Kombajni u akciji – borba protiv bolesti

vinograd vinogradarstvo vinova loza zastita loze
Borba protiv bolesti

Borba protiv bolesti

<Derek Flynn/Fairfax Nz . Menadžer projekta Mechanical Shaking Trials Mark Allen usmijerava uzgajivače grožđa na novi način prevencije Botrytis-a, trešenja i uklanjanje lišća vinove loze mehaničkim beračem.

Nova strategija za sprečavanje bolesti mogla bi uštedjeti vinogradarima hiljade dolara i poboljšati efikasnost njihovih sredstava za zaštitu. Nakon obimne berbe 2008. godine, javio se novozelandski uzgajivač grožđa iz regiona Marlborough. On se javio novozelandskim vinogradarima kako bi ih zamolio da istraže mogućnost upotrebe mašina za berbu u kontroli nivoa prinosa, što je vidio i u Australiji. Ideja je bila da berači trešenjem (udaranjem, drmanjem) čokota vinove loze, izazovu opadanje grozdova. Kako bi smanjili ukupni prinos, ali dogodilo se nešto neočekivano: to je ujedno značajno smanjilo rizik od pojave Botrytis-a. Pogledati i: https://ovinu.info/glina-kao-sredstvo-za-zastitu-loze-od-bolesti/

Borba protiv bolesti – upotreba mašina za berbu

Ministarstvo primarne industrije uključilo se i zajedno sa novozelandskim vinogradarima finansiralo projekat. To je proveo Plant and Food Research kako bi utvrdili koliko će mašine biti efikasne u sprečavanju bolesti. Vođa projekta Mark Allen proveo je radne testove u vinogradima regiona Marlborough. Testovi su provedeni tokom posljednje dvije godine i rekao da je većina vinskih kompanija zainteresovana za uključenje u ovaj projekat. Pokazalo se da je upotreba mašina za berbu (kombajna), u kombinaciji sa konvencionalnim programom zaštite botricidima, barem 50% efikasnija u sprečavanju Botrytis-a nego sama upotreba sredstva, rekao je on.

Kasni sezonski Botrytis često je uzrokovan mrtvim cvjetovima zaglavljenim u grozdovima (cvastima). Trešenjem vinove loze mašinskim beračem oko 70% cvjetnog smeća može se ukloniti, rekao je Alen. “To značajno smanjuje rizik od pojave Botrytis-a”, rekao je. Mike Trought (Plant and Food), koji je sudjelovao u istraživanju, i dodao da su i kombajni za berbu uzrokovali da bobica bude manje i manje skupljenih u gomile. To je takođe pomoglo da se smanji rizik od bolesti. Druga prednost korištenja mašina za berbu bila je ta što nisu ovisni o vremenskim prilikama. Što je značilo da se mogu koristiti u vjetrovitim danima kada vinogradari ne mogu prskati.

Borba protiv bolesti

Iako je većina procesa uključivala upotrebu kombajna u kombinaciji sa hemijskim sredstvima, Allen je rekao da su rezultati jednog ispitivanja pokazali da je trešenje mašinom bilo jednako efikasno i bez upotrebe botriticida. Ovo bi pružilo mogućnost da se uštedi novac vinogradarima, kao i mogućnost održivijeg načina zaštite od bolesti. Ušteda bi mogla biti ogromna, rekao je Allen. Vinske firme obično su imale prag od 5% za napad Botrytis-a koje bi prihvatile na grozdovima sorte Sauvignon Blanc. Na ovaj način, smanjivanje rizika od bolesti, uzgajivači bi uštedjeli na troškovima rada, ako bi ručno uklanjali zaražene grozdove u preventivnom sprečavanju gubljenja prinosa. 

Za vinograd od 20 hektara, Allen je procijenio da se gubici koje vinogradari mogu spriječiti korištenjem mehaničkog kombajna oko 80.000 USD – umanjeni za iznos od 8.000 USD za upotrebu mehaničkog kombajna. Sve više i više ljudi je počelo prihvatati praksu, s tim što Allen predviđa da će ona tokom vremena postati uobičajena.

Izvor: https://www.stuff.co.nz/;  Uzgajivači grožđa mogli bi uštedjeti hiljade koristeći mehaničke kombajne za sprečavanje bolesti. Naslov orginala: Grape growers could save thousands using mechanical harvesters to prevent disease. Objavljeno: 10.01.2016. by Oliver Lewis. Prevod: Dragutin Mijatović