Neophodni uslovi za odlično vino

Neophodni uslovi za odlično vino

berba cvijet i cvjetanje grožđe kvalitet vinarstvo vino vinogradarstvo

Neophodni uslovi za odlično vino. Nakon prvog dijela članka u kojem smo pogledali različite klimatske faktore koji mogu uticati na kvalitet berbe, sada ćemo vidjeti da nivoi faktora svjetlost, kiša i temperature takođe moraju biti u ravnoteži u određenim ključnim fazama u razvoju vinove loze. Dostizanje neophodnih klimatskih uslova za spravljenje odličnog vina je prilično težak zadatak!

Neophodni uslovi za odlično vino

Kao što znamo lozi su potrebna toplota, svjetlost i voda u pravim odnosima. Na primjer, optimalni klimatski uslovi su posebno važni u vrijeme cvatnje ili berbe.

Klima i ključni momenti

Za dobru berbu, vinovoj lozi je potrebno puno svjetla, razumna količina toplote, i prilično značajna količina vode. Savršena klimatska ravnoteža ove vrste gotovo će se automatski pretočiti u savršenu ravnotežu. Ravnotežu između šećera, kiselosti, boje pokožice, zrelosti sjemenki i aromatičnog potencijala u grožđu.

Prilično hladna zima, proljeće sa naizmjeničnim sunčanim periodima i povremenom kišom. Prilično vruće i suvo ljeto sa neobičnim pljuskovima kako bi se spriječio stres vode, i berba bez kiše. Ovakvi uslovi će praktično garantovati dobru godinu. Međutim, takav idiličan slijed povoljnih vremenskih prilika može, nažalost, biti rjeđi od godina u kojima nešto krene po zlu. Jer postoji mnogo potencijalno rizičnih tačaka u životu vinove loze.

Prvi od njih je cvjetanje, koje se obično javlja u junu. Ovo je period kada se loza oprašuje, te je stoga neophodan uslov za kasniji izgled grozdova. Ako tokom cvatnje bude kiše ili jakog vjetra, polen neće moći ostvariti svoj zadatak oplodnju cvjetova. Ovo je poznato kao coulure. Kada je ova pojava široko rasprostranjena, može imati značajan uticaj na količinu grožđa u vrijeme berbe. Određene sorte (na primjer, Grenache) su osjetljivije na coulure od drugih.

Previše kiše i vlage u periodu maj-jul može dovesti do pojave bolesti poput plijesni (plamenjače) ili oidijuma (pepelnice). Ako se ne kontrolišu pažljivo, ove dvije bolesti mogu imati ozbiljne posljedice i na količinu i na kvalitet grožđa.

Suprotno uvriježenoj mudrosti, previše ljetnih vrućina i sunca nije dobro za vinovu lozu i kvalitet grožđa u vrijeme berbe. Takvi ekstremi mogu dovesti do vodnog stresa. Stresa koji može ometati zrelost grožđa. Tada se vinova loza prvenstveno koncentriše na vlastiti opstanak u teškim uslovima, „odričući se“ svojih bobica. Ovi ekscesi mogu dovesti i do „kandiranog“ grožđa, prekomjerno snižavajući njegovu kiselost. Otuda i prevlast teških vina sa suvim taninima i neobičnim aromama suve šljive nakon godine praćene toplotnim talasima.

Neophodni uslovi za odlično vino

Neophodni uslovi za odlično vino?

Konačno, prekomjerna kiša neposredno prije ili za vrijeme berbe može uništiti do sada obećavajuću berbu. Obilne padavine u roku od nekoliko dana tokom berbe razblažuju sokove “bubrenje bobica”, uzrokujući njihovo pucanje, što onda stvara fleke truleži. Jaka kiša tokom berbe – vrijeme kada još uvijek može biti veoma vruće – takođe može uzrokovati “galopirajuću” trulež na grozdovima čokota u takvim suptropskim uslovima.

Na kraju, brojni lokalni faktori nalik na mikroklimu mogu igrati važnu ulogu u kvalitetu grožđa pri berbi. Na primjer, vjetrovit period nakon djelića kiše brzo će osušiti vinovu lozu i tako (u zavisnosti od tačnog perioda) eliminisati svaki rizik od bolesti i truleži.

Još jedan vrlo važan aspekt je širok raspon dnevne/noćne temperature, koji igra vrlo korisnu ulogu u progresivnoj zrelosti i “dubini” grožđa. Vinova loza koja se nalazi na relativno velikoj nadmorskoj visini ili blizu mora često ima koristi od takvih temperaturnih varijacija. U nekim godinama, vjetrovi i temperaturne varijacije ove vrste mogu imati pozitivan uticaj, bilo da se spasi teška godina ili da se godina koja obećava gurne ka savršenstvu.

Važnost vlastitih zapažanja

Na kraju, treba spomenuti važnost još jednog aspekta terroira – izloženost vinove loze suncu. U godini sa malo sunca, južna ekspozicija će ublažiti „vintage efekat“, ili obrnuto, može ga poboljšati u veoma vrućoj, sunčanoj godini. I obrnuto je u slučaju vinove loze sa sjeverne ekspozicije.

Ako živite u vinskoj regiji, vaša vlastita zapažanja će vam dati dobru ideju o tome kakva će to godina biti za vaše lokalne nazive.

Naslov orginala: What conditions are necessary for a great wine? Part 2. (Koji su uslovi neophodni za odlično vino) | Dio 2. Izvor: https://www.idealwine.info/. Tekst: iDealwine. Objavljeno: 28.06.2021. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI

Život: Carpe Diem (iskoristi dan). “Uživaj u zadovoljstvima trenutka bez brige za budućnost”. Tokom 1. vijeka prije nove ere, rimski pesnik Horacije (Horace) je napisao: “Iskoristi dan; ne veruj u sutra.” (“Seize the day; put no trust in the morrow.”).  Pojam življenja za trenutak (Carpe diem-Iskoristi dan), javlja se tokom vjekova poezije, uključujući i djela Šekspir-a (Shakespeare), Milton-a i Byron-a.