Koje vino poslužiti uz tortu – rođendansku?

hrana i vino vinska kultura

Koje vino poslužiti uz tortu – rođendansku? Kako bi proslavio svoje dvije godine, My VitiBox, vam omogućava da svaki mjesec dobijete kutiju vina kući, i savjetuje vas kako odabrati vina koja prate vaše rođendanske torte.

Koje vino poslužiti uz tortu
DR

Čokoladna torta. Čokoladna torta koju morate imati! Gotovo svi je vole; za vina to je priča. Moćan okus i gorčina čokolade otežavaju uparivanje sa vinima. Često vrlo slatki, čokoladni kolači imaju dosadnu tendenciju da unište vino. Stoga vam savjetujem da izbjegavate bijela vina, šampanjce i svijetlocrvena vina, umjesto toga da se okrenete prirodnim slatkim vinima jake slatkoće ili dobro strukturiranim vinima. Čime se suprotstaviti čokoladi! Neki primjeri: Banyuls, Porto ili Maury.

Koje vino poslužiti uz tortu

Charlotte sa kruškama. Charlotte, volim te. Ne onu koju stavite na glavu, već onu koju imate na umu … Uz šarlotu od krušaka savjetujem vam da idete sa slatkim bijelim vinom poput vina Jurançon ili Monbazillac. Mekoća vina savršeno će se podudarati sa teksturom kolača, za najugodniju glatkoću usta. U ovim vinima trebali biste pronaći i arome kruške karakteristične za grožđe sorte Gros Manseng.

Jagoda torta. Svježa i istaknuta, jagode za rođendan je šik! Da bismo je pratili, morat ćemo pronaći lagano, fino i suptilno vino. Šampanjac je gotovo savršen kandidat: njegovi fini mjehurići dinamiziraće ovaj pomalo kremasti kolač, a arome brioche-a trebali bi se nježno stopiti sa okusima jagoda torte. Alternativno, možete se odlučiti za prozračno crveno vino niskih tanina sa malim aromama šumskih jagoda, poput burgundskog Pinot Noir.

Pogledati i: https://ovinu.info/hrana-i-vino-kurs-postovanja-vina-u-sest-dijelova-5-dio/ i https://ovinu.info/uparivanje-insekata-i-vina/

Izvor: https://avis-vin.lefigaro.fr/. Naslov orginala: Quel vin servir avec un gâteau d’anniversaire? Objavljeno: 18.09.2014. by My Vitibox. Prevod: Dragutin Mijatović