Budućnost bez vina

Budućnost bez vina nije moguće zamisliti

vinarstvo vino vinogradarstvo

Budućnost bez vina? Razmišljanja predsjednika svjetske organizacije, na “Vinskom ministarskom sastanku”, u Franciacorti: “Vinova loza instrument za promjenu”. “Vino je nosilac kulture, ambasador teritorija, temeljni element kulturne i intelektualne politike, to moramo prenijeti budućim generacijama. Mladi moraju otkriti ljepotu vina i razlikovati ga od ostalih alkoholnih pića. Vino je jedinstveno jer je poljoprivredni proizvod, usidren na teritorijama i mora biti pravi izraz mjesta proizvodnje.

Predsjednik Međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino (OIV), Luigi Moio

Šest poglavlja i prioriteta

Nadam se da će sa ove konferencije i one u Dijonu u oktobru izaći zajednički dokument za podršku lancu snabdijevanja”. Tako je rekao Luigi Moio, predsjednik Međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino (OIV), na “Sastanku ministara vina”, (Franciacorta, Italija). Inicijativa koju je tražio ministar poljoprivrede Francesco Lollobrigida, zajedno sa predsjednikom OIV-a, organizacije koja slavi 100 godina istorije. U trenutku međunarodne konfrontacije treba da se suočimo sa izazovima i nacrtom budućnost svjetskog vina. Razmišljanja koja su takođe u osnovi tehnički dokument, predstavljena su delegatima iz mnogih zemalja na početku sastanka.

Razmišljanja podijeljena u šest poglavlja i prioriteta. Strategije održivosti vina. Genetička raznolikost biljnog materijala i klimatske promjene. Kvalitetna proizvodnja i Ekološki prihvatljive tehnologije. Jačanje tržišta za svježe grožđe i druge proizvode od grožđa na tržištu vina. Informacija o vrijednosti vina i njegovih tradicija. Dokumenat će zatim biti dorađen u konačnoj verziji, koja će biti objavljena u oktobru 2024. godine, na proslavi stogodišnjice OIV-a u Dijonu.
Sastanak, koji je okupio vinske sile poput Francuske i Španije, ali i predstavnike Albanije, Alžira, Jermenije, Austrije, Azerbejdžana, Bugarske, Čilea, Kipra, Gruzije, Njemačke, Grčke, Sjeverne Makedonije, Moldavije, Crne Gore. Te Novi Zeland, Peru, Portugal, Češka, Rumunija, Srbija, Slovačka, Španija, Južna Afrika, Švedska, Švajcarska, Mađarska i Uzbekistan. To je počelo da daje prve rezultate. „Došlo je do“, naglašava Luigi Moio, „potpune konvergencije svih zemalja. U međuvremenu, interesovanje za svijet vina, vinogradarstvo. Konvergencija po svim tačkama, počevši od velikog izazova klimatskih promjena, a samim tim i održivosti, rebalansa potražnje.

Budućnost bez vina …

Međutim, zanimljiva stvar koja proizlazi iz ovog lanca snabdijevanja je, da prvi aspekt koji stoji iza strategija je kontrola klimatskih promjena i mogućnosti da se nastavi uzgajati kvalitetno grožđe u ovom novom scenariju. Imamo skoro 10.000 sorti grožđa širom svijeta i koje zapravo mogu pomoći različitim zemljama. Može doći do razmjene sorti koje bolje odgovaraju teritorijama koje mogu uticati, ne zamjenjujući ih već dopunjujući ih, jer ne možete zamijeniti sortu, čime je u ovom promijenjenom scenariju postala bolja loza. Kao što su ranije sorte za poboljšanje bile one koje su, vjerovatno, dale veći alkoholni potencijal. Danas su to one koje održavaju više kiselosti, niži pH kako bi se rebalansirala istorijska loza.

U OIV-u je 50 zemalja. To je organizacija koja pokriva 75% površina zasađenih vinovom lozom, 90% proizvodnje, 89% svjetske potrošnje, pa čak i male zemlje koje s pravom traže pomoć od većih zemalja. To je važna činjenica jer znači da vino fascinira, da je jedinstveno i potpuno drugačije piće od drugih koje svoj uspjeh zasniva na raznolikosti. Svi smo optimisti, čak i ako postoji mala kontrakcija u potrošnji, ili rebalans između bijele, crvene i roze boje, ali ja sam zaista optimista. Bez vina nije moguće zamisliti budućnost, o tome nema sumnje. Italija, Francuska i Španija su uzete kao orijentiri, cijenjeni, voljeni, one su istorija ovog pića. Francuska i Italija se takmiče za prevlast u proizvodnji, Francuska kao vrijednost proizvodi nešto više i to će u budućnosti trebati raditi i u Italiji”.

Luigi Moio (OIV): “it is not possible to think of a future without wine” (Luigi Moio (Oiv): “Nije moguće zamisliti budućnost bez vina”). Izvor: https://winenews.it/en/. Objavljeno: 12.04.2024. Prevod i priprema za sajt: Dragutin Mijatović

PREPORUKA ZA PROČITATI: