O istorioji vina

O istoriji vina – 9 činjenica koje niste znali

istorija vino

O istoriji vina. Istorija vina je duga i fascinantna priča. Evo devet važnih činjenica koje objašnjavaju kako je vino osvojilo svijet. Kao jedno od najpopularnijih pića na svijetu, vino ima dugu istoriju. To je piće sa mnogo lica, a vinsko grožđe je danas prisutno na svim kontinentima, uključujući Antarktik. Vino je piće bogate raznovrsnosti i okusa. Može trajati godinama, decenijama, pa čak i vjekovima.

Vino ima ogroman simbolički značaj i hiljadama godina je bilo neophodno za mnoge vjerske ceremonije. Stoga nije iznenađujuće da samo njegovo ime zvuči slično na većini svjetskih jezika. Engleska riječ “wine” dolazi od latinske riječi vinum, što nas podsjeća na njegovu iznimnu važnost za svakodnevni život starih Rimljana. Rimljana koji su postavili temelje savremene vinske kulture i vinske industrije. Ipak, vino je prethodilo Rimskom Carstvu, ne vjekovima, već milenijumima. Pridružite nam se dok hodamo kroz istoriju vina u 9 nevjerovatnih činjenica.

1. Istorija vina ne počinje u Evropi već u Aziji

O istoriji vina. Poput kafe, još jednog popularnog pića koje je preoblikovalo svijet, istorija vina nije nastala u Evropi. Umjesto toga, arheološki dokazi pokazuju da je vino prvi put proizvedeno u Kini oko 9.000. godine prije Hrista. Međutim, bilo je mnogo drugačije od našeg današnjeg pića, jer se staro kinesko vino pravilo od grožđa, fermentisanog pirinča i meda. Dvije hiljade godina kasnije, sjeme onoga što je postalo evropska tradicija vinarstva počelo je u zapadnoj Aziji, u Iranu. Što se tiče Evrope, prvi dokazi o pripitomljenom grožđu dolaze sa Južnog Kavkaza, područja koje zauzimaju današnja Jermenija i Gruzija.

O istoriji vina
Reljef od opeke sa prikazom prizora proizvodnje vina, ca. 25-220 CE, izvor: Wikimedia Commons

Arheolozi su 2016. otkrili najstariju vinariju na svijetu u Jermeniji, koja datira iz 4100. godine prije nove ere. Među materijalom pronađenim u pećini bili su zdjela i čaša za piće, presa za grožđe i tegle za fermentaciju. Sok od grožđa napravljen od Vitis vinifera, zakopan je pod zemljom za zimu, omogućavajući mu da fermentiše i da da vino. Prema istraživanjima, konačni proizvod je bio poput nefiltriranog crvenog vina, a imao bi okus kao Merlot. Ovo vino iz Jermenije bilo je i prvi poznati napitak koji se koristio u vjerskim obredima, jer je pećina nekada bila groblje.

2. Vino je bilo piće faraona i bogova

Vino je ušlo u pisanu istoriju u starom Egiptu u trećem milenijumu prije nove ere. Međutim, dok slike na grobnicama prikazuju ljude kako beru grožđe, prave i piju crvenu tečnost, drugo piće – pivo bilo je preferirano u odnosu na vino. Jednostavno nije bilo dovoljno zemlje za uzgoj grožđa, a i klima je bila nepovoljna za proizvodnju vina velikih razmjera. Vino je ostalo piće faraona i elita, postavši statusni simbol i, prema tome, piće koje se koristi u vjerskim obredima.

O istoriji vina
Scena koja prikazuje staroegipatsko proizvodnju vina, reprodukcija grobne slike sa sjeverne strane zapadnog zida Nakhtove kapele za prinose, original iz ca. 1410–1370 pne, Izvor: Metropoliten muzej umjetnosti

Zbog svoje crvene boje, stari Egipćani su mislili da vino liči na krv. Dakle, to je bilo povezano sa mitom o Ozirisu, koji se doživljava kao krv boga uskrsnuća. Osim toga, arheološki nalazi upućuju na to da se vino koristilo u pogrebnim ceremonijama i u medicinske svrhe. Stari Egipćani su se vjerovatno susreli sa vinskim grožđem kroz trgovinu sa pomorcima starog Mediterana – Feničanima. Oni su takođe pomogli širenju vinske kulture na sjever prema jevrejskom kraljevstvu u Palestini. Kao i u Egiptu, Jevreji su takođe počeli proizvoditi vino, čineći ga bitnim dijelom svojih ceremonija. Oni su to takođe učinili temeljem svojih svetih spisa. Tako o istoriji vina Noa, graditelj čuvene Arke, takođe je bio jedan od prvih poznatih vinara u istoriji.

3. Grci su demokratizovali vino

Feničani su postali ključni igrači u trgovini vinom, šireći grožđe po Mediteranu. Međutim, vino je svoje najsudbonosnije korake napravilo na drugom mjestu, postavši jedan od sastavnih elemenata starogrčkog društva. Najraniji dokazi o vinu u regionu potiču iz minojskih grobnica na Kritu, koji datiraju iz 3.000 – 2.000 pne. U vjekovima koji su usledili, Grci su usavršili napitak. Ali, što je još važnije, učinili su vino široko dostupnim. Više nije ograničeno na više klase, vino je odražavalo grčku demokratiju. Postalo je sastavni dio svakodnevnog života, za sve, od kraljeva do običnih ljudi. Čak su ga i robovi pili. Međutim, vino bi i dalje moglo označavati društvene razlike. Najbolja domaća vina i inostrani uvoz bili su rezervisani za bogate.

Krater od terakote (posuda za miješanje vina i vode), ca. 550. godine prije nove ere, izvor: Metropolitan Museum of Art

Stara Grčka je bila prvo mjesto koje je imalo različite regije za proizvodnju vina. To je bilo i prvo mjesto gdje je vino postalo suštinski element u intelektualnim debatama. Filozofi i drugi učesnici na simpozijumima (društvenim skupovima na kojima bi se raspravljalo o važnim stvarima) pili su vino da bi postigli bistrinu uma. Međutim, stari Grci nisu pili čisto vino kao mi danas. Umjesto toga, miješali su ga sa vodom. U stvari, pijanstvo je bilo omrznuto. Samo bi necivilizovani varvari pili samo vino.

4. O istoriji vina – Drevni kultovi vina bili su velika stvar

Vino je bilo toliko voljeno u staroj Grčkoj da je imalo svoje božanstvo. Dionis, poznat i kao Bakhus, bio je bog vina, vinogradarstva, voćnjaka, voća i vegetacije. U širem smislu, on je takođe bio bog plodnosti, ludila i, što je još važnije, religiozne ekstaze, svečanosti i pozorišta, čije je stvaranje inspirisano Dionisom. Prema legendi, Dionis je stvorio vino, poznato i kao “sok bogova”, dostupno svima.

Sarkofag sa Dionisovim trijumfom, ca. 215–225 CE, izvor: Muzej lijepe umjetnosti u Bostonu

Da bi proslavili ovaj podvig i zahvalili, stari Grci su organizovali jedinstvene vjerske ceremonije i festivale u čast Dionisa. Poznat kao Dionizija (ili Bakanalija kod Rimljana), događaj je drevnim ljudima dao izgovor da se oslobode društvenih ograničenja i prepuste se opijanju i divljem ponašanju, uključujući golotinju i seksualne aktivnosti. Za kratko vrijeme, žene, robovi, pa čak i zatvorenici mogli su iskusiti slobodu običnog muškog građanina.

5. Vino je osvojilo Evropu pod zastavom Rima

Kako su se grčki gradovi-države širili po cijelom Mediteranu, tako se širilo i vinogradarstvo. Poput Feničana, grčki brodovi bi prevozili vinovu lozu. Oni su uveli grožđe Vitis vinifera u novokolonizovana područja, uključujući ostrvo Siciliju, prije nego što su konačno krenuli u Rim. Sredinom drugog vijeka prije nove ere, Rimljani su preuzeli baklju od Grka, čineći vino centralnim dijelom svoje kulture. Osim toga, fino su podesili proces vinogradarstva, izmišljajući drvene bačve i druge tehnike koje su im pomogle da proizvode više bržim tempom i nižim troškovima. Upakovano u velike amfore, vino je putovalo Mediteranom (i dalje, u Afriku, Indiju i Kinu ) u skladištu rimskih trgovačkih brodova.

Rimski sarkofag u obliku broda za transport vinskih bačvi na rijeci Mozel, ca. 3. vijek nove ere, Rheinisches Landesmuseum Trier, izvor: autorove lične kolekcije

Poput Grka, Rimljani su vino učinili lako dostupnim svima. Međutim, dok su carevi i senatori uživali u skupim i finim berbama, hladeći svoja pića ledom sa planina, mase su pile vina lošijeg kvaliteta: mošt (pomiješan sa sirćetom), mulsum (zaslađen medom) i lora (gorko vino). napravljen od ostataka komponenti grožđa nakon cjeđenja). Kako je Rimsko carstvo širilo svoje granice, vinova loza je krenula stopama legija, dosežući područja današnje Francuske, Njemačke, Italije, Portugala, Španije, Balkana i srednje Evrope. Zapravo, prvi vinogradi su zasađeni pored garnizona kako bi se olakšali zahtjevi vojnika stacioniranih u regiji. Kao rezultat toga, ta područja su postepeno postala proizvođači najboljih evropskih vina.

6. Vino je ostalo sveto piće zahvaljujući Krvi Hristovoj

Hrišćanstvo je 312. godine postalo zvanična religija pod carem Konstantinom Velikim, a 380. godine državna religija. Nova religija je prihvatila vino, piće koje je imalo važnu ulogu u Bibliji i životu Isusa Hrista. Prvo Hristovo čudo bilo je pretvaranje šest tegli vode u vino na svadbi u Kani. Što je još važnije, Hristovo prinošenje vina na Posljednjoj večeri dovelo je do njegove uloge u Euharistiji, centralnom ritualu u hrišćanskoj religiji gdje crvena tekućina simbolizira Hristovu krv, njegovu konačnu žrtvu za cijelo čovječanstvo.

O Istoriji vina
Mozaik koji prikazuje Isusa Hrista kako pretvara vodu u vino u Kani, 14. vijek, crkva Chora, Istanbul, izvor: Aja Sofije

Važnost vina za hrišćanstvo dovela je do toga da se i katolička i pravoslavna crkva fokusiraju na uzgoj i proizvodnju vina. Kao rezultat toga, monasi u Italiji i Francuskoj i njihovi kolege u Bizantijskom carstvu počeli su da rade kao vinari, usavršavajući tehnologiju proizvodnje vina pod brižnim pogledom Svetog Tripuna, zaštitnika vinograda. Međutim, uspon islama i zabrana konzumacije vina u Kuranu doveli su do postepenog povlačenja vinogradarstva iz istočnih područja bivšeg Rimskog Carstva u određenoj mjeri, ograničavajući pijenje vina na dvorove, crkve, gradove i sela hrišćanske Evrope.

7. O istoriji vina – Čile je dom prve vinarije u Novom svijetu

Vikinške sage su opisivale fantastičnu zemlju sa druge strane Atlantika, ispunjenu divljom lozom i vinom izvrsnog kvaliteta. Zvali su je Vinland. Dok su Vikinzi vjerovatno stigli u Sjevernu Ameriku krajem prvog milenijuma nove ere, Evropljanima će biti potrebno još četiri vijeka da uspostave trajno prisustvo u Novom svijetu.

Prvi istraživači i kolonizatori Sjeverne i Južne Amerike donijeli su oružje, klice i vinogradarstvo. Prva vinarija u Americi osnovana je u Čileu u 16. vijeku. To nije iznenađujuće, jer je vino bilo neodvojivo od Rimokatoličke crkve, koja je podstakla kolonizaciju. Iz Čilea su misionari otputovali u Argentinu. Ove dvije zemlje su do danas svjetski poznate po svojim regionalnim sortama grožđa.

Ruševine misije San Juan Capistrano, prvog kalifornijskog vinograda, osnovanog 1776. godine, izvor: Winebounty.com

U Sjevernoj Americi, prvi pokušaji osnivanja vinograda dogodili su se na Floridi od strane francuskih, a kasnije španskih kolonista. Do kraja 18. vijeka španski kolonizatori su doneli grožđe na obalu Pacifika. Ubrzo je Kalifornija postala centar proizvodnje vina na kontinentu. Regija je i dalje dom najstarijih i najvećih proizvođača vina u Sjedinjenim Državama. Danas je Kalifornija četvrti po veličini proizvođač vina na svijetu, nakon Francuske, Italije i Španije.

8. Vino je zavladalo svijetom – ali je zabranjeno u Japanu

Vino je putovalo na brodovima širom svijeta. Kada je Holandska istočnoindijska kompanija osnovala prve kolonije u Južnoj Africi, zasadili su vinograde u regionu. Na taj način, Holanđani su osigurali stalno snabdijevanje ukusnom tekućinom za mornare koji su putovali na njihovom dugom putovanju od Evrope do Azije. Nakon što su Englezi zauzeli koloniju, dodatno su povećali proizvodnju kako bi zadovoljili potrebe svoje velike trgovačke flote. Godine 1787. britanski brodovi su stigli do Australije, donoseći prvo afričko grožđe na kontinent. Konačno, početkom 19. vijeka, proizvodnja vina postala je jedna od vodećih industrija Australije i Novog Zelanda.

O istorioji vina
Sklopivi ekran koji prikazuje dolazak portugalskog broda u Japan, početkom 1600-ih, izvor: Muzeja azijske umjetnosti u San Francisku

 Međutim, postojala je jedna regija gdje je vino naišlo na snažan otpor i čak je potisnuto. U 16. vijeku, Portugalci su stigli do obala Japana, osnivajući trgovačka predstavništva. Kao dio svog pokušaja da preobrate Japance u katoličanstvo, jezuiti su domorocima predstavili vino. Međutim, program konverzije i proizvodnja vina naišli su na prepreku nakon ponovnog ujedinjenja Japana na kraju vijeka. Da bi spriječili rastući zapadni uticaj, Japanci su zabranili hrišćanstvo i konzumaciju vina. Biće potrebno još tri vijeka da se vinove loze ponovo pojave u Japanu tokom Meidži restauracije kada je nacija prihvatila zapadnu kulturu. U ovom trenutku vino je sada bilo prisutno na svim kontinentima osim Antarktika.

9. Istorija vina dolazi punim krugom: Vino u Kini cvijeta

O istoriji vina. Istorija vina završava tamo gde je i počela: u Kini. Dok najpoznatije vino dolazi iz Evrope, Amerike, Južne Afrike i Australije, Kina je danas jedan od najvećih svetskih potrošača i proizvođača vina. Vino od riže, njegovano milenijumima, zadržalo je svoju popularnost među Kinezima. Ali vino od autohtonih i evropskih sorti grožđa takođe je poraslo u statusu.

Uzgajano na slanom tlu McMurdo Dry Valleys, ledeno vino se proizvodi na Antarktiku, a grožđe takođe ima koristi od “korisnih” pingvina Adelie koji obezbjeđuju neophodne hranljive materije, izvor: dealchecker.co.uk

Poslednjih godina vino je napravilo i poslednji korak ka osvajanju čitavog svijeta. Vino se danas uzgaja čak i na najudaljenijem kontinentu Zemlje – Antarktiku. Doduše, proizvodnja je malog obima, ali kako globalno zagrijavanje zagrijava vinske regije, neke zemlje gledaju na novootkriveni potencijal Antarktika kao regije ledenog vina. Vino je čak napustilo Zemljinu orbitu i sletjelo na Mjesec tokom istorijske misije Apolo 11. Kao i ljudi koji uživaju u njegovom ukusu i mirisu, vino ne poznaje granice. Možemo samo zamisliti sledeći korak u bogatoj istoriji vina. Evo još nekoliko činjenica o vinu, https://ovinu.info/nekoliko-cinjenica-o-vinu/

Vedran Bileta: 9 Facts About the History of Wine You Didn’t (9 činjenica o istoriji vina koje niste znali). Izvor: https://www.thecollector.com/. Objavljeno: 19.01.2023. Prevod i priprema za sajt: Dragutin Mijatović