Zeleni čaj umjesto sumpora

tehnologija vinarstvo vino zdravlje

Zeleni čaj. Aditiv čaja Rooibos koji se koristi u vinu dolazi od štapića, a ne od lišća grma. Vinarija Marlborough pokušava supstituirati sumporni dioksid (SO2) iz organski proizvedenog vina Sauvignon Blanc i zamijeniti ga zelenim čajem. SO2 je konzervans koji se široko koristi u vinarstvu zbog svojih antioksidativnih i antibakterijskih svojstava. Što se tiče vina, dodavanje pomaže u sprečavanju oksidacije, osiguravajući da vino ostane svježe. Posljednjih godina upotreba SO2 našla se pod budnom kontrolom. Neki potrošači kažu da reagiraju na vina koja ga sadrže. Reakcije variraju od alergijskih učinaka, poput curenja iz nosa, svrbeža u grlu, kožnih osipa do napada astme. Broj proizvođača koji ne žele dodati sulfite u svijetu se povećava, a proizodnja narančastih vina eksponencijalno je porasla zahvaljujući tome.

Za Ericu i Kim Crawford iz vinarije Loveblock Wine u Avatare Valley, udaljavanje od sumpora kao aditiva dio je njihove organske vizije. Kao Južnoafrikanka, Erica je dobro znala da se u njenoj rodnoj zemlji vrše istraživanja koja su pokazala da neke vinarije zamjenjuju sumpor čajem u prahu, posebno biljaka Rooibos (zeleni čaj) Aspalathus linearis i Honeybush (medni žbun) Cyclopia aurescens.

Organski Sauvignon Blanc

Čitajući naučne članke, Crawford-ove uvode zeleni čaj u svoj organski Sauvignon Blanc, kao alternativni antioksidans. Zeleni čaj ne samo da je prirodni proizvod koji je registrovan kao dodatak vinu, već ima i vrlo snažna antioksidacijska svojstva. “Svaki put kada izložimo širu vazduhu, dodajemo 5 mg/litar zelenog čaja u prahu kao antioksidans. Dakle, berba, muljanje, taloženje, pretakanje nakon fermentacije, filtriranje i flaširanje. Ukupan dodatak ove godine je bio 0.16 grama po litru. Proizvod je topiv u širi i vinu, tako da je ove godine bio ekstra dodatak u fazi pred flaširanje.”Smatra se da su vina Loveblock prva na Novom Zelandu koja su aditiv zelenog čaja koristila kao antioksidans, s tim što je Sauvignon Blanc iz 2018. godine bio prvi koji je prošao taj postupak. Međutim, pri poslednjem dodavanju prije flaširanje vina 2018. godine vino je “postalo ružičasto” ali boja se promijenila u narančastu, i nestala nakon nekoliko sedmica. 

Ove godine sa ovom dobro naučenom lekcijom, zeleni čaj se dodavao u svakom tehnološkom segmentu proizvodnje vina i kao rezultat nije bilo ružičastog vina. Erica kaže da nema očitih permutacija okusa koje dolaze iz zelenog čaja, ali postoji niz drugih razlika između vina u koja je dodano i onih bez njega. “2018 je bila pakleno zanimljivaNa drugoj strani dobilo smo nazad mnogo više okusa naranče, kumina i začina. Po mom mišljenju, zeleni čaj omogućava da okus vina teče prirodnije. Sumpor ima tendenciju da popravi aromu, ali mislim da vino može da bude prilično tvrdo.” U Južnoj Africi se nastavlja sa upotrebom drugih čajeva koji bi mogli zamijeniti sumpor. Posebno Rooibos i Honeybush. “Južnoafrički vinari koji koriste ovo kažu da je Honeybush (čaj) toliko moćan, da je nevjerovatno. Čekamo šta će desiti sljedeće godine. Nadamo se da ćemo doći do tačke da više nećemo trebati koristiti sumpor u budućnosti.”

Naslov orginala: Green tea instead of Sulphur. Izvor: https://www.ruralnewsgroup.co.nz/ ; Objavljeno: 29.10.2019. by Tessa Nicholson. Prevod: Dragutin Mijatović