Koji je problem sa vinima poznatih?

vino vinska kultura zabava

Problem sa vinima poznatih. Vina poznatih množe se na policama maloprodaje. Je li ovo dobra ili loša stvar? Robert Joseph iznosi nekoliko razmišljanja.

Problem sa vinima poznatih

Kylie Minogue i njeno novo vino / @ kylieminogue na Instagramu

Poznate ličnosti

Šta rade viktorijanska glumica Lillie Langtry, britanski pop idol Cliff Richard; glumac Fred MacMurray. Čime se bave prvak Formule 1 Mario Andretti, golfer Greg Norman, zvijezda američkog fudbala Joe Montana, glumac Jurassic Parka Sam Neil. Šta rade redatelj Francis Ford Coppola i Mick Hucknall iz britanske pop grupe Simply Red, da svi oni imaju nešto zajedničko? Ako ste odgovorili: “Svi oni imaju svoje vinske marke”, možete sebi dodijeliti pola boda. Tačan odgovor je da su svi oni lansirali te brendove prije početka ovog vijeka. Zapravo Lillie Langtry, je jedna od najvećih zvijezda svog vremena i ljubavnica britanskih kraljevskih porodica. Ona je otvorila ono što je danas poznato kao vinarija Guenoc u Kaliforniji 1888. godine.

Nema ništa zaista novo oko vina poznatih ličnosti; Sjećam se da sam o tome pisao u novinskoj kolumni prije više od 20 godina. Da, posljednjih mjeseci video sam bujicu lansiranja, sa imenima poput Cara Delevingne, Idris Elba, Kylie Minogue, Post Malone, Sarah Jessica Parker i Drake. Svi su se potrudili da predstave svoje napore svijetu, ali slijedi dobro istrošena staza. Tokom godina neke su se zvijezde bavile vinskim biznisom iz istog razloga kao i bogati ginekolozi, pravnici i finansijeri.  Svima im se svidjela ideja da imaju vlastiti vinograd i mogli su sebi priuštiti da ga kupe.

Prije četiri vijeka, u 18. vijeku, Francuska je vidjela ono što je istoričar Rod Phillips nazvao ‘rafalnim zasadom vinove loze’ od strane ‘bogatijih vlasnika’, uključujući ‘plemenite sudije za prekršaje koji su ‘imali sredstva za kupnju zemlje i eksperimentižu sa sortama grožđa”. Lillie Langtry očito je bila vrlo zainteresovana i za svoje vinograde, kao i za svoje brojne ljubavnike i svoje trkačke konje.

Vina poznatih ličnosti

Drugi su sa radošću prihvatili velike količine novca kako bi njihova imena bila povezana sa široko reklamiranim proizvodom. Orson Welles promovisao je Pedro Domecq sherry i vino Paul Masson iz Kalifornije, dok se veliki britanski glumac James Mason pojavio u reklamama za Gallov Thunderbird (mada priznajem da ovo možda rasteže definiciju “vina”) i kineska zvijezda borilačkih vještina Jackie Chan, tada najpopularniji filmski glumac na svijetu, stavio je svoje ime u Lindeman's Reserve Shiraz krajem 1990-ih. 

Iako taj napor nije bio uspješan, Chan očito uživa u svom vinu; 1999. godine bacio je 167.000 australijski dolara (121.106 američkih dolara) na boce Penfolds Grange, Hill of Grace i Wolf Blass Black Label u prodavaonici alkoholnih pića (Canberra). Među onima koji izgleda uživaju u vinu su pjevači Hucknall, Sting i Cliff Richard, igrač kriketa Ian Botham i voditelj TV emisije Graham Norton. Da li su Kylie Minogue i njeni zemljaci Grease zvijezda Olivia Newton John i igrač kriketa Shane Warne klasifikovani kao enofili, druga je stvar.

Čini se da ovdje postoji nekoliko isprepletenih pitanja. Zašto je eksplodirao broj vina poznatih ličnosti? Koliko su dobra vina? Da li bi nas trebalo zanimati koliko su ove osobe uključene u boce koje nose njihova imena? I, konačno, da li je ovaj trend nešto što treba slaviti ili žaliti? Veći dio slave vina poznatih zaslužuju dva faktora: čuvena ‘prekretnica’ Malcolm Gladwell-a i Instagram. Kada dovoljan broj članova bilo koje grupe nešto učini, drugi će sasvim prirodno reći ‘zašto ne i ja?’. Ali do sada je iskorištavanje nečije slave trebalo vremena i novca. Kada je Greg Norman pokrenuo svoj brend 1996. godine, trebao je iskoristiti svaki dio odnosa sa javnošću koji je mogao.

Pratioci poznatih ličnosti

Danas sve što Idris Elba mora učiniti ako želi obavijestiti ljude o njegovom šampanjcu su poruke koje stižu do snjegovih pratioca na Instagramu od 4,7 miliona. Sarah Jessica Parker ima 6,2 miliona, Post Malone 22,6 miliona. To su velike brojke, ali ne baš velike kao šampanjac, poznatog kanadskog repera Drake, koji ima nešto manje od 72 miliona. I, kao što mu ime govori, njegov vlastiti pir. Kylie Minogue ima ‘samo’ dva miliona Instagram pratioca. Lojalnost kojom zapovijeda među homoseksualnom publikom, posebno u Velikoj Britaniji i Australiji, nevjerojatna je.

Kao i Sir Ian Botham, i ona je profitirala od napora Paula Schaafsma, bivšeg izvršnog direktora McGuigana u Velikoj Britaniji i Accolade, koji je uspio osigurati prostor na policama supermarketa za vina i prije nego što su lansirana. Zapravo mene ne brine koliko su dobra vina, kao što me ne zanima ni kvalitet ovogodišnjeg božićnog filma ili najnoviji lagano čitani romana. Nisu me pogodili. Mnogo više su me impresionirala vina Botham nego crvena ili bijela od Kylie, ali mogao sam vidjeti zašto njihovi obožavatelji rado piju ta vina.

Trivijalnosti

Koliko je važno hoće li slavne osobe na čizmama nositi vinogradarsko tlo? Otprilike koliko i da li Rihanna, Lady Gaga i Katy Perry provode dane i noći miješajući parfeme koji nose njihova imena. Ili da li je Andre Agassi napisao svoju autobiografiju “Otvoreno” ili je JFK napisao “Profili u hrabrosti”. (Nisu. Ljubitelji trivijalnosti možda će cijeniti saznanje da je knjiga teniske zvijezde djelo dobitnika Pulitzerove nagrade JR Moehringer-a. Stvarni autor knjige Američki predsjednik bio je Ted Sorenson.  On je takođe osmislio: “Ne pitajte šta vaša zemlja može uraditi za vas”, nego šta vi možete učiniti za vašu zemlju”.)

U idealnom svijetu možda ljudi ne bi bili skloni kupnji vina zbog njegove povezanosti sa poznatom osobom. I ne bi vjerovatno kupili kartu za gledanje predstave u kojoj je TV zvijezda ili pak magazin sa licem te zvijezde na naslovnici. Ali u tom istom idealnom svijetu oni ne bi glasali za nekog od trenutnih političkih vođa. Prodaja vina pada, posebno među mlađim potencijalnim kupcima. Ako Drake, Kylie i Idris mogu učiniti bilo šta da uspore ili preokrenu taj trend, podići ću čašu za njih. Iako možda ne onu koja je puna njihovog vina. Video: Kylie Minogue – Say Something (Official Video) https://www.youtube.com/watch?v=l73FJBnjp28

Pogledati i: https://ovinu.info/poznata-vina-mjesavine-sorti/

Izvor: https://www.wine-business-international.com/. Original naslov: What's the problem with celebrity wines? Objavljeno: 08.09.2020. by Robert Joseph. Prevod: Dragutin Mijatović