Konsultant za orezivanje vinove loze

Konsultant za orezivanje vinove loze – Marko Simonit

čokot rezidba vinograd vinogradarstvo vinova loza

Konsultant za orezivanje vinove loze. Unutar svakodnevnog života profesionalaca, Decanter razgovara sa Markom Simonitom, suosnivačom i izvršnim direktorom konsultantske kuće za orezivanje vinove loze Simonit&Sirch.

Marco Simonit je suosnivač i izvršni direktor Simonit&Sirch, jedine međunarodno akreditovane konsultantske grupe i grupe za obuku za orezivanje vinove loze. Godine 1998. udružio je snage sa svojim prijateljem iz djetinjstva Pierpaolom Sirchom kako bi započeo konsultantski rad u vinogradima i razvio svoju pionirsku metodu rezidbe. Simonit&Sirch Academy je prva digitalna platforma na svijetu koja je u potpunosti posvećena obuci za orezivanje vinove loze.

Konsultant za orezivanje vinove loze – Kako ste ušli u rezidbu?  

Odrastao sam u Colliu u Italiji i želio sam biti veterinar. Nažalost, porodične prilike su značile da nisam mogao da studiram, pa sam radio kao agronom. Oduvijek sam volio skicirati vinovu lozu i to me je navelo na razmišljanje o onome što nisam mogao vidjeti spolja. Odnio sam lozu koja je bila orezana lokalnom stolaru i on ju je rasjekao i iznutra je bila prilično mrtva od bolesti – to je bio početak mog putovanja u svijet rezidbe. Želeo sam da razumijem zašto su neke vinove loze napredovale, a druge ne.

Šta je najbolje u tvom poslu? Zadovoljstvo koje imam saznanjem da moja tehnika rezidbe pomaže u stvaranju zdravih, otpornijih, dugovječnih loza koje proizvode neka od najboljih vina na svijetu. Takođe je izuzetno isplativa obuka vinogradarskih timova na licu mesta. Često niko ranije nije obučavao ove radnike. Sada, kada radim u vinogradima u Južnoj Africi ili Napa Valley, ili gdje god da sam u svijetu, vidim da ovi radnici imaju osećaj ponosa i da uče nove vještine, što koristi ne samo vinariji već i životima samih radnika.

A najgore? Imati globalni posao znači da provodim mnogo vremena daleko od kuće.

Koja je najčešća zabluda o tome šta radite? Orezivanje se nekada smatralo osnovnim ručnim poslom. Sada se ta percepcija mijenja. To se (s pravom) smatra kvalifikovanom profesijom. Potrošači su sve više fokusirani na porijeklo i održivost, a moja tehnika rezidbe osigurava da vinove loze neće biti pogođene bolestima i da ih je potrebno iščupati i zamijeniti za nekoliko godina.

Koje vještine su vam potrebne da biste bili uspješan rezač?

Dobar rezač treba da razmišlja o ‘loznoj lozi’, kako ja to opisujem – šta treba učiniti u vinogradu i kako će čokoti reagovati na naše intervencije, ne samo sledeće sezone, već i dugoročno? Rezidba je umjetnost i nauka. Takođe je važno raditi sa klijentom kako bi ispunili svoje ciljeve za svoje vinograde.

Koje su ključne prednosti vaše metodologije rezidbe vinove loze? Rezidba je ključna operacija u upravljanju vinogradima. Moja tehnika rezidbe zasniva se na četiri osnovna principa koji zajedno osiguravaju da je loza, bez obzira na to gdje se nalazi vinograd ili koja je sorta grožđa, zdravija, produktivnija i duže živi.

Postoje li još neke vinske regije u kojima biste voljeli raditi? Moj tim i ja već radimo u 15 zemalja i na većini kontinenata, ali me fascinira ideja da radim na novim mjestima, kao što je Kina, i da se dalje širim na postojećim tržištima kao što je SAD. Generalno, više rizika imaju kišne, vlažne, hladne površine zasađene vinovom lozom, sortama sa osjetljivom genetikom.

Konsultant za orezivanje vinove loze

Koje su vaše nade za budućnost rezidbe vinove loze? Simonit&Sirch je uspostavio onlajn kurseve rezidbe u januaru 2021. tokom pandemije Covida i već imamo 11.000 registrovanih korisnika, kao i saradnju sa 10 instituta za istraživanje u oblasti vinogradarstva i univerziteta širom svijeta. Vjerujem da dijeljenje znanja koristi svima i želio bih da nastavim podizati status i značaj vinogradarskog rada. Zaista vjerujem u maksimu ‘Sjajno vino počinje sjajnom rezidbom.’ Genetika, a posebno epigenetika, je zaista zanimljiva granica. Epigenetika je naučna disciplina u biologiji, odnosno genetici, koja proučava nasljedne promjene u ekspresiji gena koje nisu uzrokovane promjenom u DNK nizu.

Amy Wislocki: Wine to 5: Marco Simonit, vine pruning consultant. (Vino do 5: Marko Simonit, konsultant za orezivanje vinove loze). Izvor: https://www.decanter.com/. Objavljeno: 01.05.2024. Prevod i priprema za sajt: Dragutin Mijatović

PREPORUKA ZA PROČITATI: