Kako držati čašu?

vino vinska kultura
Kako držati čašu

Kako držati čašu. Jeste li znali da postoji ispravan način držanja čaše za vino? Kada smo na zabavi, u kući prijatelja ili kada pijemo vino u dnevnoj sobi (svi to radimo povremeno?), uglavnom se ne zamaramo sa etiketama (bontonom) ispijanja vina. Međutim, postoje dobri razlozi zašto su te etikete tamo na mjestu. Dobro je znati zašto su te etikete na svom mjestu. Prvo moramo istražiti osnovni uzrok prisutnosti ovih etiketa, naravno o čaši za vino.

Ljubitelji vina i čaša kažu da vinska čaša ima 7 dijelova. Koliko je to ludo? Pa, iako čaše za vino dolaze u svim oblicima i veličinama, možemo uzeti u obzir 3 glavna dijela za čašu vina: bowl-kupa, stem-drška i foot-osnova, postolje (glass of wine). Važno je razumjeti strukturu ili anatomiju čaše za vino jer utiče na okuse koje primate. Tako, na primjer, sam volumen čaše može uticati na teksturu mirisa i opšti profil okusa vašeg vina. Prilično je dubok!

Kako držati čašu – 4 Ispravna načina držanja čaše vina.

Čaša za vino može se držati oko kupe, može se staviti u vašu ruku sa drškom između prstiju, može se držati za dršku ili se može držati za osnovu (bazu) čaše. Vodimo vas kroz sve te načine da znate zašto biste na taj način trebali držati čašu vina.

The Hug Hold (držanje zagrljajem kupe). Ovo je držanje čaše oko kupe vinske čaše. To nazivamo držanje zagrljajem (hug hold). Držanje čaše za vino na ovaj način se ne savjetuje iz nekoliko razloga. Velike su šanse za razbijanje čaše. Čaše za vino uglavnom su krhke prirode. Razbio sam jednu čašu za vino. Kad se čaša drži oko kupe, malo čvršćim zahvatom razbićete čašu i to očito nije dobro. Prljanje stakla. Vino se uglavnom servira uz predjela ili hranu koju jedemo prstima. Možda kikiriki, možda canape. Zbog toga su vaši prsti ljepljivi i ostaviće mrlje na staklu. Ne želim da vidim razmazane čaše vina za vrijeme žurke. Čak i ako nema hrane, otisci prstiju ostavljaju masne mrlje. Zavrtjeti čašu nije moguće. Vino se zavrti u čaši kako bi otvorilo aromu vina. Držeći za kupu teško je zavrtjeti vino. Opet kovitlanje držanjem za kupu povećava šanse za lomljenje čaše. Ako već niste zapamtili, držanje čaše za kupu nije dobar način držanje čaše vina.

<https://thefinestitalianwine.com/

Cupping Hold (držanje ispod kupe sa drškom između prsta).

Ovo je način držanja čaše ispod kupe sa drškom između prsta. Ovakvo držanje čaše nije poželjno iz ista tri razloga kao i držanje zagrljajem. Još jedan razlog zašto ovo držanje treba izbjegavati je taj što će se toplota iz našeg tijela prenijeti na vino. Vino najviše uživa na pravoj temperaturi za određenu sortu koja se poslužuje. I iz ovog razloga nije poželjan ovaj način držanja čaše. U slučaju da je vino posluženo malo previše hladno, držanje čaša na ovaj način pomoći će zagrijavanju vina.

Stalker Hold (držanje čaše za dršku). Ovdje čašu vina držimo za dršku. Drška se drži između palca, kažiprsta i srednjeg prsta. Ja ovo zovem držanje za dršku, sa malo osnove. Nije minus ovakvo držanje. Ne ostavljate mrlje na čaši. Ne postoji šansa da se čaša razbije. Vino se može zavrtjeti po vašem zadovoljstvu. Na ovaj način vinske čaše se drže u većini slučajeva.

Acrobat Hold (držanje čaše za osnovu čaše).

To je kada se čaša za vino drži za dno-osnovu čaše. Samo stručnjaci sa takvom praksom drže čašu tako. Neiskusne ruke mogu uzrokovati da se staklo poklizne i razbije. Još gore, upropasti prekrasni ćilim svog domaćina. To ima iste prednosti kao i držanje čaše za dršku, samo što je potreban veći oprez. Ako držite čašu na ovaj način, to takođe može signalizirati sofisticiranost, što bi moglo biti poželjno ili ne, zavisno o gužvi oko vas.

The Stalker Hold is The Best (držanje čaše za dršku je najbolji način držanja čaše). Sve u svemu, držanje čaše za dršku je najbolji način držanja čaše vina. Ne ostavlja mrlje, ima manje šanse da se čaša razbije, vino se može dobro zavrtjeti i ne ometa temperaturu vina. Šta još možete tražiti? Ramislite o ovim načinima kako držati svoju čašu vina, koji način vam se najviše sviđa? Takođe, podijelite to sa prijateljima koji drže čašu za vino na pogrešan način, oni to možda neće ni primjetiti! A ako već niste znali, Wine On My Time može se pohvaliti publikom od preko 20.000 ljubitelja vina širom svijeta. Pogledajte neke dodatne članke na Wine on My Time i poboljšajte svoje znanje o vinu! Wine on My Time je blog za ljubitelje vina širom svijeta! Ponosimo se što smo našim pratiocima isporučili najkvalitetniji vinski materijal. Provjerite nas na Instagramu (Instagram). Pogledati i: https://ovinu.info/kako-piti-vino-na-ispravan-nacin/

Izvor: https://wineonmytime.com/; Naslov orginala: How to Hold a Wine Glass? (Beginner's Guide). Dopunjeno: 26.01.2020. by Wine On My Time. Prevod: Dragutin Mijatović