprivredu, biološku raznolikost i, naravno, vina odličnog okusa.

Côtes du Rhône

Francuska regija odavno je poznata po svom majstorskom miješanju, a slavi se po svojoj sposobnosti da spoji šake različitih sorti grožđa u svoja crvena, bijela i ružičasta vina. To sve čini neka od najboljih vina koja možete kupiti za uparivanje vina i hrane .

Vina su toliko voljena da se vinari od Australije do Kalifornije često okušaju u GSM mješavini. GSM je skraćenici za crvena vina od uglavnom sorti Grenache, Syrah i Mourvèdre. Ali oni se ne mogu približiti originalnoj mješavini koja je izmišljena i usavršena u ovom regionu.

Ušuškan u obronke južne Francuske, vinarski region (doline Rone) odlikuje topla mediteranska klima sa kaskadnim padinama okrenutim prema jugu prema rijeci Roni. Tamo snažni hladni vjetrovi Mistral duvaju prema Mediteranu i pomažu sazrijevanju zdravog grožđa sorti poput Grenache, Syrah i Viognier do njihovih klasičnih izraza. To je takvo mjesto na kojem želite sjediti vani uz čašu vina na suncu.

Rhône Valley

Dolina Rone (Rhône Valley) podijeljena je na dva dijela – Sjevernu i Južnu (Northern Rhône i Southern Rhône ). Južna Rona jedna je od vodećih svjetskih regija poznata po spravljanju mješavina vina od više sorti grožđa. Pod Châteauneuf-du-Pape apelacijom su neki od najboljih proizvođača južne Rone uključujući Pégaü i Clos des Papes. U stvari, tu je dozvoljeno do 23 različite sorte grožđa. Raznolika tla u regiji i ogromna mikroklima omogućavaju procvat širokog spektra sorti. Nekoliko sorti grožđa koje ovdje možete pronaći, uključujući Marsanne i Roussanne, zapravo su autohtone sorte u regiji.

U tipičnom crvenom vinu Regiona imat ćete GSM kombinaciju Grenache, Syrah i Mourvèdre, plus Cinsault i Carignan. Ovo lako piće, punog tijela, sadrži arome crne ribizle, šljive i začina, pristupačnih tanina i dugotrajnog završetka.

Côtes du Rhône
U tipičnoj mješavini crvenog vina imat ćete GSM kombinaciju Grenache, Syrah i Mourvèdre, plus Cinsault i Carignan.

Bijela sorte su tradicionalno Grenache Blanc sa sortama Viognier i Clairette, stvarajući cvjetne mirise, puna vina sa breskvama, limunom i medenim notama, a sve sa samo pravom količinom kiselosti. Dosta je drugih sorti grožđa dozvoljeno u oba slučaja, ali profesionalci se fokusiraju na ove vrhunske sorte grožđa kada se raspravlja o zaslugama određenog crvenog ili bijelog vina Côtes du Rhône.

Appellation d'Origine Contrôlée

Ako treba obratiti pažnju na jednu sortu u regionu, to je Grenache. Razgovarajte s bilo kojim vinarom i oduševit će se njihovim grožđem Grenache i onim što su sa njim spojili. Ove odluke pokazuju njihov stil kuće, etos vina koje nastoje stvoriti iz godine u godinu, uprkos razlikama u berbama i vremenskim prilikama. Osim toga, ova vina slijede smjernice francuskog Appellation d'Origine Contrôlée (AOC), upravnog tijela koje nadgleda standarde za proizvodnju vina.

Vozite se malim brodom, i kao potrošač znate da ćete uvijek dobiti vrhunski kvalitet kada poželite vino regiona Côtes du Rhône. Ako na etiketi stoji Côtes du Rhône AOC, to vino dolazi iz područja Côtes du Rhône (koje se sastoji od 171 grada i sela) i nigdje drugdje. Ako na etiketi vidite Côtes du Rhône Villages, to znači da dolazi iz skupine odabranih sela u regiji. Regija koje imaju stroga pravila o kvalitetu i geografskom porijeklu grožđa.

Bez obzira gdje otišli u dolini Rone (Rhône Valley), pronaći ćete proizvođače koji su usmjereni na održivost. Zapravo 2020. godine više od 12% vina Côtes du Rhône i Côtes du Rhône Village imalo je certifikat organskog i / ili biodinamičkog porijekla. Mnogo više proizvođača je praktikovalo organsku proizvodnju bez službene potvrde. Čitav AOC obavezao će istražiti i usvojiti održivije prakse, fokusirati se na biološku raznolikost i istražiti sorte grožđa i klimatske promjene. Vinari zajedno rade na određivanju najboljeg pravca djelovanja za okolinu koja se razvija. Okolinu koja ima i ambiciozne ciljeve u ekološkom vinogradarstvu u svom AOC-u.

Côtes du Rhône
Vinari Côtes du Rhône imaju neke od ambicioznijih ciljeva za ekološki prihvatljivo vinogradarstvo u cijeloj Francuskoj.

Avignon

Sve ide u to zašto se svuda pojavljuju na vinskim kartama, uključujući još u 14. vijeku. Legenda kaže da su se tokom papinstva u Avignon-u u 14. vijeku rimokatoličke pape toliko zanosili spajajući vina Côtes du Rhône sa hranom, zahtijevajući da vina budu poslana u novo sjedište u Rimu. (Slobodno ispustite ovu zabavnu činjenicu kada sljedeći put budete točili na večeri).

Jednostavno se ne može poreći da su vina Côtes du Rhône i Côtes du Rhône Village izvrstan dodatak svim tipovima romantičnih kuhinja. Meso sa roštilja poput janjetine i meso divljači poput patke klasični su parovi crvenog vina, kao i sir Comté ili Camembert. Pokušajte sa roštiljem kako biste zaista popravili i sljedeći obrok sa toplim vremenom. Za bijela vina ništa nije bolje od morskih plodova, posebno salata od kozjeg sira prelivena škampima. Bijela vina su toliko dobra sa ribom da ih često poslužuju uz suši. I ne zaboravimo rosé: rosé Côtes du Rhône koristi mnoštvo omiljenih sorti grožđa susjednog regiona Provance, poput sorti Mourvèdre, Grenache i Cinsault, koji nude zbijene okuse koji mogu podnijeti teška mesna jela – ili, naravno, bazen.

Dok nastavljamo uživati kod kuće i večeramo na otvorenom, velika je šansa da ćemo na svoj sto postaviti vino Côtes du Rhône. Postoji samo nešto u vezi sa mješavinama što gotovo garantuje da će vam biti zadovoljstvo. Stoga požurite i probajte ova glatka, vina sa okusom za sebe i otkrijte kako ih servirati tokom cijele godine.

Izvor: https://vinepair.com/. Naslov orginala: Everything You Need to Know About the Côtes du Rhône (Sve što trebate znati o Côtes du Rhône). Slike: Christophe Grilhé, Olivier Truyman, Thomas O Brien. Objavljeno: 17.05.2021. by Stephanie Cain. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/vinski-region-svijeta-90-glavnih/