Pojačana kontrola uvoza grožđa i vina

grožđe vino

Kontrola uvoza grožđa i vina. Na inicijativu Saveza vinara i vinogradara Srbije u narednih mesec i po dana vino i grožđe iz uvoza inspekcije će pojačano kontrolisati i obavljati dodatne analize kako bi se utvrdio kvalitet onoga što stiže na naše tržište, saznaje Politika.

Ovaj savez, koji okuplja 12 domaćih udruženja, nedavno je objavio da bi u ovom teškom periodu rešenje za smanjenje uvoza vina i grožđa moglo da bude i u formiranju prve domaće berze. Objavljivanjem aktuelne ponude i potražnje vinari i vinogradari bi mogli međusobno da trguju, razmenjuju iskustva i formiraju cene. Sektor vinarstva u svetu beleži ogromne gubitke tokom pandemije. Francuski proizvođači objavili su da će milioni boca šampanjca ostati u skladištima. Hrvatska je odlučila da otkupi 10 odsto vina koje zbog korone nije prodato u prodavnicama, restoranima i kafićima. Ono će biti destilovano i pretvoreno u medicinski alkohol. Ni srpski proizvođači vina nisu u boljoj poziciji. S tim što domaći sektor od ranije dodatno opterećuje i prekomerni uvoz vina i grožđa.

Savez vinara i vinogradara Srbije

Pre nekoliko meseci, na početku pandemije, poznavaoci tržišta upozorili su da su poslednje dve berbe u Evropi bile izuzetno dobre i da mnoge države imaju subvencije na izvoz vina. Ovo bi moglo da dovede do toga da Srbija, po završetku pandemije, bude preplavljena jeftinim grožđem i rinfuznim vinima ukoliko ne zaštitimo tržište. Stevan Rajta, direktor Saveza vinara i vinogradara Srbije, rekao je za Politiku da je nedavno održan sastanak sa predstavnicima vlade, nadležnih ministarstava i Privredne komore Srbije na kojem je dogovorena neka vrsta kratkoročne strategije u ovakvim otežanim tržišnim prilikama.

Makedonija i Crna Gora

– Naš izvoz je tri do četiri puta manji od uvoza. Trudimo se da ograničimo veliki uvoz i tog rinfuznog vina i sorti grožđa iz Makedonije, Crne Gore, Moldavije… Većina naših vina pravi se od sorti grožđa koje dolaze iz krajeva koji nisu u Srbiji, a predstavljaju se kao srpska vina. Zato i imamo veliki problem da gotovo sva naša vina nemaju identitet, poreklo – kaže Rajta. Prema njegovim rečima, domaći vinari i vinogradari beleže velike gubitke.

– Imaju zalihe koje ne mogu da prodaju. Ne mogu da se razvijaju jer kažu da je njihovo vino loše. Pa naravno da je loše, kada nemaju novac za ulaganje – kaže naš sagovornik. Država, dodaje, maksimalno pomaže ali ističe da je u ovom sektoru bilo mnogo interesa i lobiranja gde je nekoliko vinara dobro zarađivalo a ostali, odnosno većina nisu imali nikakve šanse.

Veliki vinari kontrolišu tržište

– Imamo mnogo dobrih malih, porodičnih vinarija koje prave izvrsna vina ali ne mogu da obezbede plasman jer veliki vinari kontrolišu kompletno tržište. Daju novac za čepove, mobilne telefone, novac … šalju ih u inostranstvo na sajmove – ističe Rajta. Kako kaže, savez ima podatke da uvoznici iz Hrvatske, koji su dobili budžet iz EU, pronalaze distributere u Srbiji i direktno im plaćaju velike sume novca da uvezu njihovo vino i plasiraju ga u pet ili deset restorana.

– I onda kada dođete vi sa svojim vinom nema prostora jer ne možete tako nešto da ponudite. Tržište je dosta nesređeno i ima mnogo mešetarenja, a samo pojedinci imaju korist od toga – kaže Rajta. Aktuelna situacija sa pandemijom, po nedavno urađenoj anketi, dovela je do pada prodaje vina za 35 do 45%. Naš sagovornik smatra da je to ogroman pad za vinare, posebno one koji su u razvoju.

Bosna i Hercegovina

– Katastrofalno je bilo u periodu zabrane kretanja, ali se situacija malo popravila u maju i junu pa je opet drastično pala prodaja. Teško je, ne samo kod nas već svuda. Ako bi sada, do kraja godine restorani malo bolje radili šteta bi mogla da bude delom nadoknađena – smatra Rajta. U svakom slučaju, napominje, svi će se boriti da što više prodaju ili izvezu neprodato vino, kojeg ima mnogo, i zaštite svoje tržište. Svako će se snalaziti na svoj način. Imaju, recimo, informaciju da će u Bosni i Hercegovini tražiti zabranu uvoza grožđa i vina na 90 dana. Mi ćemo od septembra početi da radimo na izradi zakona koji će biti povoljniji za vinare i vinogradare.

– Ne bojim se konkurencije, ali svako mora da ima kvotu jer svi treba da rade – ističe Rajta.

Naslov orginala: Pojačana kontrola grožđa i vina iz uvoza. Pojačana kontrola grožđa i vina iz uvoza. Izvorhttp://www.politika.rs/. Objavljeno: 07.09.2020. Preuzeto sa: https://www.tehnologijahrane.com/. Slika: Pinot Noir (Sjeverovci)