Uparivanje Insekata i Vina

hrana i vino vinska kultura
Uparivanje insekata i vina

Uparivanje insekata i vina. Britanski prodavac vina objavio je prvi vodič o uparivanju insekata (buba) kao hrane i vina koja odgovaraju da se piju uz bube kao hranu.

Pored uparivanja Chardonnay-a sa tarantulama, kupci Laithwaite's Wine-a uparili su pjenušavi roze sa skakavcima na žaru. Sherry (Šeri) sa ogromnim vodenim bubama i Shiraz (Širaz) sa sago crvima (glistama).

Tradicionalna hrana u dejlovima Azije, Latinske Amerike i Afrike, su jestivi insekti, sada se smatraju novom super hranom zbog visokog sadržaja proteina.

 • -Laithwaite's Wine navodi deset vrsta  jestivih “buba” i vina koja se piju uz njih.
 • -Jestivi insekti-bube su označene kao nova super hrana zbog visokog sadržaja proteina.
 • -Dvije milijarde ljudi širom svijeta već nadopunjuju svoju ishranu bubama.
Vodič za uparivanje vina sa jestivim insektima 
 •  Azijski šumski škorpion – Škorpioni imaju jak, gorak okus i obično idu sa slatkim čili umakom. Paris Street Rose je pun bogatog slatkog voća proizvedenog od transilvanijskog Pinot Noir, pa će tako imati dovoljno bogato tijelo za dobru kombinaciju okusa, sladak i kiseo.
 • Obrok crva (glista) – Uskladite njihov puni okus i laganu, hrskavu teksturu sa svježim Clare Valley Viognier vinom je prava kombinacija voća i bogatstva okusa
 • Zebra Tarantula – Tarantula se obično jede duboko (dobro) pržena, slično ribama i čipsu. Živahni Chardonnay punog tijela će pristajati kompleksnim ribljim okusima tarantula.
 • Sago Gliste (Crvi) – Ovi crvi imaju poseban okus sličan slanini, tako da vam je potreban veći komad koji odgovara tom pikantom okusu. McLaren Vale Shiraz je svjež sa puno crvenih voćnih tonova i začina
 • BBQ Skakavci (Duboko prženi skakavci) – Okus skakavaca je malo poput egzotične hrane sa šanka (exotic bar snack) i sa okusom za BBQ trebat će vam vino sa naglaskom na slatkoću. Hacienda de Lluna Moscatel je raskošno lagano ružičasto pjenušavo vino koje je dobro i kao aperitiv.
Uparivanje – nastavak
 • Skakavci umočeni u čokoladu – Ovi skakavci su u suštini ukusno jelo jer imaju okus poput sjemenki suncokreta, ali i slatkoće čokolade. Bogata robusna vina sa puno okusa slatkog voća će pristajati sa ovim okusima.
 • Ogromne vodene bube – Meso unutar tijela vodenih buba je ukusno slično slatkom oklopu školjke. Glava ima nagoveštaje anisa, pa ćete morati naći vino koje se dobro uklapa sa morskim plodovima i jačim okusima. Suvi Sherry (šeri) i Fino u tome su jedini izbor ovjde. Oštri citrusi i orašasti okusi će dopunjavati njihove složene okuse.
 • Mravi – kraljičin tkač – Mravi imaju malo kiselkast i hrskav okus poput limuna. Idu dobro sa aromatičnim bijelim vinom, sa lijepim voćnim i cvjetnim notama. Gewürztraminer pruža savršenu ravnotežu hrskavim teksturama mrava.
 • Cvrčak – Arome je puno teže razlikovati u cvrčcima i zato ih često pripremaju sa češnjakom i soli. Unatoč tome, orašasti okus koji dolazi iz tijela savršeno je pogodan za bijelo vino punog tijela poput vina Albariño.
 • Skakavci sa češnjakom – Imaju zemljani i travnati okus i vrlo hrskavu teksturu, stoga preporučujemo kremasti suvi Champagne koja će odgovarati zemljanim okusima (slično podudaranju sa gljivama) i hrskavim prilozima za grickanje.

Preuzmite PDF ovdje

Naslov orginala: The world's first guide to matching INSECTS and wine.  Izvorhttps://www.dailymail.co.uk/    Objavljeno: 27. novembar 2014.   Prevod: Dragutin Mijatović